Ако се чудите кой е най-старият град в Европа, отговорът

...
Ако се чудите кой е най-старият град в Европа, отговорът
Коментари Харесай

5 любопитни факта за Пловдив – най-старият град в Европа

Ако се чудите кой е най-старият град в Европа, отговорът ще ви изуми! Най-старият обитаем град в Европа се намира в България. Това е живописният Пловдив, който е зародил преди 8000 години. Градът е бил обитаем още през XI век прочие н. е. и остава подобен и до през днешния ден. Археолози са разкрили там керамика и произведения от бита, употребявани през неолитната ера, което демонстрира, че в края на VII-мото хилядолетие прочие н. е. на това място към този момент е било построено населено място.

Пловдив е един от най-старите градове в Европа и шести най-древен град в света. Заедно с градове като Истнабул, Атина, Рим, той е един от най-старите градове в Европа.

За съпоставяне, Рим визниква преди 2800 години, а столицата на Гърция – Атина съществува от повече от 5000 години. Пловдив е по-стар от Константинопол и Картаген.

Градът на седемте тепета е прочут със своето скъпо историческо и културно завещание от времето на траките. Траките са най-старото население, за което има открити писмени извори на Балканите. Траките са имали богата просвета, която си взаимодейства с културите на други нации. Известен факт е, че през 2019 година, градът на тепетата става Европейска столица на културата дружно с град Матера в Италия.

В България, Пловдив е втори по величина след София и през него минава най-пълноводната река в България – река Марица.

Ето кои са 5 любопитни обстоятелството за Пловдив – най-старият град в Европа:

Сгушен измежду живописна околност, заобиколен от красиви пейзажи и антични руини, Пловдив е доказателство за богатото културно и историческо завещание на България.

1 Тепетата на Пловдив

Пловдив е именуван „ градът на тепетата “, заради неговото географско разположение и неповторим релеф. Градът е прочут със своите седем хълма, като всеки носи свое обаяние и предлага вълнуваща панорамна панорама на градския пейзаж.

Още през XVII в. турски странник разказва девет тепета, като някои от тях са към този момент разрушени:

Джендем тепе – от турски „ далечния рид “, „ пъкъл “

Бунарджик – от турски „ кладенец “

Сахат тепе – от турски „ рид на часовника “

Таксим тепе – от арабски „ разпределение “

Джамбаз тепе – от турски „ рид на въжеиграчи “

Марково тепе – кръстено на Крали Марко

Небет тепе – от турски „ стража “

Марково тепе, Алтъ тепе, Лаут тепе са разрушени.

Сред тези хълмове най-известен е Небет тепе, който съставлява археологически комплекс.

 5 любопотни обстоятелството за Пловдив – най-старият град в Европа Снимка: https://pixabay.com/

2 Най-старият населяван град в Европа

Пловдив е най-старият обитаем, жив град в Европа. Той няма конкуренция и се подрежда преди всичко като най-стария обитаем град в Европа.

Градът на тепетата е бил очевидец на възхода и падението на разнообразни цивилизации – траки, гърци, римляни, османци. Той единствен може да ви върне в годините на Римската империя със непокътнатия римски амфитеатър и антични крепостни стени. Ще откриете история на всички места, до момента в който се разхождате по криволичещите, калдъръмени улички.

3 Европейска столица на културата

През 2019 година Пловдив получава купата Европейска столица на културата, дружно с град Матера в Италия. Това е самопризнание и доказателство за неговата процъфтяваща просвета и история. През този интервал, градът е завлядян от доста културни събития, изложения, представления, които притеглят доста локални и задгранични гости. Тази купа издигна града високо на интернационалната сцена и притегли доста фенове на изкуството и пътешественици от целия свят.

 5 любопотни обстоятелството за Пловдив – най-старият град в Европа Снимка: https://pixabay.com/

4 Пъстра палитра от култури и религии

Пловдив е прочут със своята мултикултурна среда, като в историята му се смесват разнообразни културни въздействия. Исторически артефакти потвърждават пъстрата мозайка от култури – византийска, римска, османска и българска, които се съчетават в естетика. Тази естетика се вижда в архитектура, обичаи, кухня. Освен културно разнообразие, градът е фамозен с религиозното си разнообразие – в града има църкви, джамии и синагоги, които са доказателство за религиозната приемливост. Тук живеят българи, турци, евреи, арменци и други.

5 Творческият дух в Пловдив

Освен история и просвета, Пловдив е привлекателен център за изкуство, творчество и нововъведения.

Едно от забележителните места, с които е прочут е Квартал Капана. Това място през Възраждането е било център на занаятчиите, с дребни дюкянчета и красиви улички. Сега Капана още веднъж е многолюден, артистичен квартал, в който се случват доста културни събития. Целият е декориран с цветя, графити по стените, уютни кафенета и арт магазинчета. Сега се употребява за изява на доста художници и създатели за възобновление на културния живот в града.

 5 любопотни обстоятелството за Пловдив – най-старият град в Европа Снимка: https://pixabay.com/

Заключение

Независимо дали сте пленени от архитектурата, историята или културата на Пловдив, или харесвате многообразието на този неповторим град, ще продължавате да сте влюбени в него. Пловдив вплита в себе си антични обичаи, просвета и съвременно виждане на живота с нова сила и жар, които ще ви очароват. Това е магичен град, който е пъстра мозайка от минало и бъдеще, които се сливат в чудна естетика.

 5 любопитни обстоятелството за Пловдив – най-старият град в Европа

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР