Ако реформите продължават със същото темпо, 2025 г. е съвсем

...
Ако реформите продължават със същото темпо, 2025 г. е съвсем
Коментари Харесай

Екатерина Захариева: 2025 г. е реална дата за членство на Черна гора в ЕС

Ако промените не престават със същото движение, 2025 година е напълно действителна дата за участие на Черна гора в Европейския съюз. Имате цялостната ни поддръжка за отваряне на оставащите три преговорни глави до края на годината. Поздравления за подписването на контракта за делимитация на границата с Косово.” С тези думи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се обърна към външния министър на Черна гора Сърджан Дарманович, който посрещна през днешния ден в София.

Министър Дарманович е на двудневна аудиенция в страната ни по покана на българския първи посланик.

„ Благодаря на Екатерина Захариева за помощта и поддръжката. Сигурен съм, че със взаимни старания може да реализираме резултати даже преди 2025 година Вече се виждат положителните резултати от Българското председателство, не го споделям от учтивост, а тъй като съумя да сложи тематиката за Западните Балкани високо в европейския дневен ред”, сподели гостът.

Захариева съобщи, че България постоянно е подкрепяла поредно позицията, че напредъкът на всяка обособена страна в процеса на европейска интеграция би трябвало да се основава на личните й заслуги. „ Черна гора сподели за следващ път отговорно отношение към съседите си. На Балканите би трябвало да покажем, че можем сами да решаваме въпросите между тях “, акцентира тя във връзка с контракта за общата граница сред Черна гора и Косово.

Сърджан Дарманович благодари за поддръжката, в това число и на експертно равнище, която България оказва на страната му във връзка с нейната европейска вероятност. „ Няма да е пресилено, в случай че кажем, че България е измежду най-верните ни другари по нашия европейски път. Оценяваме го и сме признателни “, съобщи черногорският външен министър. „ С идното посещаване на премиера Борисов ще потвърдим положителните и градивни отношения”, добави той.

В рамките на срещата си през днешния ден, двамата първи дипломати разискаха и вероятностите пред съдействието сред двете страни в търговско- икономическата област. Захариева и Дарманович се съгласиха, че би трябвало да се работи за стимулиране на контактите в туризма. „ С моя сътрудник обсъдихме опциите за основаване на общи туристически направления сред България и Черна гора за туристите от по-далечни дестинации “, изясни министър Захариева. Тя добави, че двете страни могат да работят още по-активно и в областта на стопанската система, като в ход е организирането на взаимен бизнес конгрес.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР