“Ако приемем управлението на тези, които се смятат за владетелите

...
“Ако приемем управлението на тези, които се смятат за владетелите
Коментари Харесай

Андрес Мануел Лопес Обрадор – Надеждата на Мексико

“Ако приемем ръководството на тези, които се считат за владетелите и господарите на Мексико, нищо в никакъв случай няма да се промени за хората, които се намират на дъното. ” Думите са на мексиканския президент Андрес Мануел Лопес Обрадор, който публично встъпи в служба при започване на този месец, откакто завоюва с безусловно болшинство създадените през юли избори за държавен глава.

Известен за мексиканците в резюме като АМЛО (от буквите на името му), Обрадор влезе в историята като първия претендент за президент определен с над 50% от гласовете от 1988 година насам. Белокосият някогашен кмет на Мексико Сити е и първият държавен глава от партия, не обвързвана с преобладаващата с десетилетия в политическия пейзаж Институционна революционна партия (ИРП) на Мексико, който реализира сходен резултат от Мексиканската гражданска война през 1910-20 година Победата на АМЛО се трансформира и в най-голямото изборно проваляне за ИРП в историята й – водената от Лопес Обрадор коалиция “Заедно ще създадем история ” завоюва на локално равнище 31 от общо 32-та мексикански щата и има безусловно ръководещо болшинство в Сената и Камарата на Народното събрание на Мексико.

Всичко това на фона на най-кървавата предизборна акция в актуалната история на родината на Панчо Виля и Емилиано Запата, с над 130 политически фигури и претенденти за разнообразни постове, паднали жертви на покушения сред септември 2017 и юли 2018 година из цялата страна. Като прибавим и успоредната война за територия и въздействие сред наркокартелите посред им и против управляващите, която настрана коства живота на десетки хиляди души всяка година и картината придобива ужасяващи краски. А това са единствено едно от многото тежки провокации, пред които е изправен Лопес Обрадор с встъпването си в служба. Посрещат го Доналд Тръмп в Белия дом, обидните му изявления по адрес на мексиканците, проектите му за стена на границата сред Съединени американски щати и Мексико и керваните незаконни мигранти, които в допълнение нажежават реториката в двустранните връзки, от една страна. Но най-много икономическата застоялост на страната и крайната беднотия, в която се намира огромна част от мексиканското население и съседите му от района на Централна и Латинска Америка, от другата.

Последното направление бе приоритет на акцията на АМЛО, който даде обещание увеличение на стипендиите за обучение на младите мексиканци и разширение на обсега на грижите за възрастните, наред с “радикални стопански промени ”, които съгласно критиците му, определящи го за ляв популист, рискуват да трансфорат Мексико в идната Венецуела. Перспектива, която Лопес Обрадор отхвърля, и след острите му рецензии по време на предизборната акция по адрес на огромните бизнеси в страната, които се държат като “господари и владетели ”, в последна сметка разгласи, че чака да развива положителни връзки с тях. Като цяло той спря да загатва думата “национализация ” в обществените си изявления.

Но пък даде обещание преразглеждане на всички покупко-продажби с частни компании, сключвани под предходното ръководство на предшественика му Енрике Пеня Нието. За всеки случай. Човекът е прочут като да си държи на думата и не се предава току-тъй на системата, даже и когато тя намерено работи против него. Както на президентските избори през 2006 година които Обрадор завоюва, само че бяха присъдени на претендента на ИРП Фелипе Калдерон с разлика от 0,5 % в негова изгода, а ЦИК на Мексико отхвърли наново броене на гласовете, което пък тласна стотици хиляди души в месеци на митинги по улиците на огромните градове. Но да стартираме изначало.

Андрес Мануел Лопес Обрадор е роден на 13 ноември 1953 година в земеделската комуна Тепетитан в южния мексикански щат Табаско. Изучава политология в Националния самостоятелен университет на Мексико сред 1973 и 1976 година, само че се дипломира едвам през 1987 година В политиката Обрадор влиза като член на ИРП през 1976 година, която напуща през 1986 година, с цел да се причисли към новосъздадената Партия на демократичната гражданска война (ПДР). Човек би си споделил, че в политическия диалект в Мексико думата “революция ” се употребява съвсем толкоз с мотив и без мотив, колкото в прилежащите Съединени американски щати думата “свобода ”. От името на ПДР Обрадор е определен за кмет на Мексико Сити през 2000 година, на който пост остава цялостните пет години от мандата си, и натрупва репутацията на виновен властник.

През 2006 година АМЛО се кандидатира за първи път за президент и след оспорвания резултат последователите му проведоха неофициална гала по встъпване в служба, обявявайки го за “президенте лехитимо ” – законния държавен глава на Мексико. Лопес Обрадор в последна сметка отдръпна претенциите си и през 2012 година се стартира още веднъж като претендент за поста на държавен глава и след следващия крах против претендент на ИРП, Енрике Пеня Нието, основа “Движението за национално възобновление ” (МОРЕНА, на испански). От чието име и стана президент тази година.

Изборни операции


Последните напълно не са непознати в Мексико. Скандалът от началото на годината с английската осведомителна компания “Кеймбридж-Аналитика ”, предложила услуги в региона на манипулиране на избори чрез ориентирано прицелване към “податливи ” консуматори на обществената мрежа “Фейсбук ”, с изключение на президентските избори в Съединени американски щати и референдумът за Брекзит, засегна и Мексико. Разкрития на “Ню Йорк Таймс ” демонстрират, че английските хакери са отправили 57-страници оферта към ИРП и техния претендент Хосе-Антонио Меаде, да работят против АМЛО. Мексиканските консерватори отказали, само че въпреки всичко платили,на “Каймбридж-Аналитика ” да не одобряват предложения от други претенденти за президент на земята на ацтеките.

За него


Невъзможният проблем


Ако АМЛО желае да постави завършек на опустошителните нарковойни в тази страна, ще би трябвало или да убеди Съединени американски щати и Европейските държавни управления да намерят метод популациите им да спрат да използват незаконни наркотици; или да декриминализират използването на сходни опиати и в последна сметка да узаконят достъпа до тях – като по този метод отслабят доста търсенето на опиати на черния пазар. А това ще е доста комплицирано, даже и за допустимо най-убедителния президент.

Карли Пиърсън, юрист


Пресметлив


Никъде в политическите му (б.р. – на Лопес Обрадор) рекомендации не се съдържаха ограничения, които по какъвто и да е метод биха могли да нарушат спокойствието на олигархичните групировки, привикнали да ръководят страната по собствен облик и сходство. Представителите на огромния бизнес бяха, несъмнено, въодушевени. (…) Този балансиращ театър – по едно и също време революционния човек от народа и другар на огромните бизнеси – може да бъде поддържан само чрез пресметлива тактика на политическа неизясненост.

Рос Евънтън, публицист


Срещу Тръмп


Мексиканският народ е подготвен и има потребност от мощен президент, който може да пази мексиканците, които живеят в Съединени американски щати, да се опълчи против плана за стената на Тръмп и да му подсети, че Мексико е суверенна нация. Ако АМЛО се провали в това, го чака същата орис като предшественика му.

Мигел Гевара, учен
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР