Ако обмисляте да осиновите дете, не се бавете много. Не

...
Ако обмисляте да осиновите дете, не се бавете много. Не
Коментари Харесай

Зачестяват случаи на изоставяне на осиновени деца

Ако обмисляте да осиновите дете, не се бавете доста. Не чакайте годините да си минават, възрастта ви да напредва, тъй като по този начин става все по-трудно. Това поучава Неда Петрова, шеф на Комплекса за обществени услуги за деца и фамилии в Пловдив. Тук, както и на доста други места в страната, месец октомври има изключително значение- за осма година Българска асоциация " " организира осведомителни седмици. На разположение, след уречен час, за безвъзмездни съвещания, са експерти- обществени служащи и психолози. Добре пристигнали са както хора, които към този момент са осиновили деца, може би даже преди години, по този начин и тези, които занапред обмислят тази значима стъпка.

До 2003-та година осиновяването на дете беше работа на шефовете на. От 18 години обаче, в тази област има сериозна промяна- този акт към този момент е държавна политика и се преглежда като мярка за. От това следва, че фокусът на осиновяването са ползите на детето. Кандидат- осиновителите, изключително когато са се спрели на по- огромно дете, би трябвало да си дадат сметка, че не детето влиза в техния свят, а те навлизат в неговия. Те би трябвало да се преценяват, че даже на 5-6 години едно дете с сложен живот към този момент има история, страдало е от несигурност и последователност на другите обстановки, а и даже при най- добър сюжет на претърпяното, то носи контузията от изоставянето. Ето за какво този метод на родителите е сполучлив. Той изисква доста фини настройки и вземане предвид, само че като краен резултат е ефикасен. Докато противоположният подход- ще си вземем дете и то ще влезе в нашия живот, нормално крие опасности. Много постоянно дефицитите излизат нескрито като проблеми с държанието, когато детето тръгне на детска градина. Обяснимо е- до момента в който е вкъщи, в света на своите нови родители, то е приласкано, то е само, няма с кого да се съпоставя. Поставено в среда на други деца на същата възраст, които не са претърпели тези контузии, детето нормално демонстрира къде са слабите му места.
 Над 1300 деца са в регистъра за осиновяване, повече от половината имат здравословни проблеми Над 1300 деца са в регистъра за осиновяване, повече от половината имат здравословни проблеми
1371 на брой са децата, които са вписани в регистъра за осиновяване. От тях 741 са с увреждания или закъснение в развиването. Това става...

Средно с по 500 повече са у нас децата, вписани в националния указател за осиновяване, от кандидат-осиновителите. Тенденцията се следи от най-малко пет години и се резервира, пандемията не се е отразила значително върху този развой. Традиционно децата са към 2 000, а кандидат- осиновителите - към 1 500. В интервала от началото на 2020 до момента, за осиновяване са вписани 1942 деца, а претендентите за родители са 1644. Осиновяването не става бързо, до момента в който се стигне до дело в съда и цялостно осиновяване, от време на време минават до две години. През 2017 година са станали 578 цялостни осиновявания, през 2018- 489, а от началото на 2020 г до края на май 2021 са осиновени общо 549 деца.

Повече се чака, когато условията на кандидат-осиновителите са по- мъчно изпълними. " Ако са декларирали, че желаят бебе момиченце, крепко, от български генезис, те могат доста дълго да чакат и дори да не дочакат ", споделя Неда Петрова. " Ако, обаче, отворят " ножицата ": дете от 0 до 3 години, без значение етническия генезис, с физически недостатъци, които могат да се лекуват, то тогава шансът да станат родители нараства съществено. Може да се спори до каква степен държавната политика в тази сфера е намерила най- рационалните решения, само че тя лежи на концепцията, че би трябвало да се поддържат биологичните родители да се грижат за детето.А в случай че те не могат или не желаят, тогава да се обмисля осиновяване. Декларация за отвод от наставнически права, да вземем за пример, се подава до месец от раждането на детето. Новородените, изоставени още в родилния дом, не могат да отидат непосредствено при осиновители, това е сериозна смяна спрямо предишното, когато това беше допустимо. Сега за тях се поставят грижи в приемни фамилии или в профилирани заведения най-малко до 6 месеца. Проблемът е, че няма доста приемни фамилии, които са се специализирали в развъждане на новородени и децата най- постоянно попадат в дом.

Важно е претендентите за родители да си дават сметка и за потенциала си, тъй като има пробойни в закона, които дават резултати, споделя още Неда Петрова. Зачестяват в последно време извънредно нежелателните случаи на занемаряване на осиновени деца. За последните две години те са най-малко шест. Общото е, че децата са осиновявани на възраст 5-6 години, живели са към 10 години в фамилиите, а разривът настава към 15 годишната им възраст. Т.е. в пубертета, който е сложен освен при осиновените деца, само че в случай че в тези фамилии родителите са към този момент на възраст 60 и над тях, става все по- невероятно за тях да се оправят с тези проблеми. Травмата, която се нанася, е голяма и в множеството случаи непоправима. Но, става известно, в правната материя, уреждаща осиновяването, няма горна граница за възраст. Указана е само минималната разлика, която би трябвало да има сред осиновител и осиновен- 15 години. Няма съвършен вид за кандидат- осиновители, твърди Неда Петрова. Кандидатстват фамилии, някои млади, други- не толкоз, има и самотни претенденти. Няма аршин в подбора, който изрично да изхвърля някого от този лист. А може би би трябвало да се обмисли, с цел да се предотвратят в бъдеще нови драми. Друг проблем, който у нас се урежда по доста по-старомоден спрямо други страни, метод, е тайната на осиновяването. Само съдът, и то при особени условия, може да я разкрие. " Това не е добре за осиновените, и при най- положителните случаи на ново семейство, те знаят, че са осиновени и желаят да научат повече за биологичния си генезис. ", счита Неда Петрова. Впрочем осиновените деца от различен етнически генезис би трябвало да са наясно с него, твърди още директорката на Комплекса за обществени услуги. " Точно това слагане на детето в центъра, зачитането на неговите особености, виждаме в осиновяванията в чужбина. Това би трябвало да стане и тук, само че се случва постепенно ".

Потребностите на децата са в центъра на осиновяването. Това е най- значимото, което би трябвало да си повтаряме, което този месец ще бъде и обяснено на практика от експерти на всеки, комуто тази тематика не е непозната.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР