Ако продължим със сегашния темп на ваксинация, след 2 месеца

...
Ако продължим със сегашния темп на ваксинация, след 2 месеца
Коментари Харесай

До два месеца може да имаме 80% ваксинирани над 60 години

" Ако продължим със настоящия ритъм на имунизация, след 2 месеца ще сме обхванали 80% от хората над 60 година с най-малко една доза ваксина против COVID-19 – това е реалистичната цел. "  Това съобщи министърът на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров на среща с еврокомисаря по въпросите на опазването на здравето и сигурността на храните Стела Кириакиду.

 

В рамките на диалога двамата разискаха епидемиологичната обстановка и имунизационния обсег на територията на Европейския съюз, както и проблемите, пред които са изправени страните членки при осъществяването на имунизационните си акции.

Министър Кацаров уточни, че една от първите задания, които той и екипът му са си сложили при встъпване в служба, е предпочитано да бъдат имунизирани хората над 60 година

" Регистрираната огромна смъртност идва от това, че хората над 60 година не бяха предпочитана група в Националния имунизационен проект. Младите свързват имунизацията със свободата да пътуваш, а за възрастните тя е равносилна на живот ", разяснява здравният министър. Той означи, че за последния месец броят на имунизираните от тази възрастова група се е удвоил и все още към 40% от хората над 60 година са с сложена най-малко една доза.

Като съществени аргументи за ниското имунизационно покритие в страната доктор Кацаров уточни нежеланието на огромна част от българските жители да се имунизират, както и успокоението у хората на фона на намаляващия брой инфектирани с COVID-19.

" Подобрихме логистиката, с цел да сме сигурни, че всеки общопрактикуващ доктор ще има достъп до нужните за пациентите му ваксини. Но темпът на имунизация продължава да бъде доста невисок и това не се дължи на неприятна организация ", уточни той.

Здравният министър добави, че сега Министерството на здравеопазването стартира осведомителна акция за изгодата от имунизациите, само че тя е закъсняла: " Това е нещо, което трябваше да бъде направено още при започване на годината, с цел да има резултат в този момент. По този метод щяхме да избегнем недоверието във имунизациите, митовете и лъжите, които се популяризират измежду хората ", безапелационен бе той.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР