Ако Патриотите слушат единия от лидерите си, зарязват армията и

...
Ако Патриотите слушат единия от лидерите си, зарязват армията и
Коментари Харесай

Кого да слушат Патриотите? Валери Симеонов или Красимир Каракачанов?

Ако Патриотите слушат единия от водачите си, зарязват армията и я оставят на самооцеляване. Не къде да е, а на държавното съвещание за разискване на бюджета за идната година и не какъв да е, а вицепремиерът Валери Симеонов, се разгласи срещу пазаруването на нови военни играчки, както се изрази той. Любопитна терминология за един общественик, който продължава да приказва с висок глас и на високи места, че и да вземем нови самолети, няма кой да ги ръководи. По същия метод разсъждава и по другия, гласуван от Народното събрание план за капиталов разход, чието осъществяване би трябвало да усили строя на Военноморските ни сили с два модулни патрулни кораби.

Но, в случай че Патриотите застанат зад другия си водач, който също е вицепремиер, би трябвало в пленарна зала да имат напълно друго държание. На същото това съвещание министър Красимир Каракачанов отдава казаното от сътрудника си и политически другар на неговото неразположение и на непознаване на Програмата за ръководство на обединението „ ГЕРБ-Обединени патриоти “. Ако беше ме попитал, щях да го осведомявам защо става дума, беше споделил Каракачанов и във връзка на неотдавнашните изводи на Симеонов, че държанието на водачите в Граф Игнатиево било, надали не, национална измяна.

Да оставим обаче това тотално разминаване сред двамата вицепремиери, въпреки че то демонстрира какво е отношението на ръководещите към армията. От позиция на обстоятелството, че тя не цялостни, а празни бюджета, несъмнено са прави. Би могло част от тези стотици милиони да се дадат за по-големи заплати на митничарите, които носят доходи, както Валери Симеонов предлага на финансовия министър Владислав Горанов. Колкото и да сме несъгласни с приказките на Валери Симеонов, би трябвало да му благодарим, че се откри един политик, който ясно да ни каже за какво през последните десетилетия защитата ни е хронично нефинансирана, а хората с пагони бягат от нея.

Отражение навръх тази картинка в политическото ни ежедневие са парите за защита, които държавното управление на Бойко Борисов залага за идната година. Според Министерството на защитата разноските през 2018 година ще бъдат 1,53 % от Брутният вътрешен продукт, т.е. с 0,017 на 100 повече спрямо тези през 2017 година, а съгласно Министерството на финансите процентът е 1,55. Доста надалеч от заветната цел, сложена от срещата на върха на НАТО в Уелс, за 2 %. При това, с цел да се похвалим с някакъв прогрес, събираме всичко, което, въпреки и алегорично, се приближава до защитата. А какво остава за отбранителни качества, поради които се гонят тези два %?!

И след окончателното гласоподаване на бюджета, както подсказват разискванията в парламентарните комисии, ръководещите ще вдигнат високо глава, тъй като, както се успокояват, са създали действителното. Прогнозите на специалисти обаче, не са толкоз оптимистични. Да увеличиш месечните хонорари на бойците и сержантите с към 70 лева, а на офицерите – с към 90 лева, не значи, че решаваш въпроса с огромния некомплект от персонален състав. Задачата пред командирите е да одобряват 1300 нови бойци на година.

Съмнения за нейното осъществяване показва началникът на защитата генерал-лейтенант Андрей Боцев. И той е прав. Преди всичко няма претенденти, няма и да има, тъй като при днешния пазар на труда 680 лева заплата не е привлекателна. На последния конкурс за три свободни места в армията е имало единствено един искащ?! Още повече, че Въоръжените сили са система и увеличението на състава води до нуждата от повече средства за бойна подготовка, горива и така нататък, което може да разгневи още повече хора като Валери Симеонов. Изглежда обаче, депутатите не са настроени на боева вълна. Новият боен бюджет е на първо място бюджет на примирението.

Унижение
за командирите


Като оскърбление за командирите в Българската войска следва да се одобряват думите на вицепремиера Валери Симеонов на държавното съвещание “Извинявайте, само че да купуваме нови военни играчки в случай, че там има доста съществени проблеми в екипа на хората, които ще ръководят тези нови самолети и изобщо никаква гаранция няма, че някой ще се качи на тези самолети, по-добре да не вършим тези непотребни опасности, тъй като са прекомерно скъпи ”.

Нещо сходно е и въпросът с фрегатите, който също би трябвало, съгласно вицепремиера, да бъде по-сериозно разискван. Това не е слагане под подозрение на политически решения, а на напъните на българските военнослужещи.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР