Ако получим мандат, ще направим възможното, ако друг го получи,

...
Ако получим мандат, ще направим възможното, ако друг го получи,
Коментари Харесай

Кристиан Вигенин: Най-лесно е да се отиде на избори, но това не е отговорният подход 

Ако получим мандат, ще създадем вероятното, в случай че различен го получи, ще участваме в диалози

„Сега е време всеки от нас, изключително политическите водачи, да поемат глътка въздух, да осмислят добре къде се намираме и какво следва, тъй като ще ни е нужна доста мъдрост в идващите дни. “ Това съобщи заместник-председателят на Народното събрание и заместник-председател на Българска социалистическа партия Кристиан Вигенин в ефира на Българска национална телевизия. По думите му сега е рано да се водят съответни диалози сред политическите обединения, тъй като има прекалено много неясноти.

Според социалиста най-лесно е да кажем, че отиваме на избори, по-трудно е да се опитаме да формулираме целите пред България и кое е значимо за хората в идващите месеци. „ Понякога е по-лесно да прехвърлиш отговорността непосредствено на хората, само че това значи, че в някаква степен си се провали, счита той.

Вигенин бе безапелационен, че не всичко е изгубено и към момента има капацитет. „ Коалицията, която управляваше досега, може да продължи да го прави с ясно написани задължения – по този начин, както опитахме с мандата на „Продължаваме промяната“. Една много съответна управническа стратегия за идващите 6месеца, с цели, които са значими за хората. Едни избори ще оттласнат всичко с няколко месеца напред, което може да се окаже съдбовно в някои връзки – във връзка с Плана за възобновяване и резистентност, на доста обществени детайли, които сме заложили в тази програма“, съобщи той и даде още образец с безплатните медикаменти за деца до 14 година, безплатните учебници, обзор на статута на държавните и общинските лечебни заведения, подготовката за действително преизчисляване на пенсиите по отношение на осигурителния приход от предходната година.

„Не мисля, че водачите са проблем в тази ситуация, т.е. присъединяване на водачите в ръководството “, съобщи Вигенин и изясни: „ Проблемите бяха и са на друго ниво. Например подозренията в решимостта на всеки от сътрудниците да се ангажира с основни тематики, като битката с корупцията, прекъсването на източването на средства. Смятам, че по-големият въпрос е не кой взе участие в държавното управление, а какво прави това държавно управление. Тези подозрения, които показва „Продължаваме промяната“ във връзка с Има Такъв Народ, могат да бъдат преодолени, в случай че с третия мандат се договорим за съответни неща“, разяснява още той.

Във връзка със заявки на „Продължаваме промяната“, които навяват на мисълта, че по-скоро се настройват за избори, Вигенин съобщи: „ Ако са съществени в желанията си да осъществят задачите, с които пристигнаха в ръководството, наесен ще им бъде надалеч по-трудно, в случай че не и невероятно да го създадат. На избори е най-лесно да се отиде, само че не мисля, че това е виновният метод “, счита депутатът от левицата. „ Да не се получи по този начин, че в желанието си да получат мощен мандат за промени, да се окажат в положението без сътрудници и без опция за болшинство. Такава опция има сега и тя би трябвало да бъде употребена “, сподели още националният представител.

Той подсети, че третият мандат се връчва не на претендент за министър председател, а на парламентарна група, която няма избран период, в който да излъчи претендент. „На този стадий всяко говорене за претендент за министър председател може да блокира целия развой “, посочи депутатът от левицата.

Вигенин изясни, че по това на кого президентът връчи третия мандат, ще си проличи какви са неговите планове и по какъв начин той вижда политическата обстановка. „ Ако получим мандат, ще създадем вероятното, в случай че различен го получи, ще участваме в диалози доброжелателно, с концепцията да има правителство“, уточни той и добави, че връчването на мандата на “Има подобен народ “ значи бърз ход към избори, тъй като те смъкнаха държавното управление.

„ Обещанието за депутати не го чуваме за първи път, във всеки парламент чуваме сходни неуместни шегички “, съобщи зам.-председателят на Българска социалистическа партия и продължи: „ Народните представители показват своите гласоподаватели и никой не може да ги подарява, в това число и водачът им. Това единствено по себе си демонстрира какъв брой е невероятно в сегашната обстановка да се търси дълготрайно взаимоотношение с ГЕРБ. Защото както ги дава, по този начин може да му хрумне да си ги вземе. Не можем да си позволим държавно управление, което да зависи от гласовете на ГЕРБ или Движение за права и свободи. Ние създадохме това ръководство, с цел да сменим този модел “, напомни той.

Вигенин изясни, че Българска социалистическа партия е остаряла партия, само че години наред се бори против метода на ръководство на ГЕРБ. „ От предходната година Българска социалистическа партия доказахме 2 неща – въпреки и с по-малка парламентарна група, можем да изпълняваме предизборни задължения. Второ – ние сме потвърдил се правилен сътрудник и в бъдеще ще може да се разчита на нас като сътрудник, който схваща границите на компромиса и това, което чакат гласоподавателите от нас. От тези 6 месеца ние излизаме с позитиви “, заключи Кристиан Вигенин.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР