Ако някой ви предложи дърва за огрев на цена от

...
Ако някой ви предложи дърва за огрев на цена от
Коментари Харесай

Нели Дончева, WWF: Дърва за огрев на цена от 50-60 лв./куб.м вероятно са незаконни

" Ако някой ви предложи дърва за огрев на цена от 50-60 лв. на кубически метър, евентуално става дума за противозаконна дървесина.  Пазарните цени сега на нацепена и нарязана дървесина е в порядъка от 80 до 130 лв., според от дървесния тип ". Това сподели пред БНР Нели Дончева, основен специалист в Програма " Гори ", WWF. 

Тя обясни, че когато хората си купуват дървесина за огрев, би трябвало да упорстват да им бъде доставена дружно с  превозен билет, който се издава от съответното горско стопанство или склад, от който е купена

Дончева сподели, че организацията получава сигнали за противозаконна сеч на мобилното приложение " Спаси гората ", което WWF пусна преди повече от година:

" От началото на 2021 година има подадени към 50 сигнала , само че не всички от тях са били съответстващи и правилни.... Проверката лишава време и е значимо хората да се научат вършат разлика сред противозаконна сеч и отсечени някъде няколко дървета, обикновено е да не го знаят това нещо ". 

По думите ѝ  инспекциите имат резултат, в случай че се организират постоянно и всеобщо

" Незаконно продадената и добита дървесина бърка в джоба на всеки поданик. За страдание се санкционират най-вече дребните извършители. Големите компании имат политически или стопански тил. Трябва да има непоносимост от страна на обществото, с цел да не се вършат взаимни отстъпки. Трябва и мощна политическа воля.... Нужни са и законодателни промени. Ние от WWF сме показали в последния разбор за равнището на противозаконния дърводобив, който представихме през 2019 година, че е належащо да се отдели Изпълнителната организация по горите от Министерството на земеделието, храните и горите. Посочихме, че е добре да се усили финансирането на Изпълнителната организация по горите, която управлява какво се случва на всички горски територии в страната. Предлагаме добивът и продажбата на дърва за огрев и софтуерна дървесина да се разплаща по цени в една и съща мерна единица - или в кубически ограничения, или в тонаж ".

Интервюто на Снежана Иванова с Нели Дончева в предаването " 12+3 " можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР