Ако сънувате този спаначен слънчев пай, значи сме се справили

...
Ако сънувате този спаначен слънчев пай, значи сме се справили
Коментари Харесай

Спаначен слънчев пай

Ако сънувате този спаначен безоблачен къс, значи сме се справили с приготвянето му

Необходими Продукти

за тестото


● брашно - 400 г
● зехтин - 2/3 ч.ч.
● бяло вино - 1 ч.ч.
● сол - 1 ч.л. равна
● бакпулвер - 1 пакетче

за плънката


● спанак - 350 г
● сирене - 340 г
● яйца - 1 бр.
● кашкавал - 100 г
● сол - 1 - 2 щ.
● галета - 2 с.л. /за поръсване/

за намазване


● жълтъци - 1 бр.
● зехтин - 1 ч.л.
● семена - за поръсване

Начин на подготвяне

От продуктите, планувани за тестото, се замесва меко тесто, като брашното се пресява с бакпулвера. Покрива се с найлоново фолио и се оставя да престои на стайна температура да си почине, до момента в който подготвяме плънката.

Спанакът се попарва и се изстисква. Поставя се в купа. Към него се прибавя натрошеното сирене, яйцето, леко разрушено с вилица и се посолява на усет. Разбърква се добре, с цел да се смесят отмерено съставките. В друга паница настрана се настъргва кашкавалът.

Тестото се разделя на две елементи.

Върху готварска хартия се разточва кръг от първата част от тестото с диаметър 30 см.

По този метод след това ще ни бъде по-лесно преместването на пая в тавата. Другата част от тестото се разточва на кръг отвън хартията със същия диаметър. Първият кръг се поръсва с галета. Тя ще поеме влагата, останала в спанака.

Начин на оформяне:

По средата на първата разточена кора се слага една четвърт от спаначената плънка във форма на топче. Останалата част от плънката се нанася в кръг на разстояние от спаначеното топче и на малко разстояние от ръба. Поръсва се още веднъж с галета върху плънката, а върху галетата се разпределя настъргания кашкавал.

Покрива се с втория разточен лист. Точно в центъра се слага купичка с отвора надолу върху спаначеното топче. Натиска се леко, като по този метод ще се получи хлътналост. По периферията двете кори се притискат благодарение на вилица. С нож корите се срязват на линии с широчина 2 см, като разреза стига до ръба на купичката.

Всяка парче леко се усуква, по този начин, че плънката да е нагоре. Купичката се отстранява и паят се намазва с разрушен жълтък с лъжичка зехтин. По предпочитание се поръсва със семена.

Оформеният къс се реалокира с хартията в подобаваща тава. Пече се на 180 градуса за 30 минути в авансово загрята фурна.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР