Ако се чудите защо въпреки добрите семена, разсад, напояване и

...
Ако се чудите защо въпреки добрите семена, разсад, напояване и
Коментари Харесай

7 двойки растения, които не бива да засаждате в съседство

Ако се чудите за какво макар положителните семена, разсад, напояване и наторяване реколтата от зеленчуци е неприятна, помислете дали вярно засявате другите зеленчуци и подправки. Растенията, както и хората, се характеризират с взаимна благосклонност и неприязън: съседството с едни култури им се отразява добре, а с други има пагубен резултат.
Учените назовават взаимната “неприязън ” сред живите организми (растения, гъбички или микроорганизми) алелопатия. Това събитие се изяснява с обстоятелството, че един от организмите отделя избрани химични субстанции, които забавят или изцяло попречват развиването на различен. На този принцип, да вземем за пример, се основава действието на антибиотиците.
Ето седем двойки растения, които не трябва да засаждате дружно, в случай че желаете да имате богата и качествена годишна продукция.
Лук и грах
Лук и грахРастенията лук и грах се считат за злонамерени врагове. Всички типове лук и праз потискат растежа на граха. Фатално е и засаждането на грах в съседство с чесън.
Най-добре е да засадите граха наоколо до моркови, ряпа, краставици, магданоз или алабаш.
Картофи и домати
Картофи и доматиПричината за взаимната нетърпимост сред картофите и доматите няма нищо общо с мистериозния феномен на алелопатията. Тясната връзка сред тези култури е отговорна за всичко. Картофите и доматите принадлежат към семейство Картофови и затова в фамилната “анамнеза ” имат едни и същи заболявания, страдат от едни и същи вредители.
Отглеждането на домати и картофи в съседство води до нежелана замяна на вредители и заболявания. Същото предписание важи и за други представители на фамилията: чушките и патладжаните също не би трябвало да се засаждат до картофи и домати.
Пипер и фасул
Пипер и бобПрепоръчително е да не отглеждате чушки и бобови растения близо едни до други. Тези култури постоянно стават жертви на антракноза – гъбична болест, която се демонстрира в образуването на черни петна, язви по стъблото и листата на растенията и окапване на плодовете.
Антракнозата постоянно визира тиквовите култури – краставици, пъпеши, тиквички, дини, ягодоплодните шубраци – малини, цариградско грозде, френско грозде, ягоди. Тези растения не би трябвало да се засаждат до пипер, грах и фасул.
Моркови и копър
Моркови и копърАгрономите към момента не могат нито да потвърдят, нито да оспорят теорията, че копърът забавя растежа на морковите. Мит или не, само че опитът на повече от едно потомство фермери демонстрира, че тези две култури не би трябвало да се засаждат в съседство.
Смята се, че растежът на морковите се потиска също от анасон и магданоз. Но грахът, спанакът и лукът, в противен случай, въздействат удобно на зреенето на кореноплодните зеленчуци.
 Миризливките вредят на доматите – по какъв начин да се отървем от тях? Миризливките вредят на доматите – по какъв начин да се отървем от тях?
Макар че не хапят и не вредят на хората, миризливките са доста досадни за притежателите на жилища, защото излъчват извънредно неприятна м...
Зеле и грозде
Зеле и гроздеДруга, необяснима от научна позиция доктрина, споделя, че лехите със зелето би трябвало да са допустимо по-далече от асмата и лозето. Смята се, че близкото съседство на тези две култури утежнява усета на плодовете на гроздето.
Може да няма научна аргументация за това изказване, само че то е на повече от 2000 години и си коства да помислите.
Културите, които е добре да се засаждат в съседство с асми и лозя, са рози, исоп, босилек, здравец, риган. Те прогонват вредителите със мощната си миризма. До лозето можете да засадите още грах, фасул, детелина, къпини. Зелето обича “компанията ” на копър, мента, лайка, розмарин, култивиран чай, мащерка.
Маруля и броколи
 Как вярно се засаждат картофи за богата годишна продукция? Как вярно се засаждат картофи за богата годишна продукция?
Щедра годишна продукция от картофи с помощта на един трик! Преди засаждането би трябвало да подготвите клубените. Можете да пропуснете този миг...
Марули и броколиИзследванията демонстрират, че семената от марули не се развиват добре в лехи, в които са се отглеждали преди този момент броколи. Салатата не вирее добре и в непосредствена непосредственост до този зарзават. Веществата, които броколите отделят в почвата, потискат растежа на марулите.
Зеленчуци, които благоприятстват растежа на зелените салати, са другите типове лук, краставици, ряпа, ягоди, невен, цвекло.
Хрян и алено цвекло
Хрян и алено цвеклоКрайно нежелателно е хрянът да се сее до аленото цвекло. Същото важи и за някои типове фасул. Не по-малко вреди на хряна му носи и близостта на слънчогледа.
За сметка на това хрянът вирее добре в съседство с броколи, карфиол, маруля, аспержи и лук, освен това – тези комбинации се предлагат на градинарите.

Още от ПОЛЕЗНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР