Ако разговарям с някого и не мога да разбера дали

...
Ако разговарям с някого и не мога да разбера дали
Коментари Харесай

Ювал Ноа Харари: Изкуственият интелект може да доведе до края на демокрацията

Ако беседвам с някого и не мога да схвана дали това е човек или изкуствен интелект (AI/ИИ) - това е краят на демокрацията. Такова тъмно безпокойство показва историкът и мъдрец Ювал Ноа Харари за следствията от възхода на изкуствения разсъдък.

В своя публикация за сп. " Economist " създателят на трилогията " Sapiens ", " Homo deus " и " 21 урока за 21 век " размишлява върху софтуерното развиване и ролята на принадлежности като чатбота ChatGPT във всекидневието. Той споделя, че AI е " хакнал " операционната система на човешката цивилизация и на процедура съставлява опасност.

Историкът твърди, че страхът от изкуствения разсъдък преследва човечеството още от началото на компютърната епоха. Появата на новите софтуерни принадлежности през последните години обаче заплашва самото оцеляване на човешката цивилизация в " непредвидена посока ".

" AI е придобил някои забележителни качества да манипулира и генерира език - без значение дали с думи, звуци или изображения. По този метод той е хакнал операционната система на нашата цивилизация ", написа Харари.

Той напомня своята теза, показана и в трите му книги, че светът се задвижва от истории. И дава образец с правата на индивида, които " не са записани в нашето ДНК ", само че са " културни артефакти, които сме основали като сме разказвали истории ". Такъв е казусът и с парите, които нямат действителна физическа стойност, само че точно историите зад тях им придават такава. Изкуственият разсъдък обаче може да промени играта.

" Какво ще се случи, когато безчовечен разсъдък стане по-добър от междинния човек в разказването на истории, композирането на мелодии, рисуването на изображения и писането на закони и текстове? ", пита Харари.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР