Ако някой си мислят, че това е най-лошата ситуация, много

...
Ако някой си мислят, че това е най-лошата ситуация, много
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Не е работа на пациентите да си търсят болница


Ако някой си мислят, че това е най-лошата обстановка, доста се лъжат. Ние може да имаме сред 7 и 8 пъти по-голяма заболеваемост. Поне 5-6000 инфектирани дневно умерено може да стигнем. Това се случва в редица европейски страни сега.Мрачната прогноза направи пред Нова тв основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. По думите му ситуацията е тежко и е доста евентуално да стане още по-тежко. Той акцентира, че медицинските служащи би трябвало да сменят маските на 2-3 часа, тъй като другояче те стават неефективни и даже рискови.Съветът му бе във връзка увеличаващият се брой на инфектирани медици.

Не е работа на хората да търсят в коя болница да отиде при COVID-19 - работа е на " Спешна помощ " и на лечебните заведения, акцентира доцент Ангел Кунчев. И изясни какво е предложил на здравния министър: Ако болница откаже да одобри COVID-болен, а се откри, че има кревати, то първата стъпка е преустановяване на контракта с НЗОК, а втората - лишаване на лиценз на здравното заведение.

Около 60 лечебни заведения могат да разкрият COVID-сектори и ще би трябвало да го създадат, акцентира основният здравен контрольор.

Всяко лекуване, което стартира по-навреме, е по-ефективно. Но потреблението на кортикостероиди би трябвало да става под доста деликатно наблюдаване. Една от аргументите за високата смъртност е, че хора се обаждат на " Спешна помощ " чак когато са с двустранна пневмония и надали не би трябвало да бъдат включвани на респиратор, сподели още Кунчев, който отхвърли да приказва с безспорни величини по кое време би трябвало да почнеш да вземаш антибиотик. Не може да има логаритъм, при който лекуваш един, а не лекуваш различен, тъй като не можеш и двамата, безапелационен беше доцент Кунчев.

Кунчев сподели също, че така наречен число се покачва и все още у нас 10 души заразяват 12.

Затварянето на градове е извънредно последна мярка без кой знае какъв резултат. На обособени обекти, компании и къщи в избрани обитаеми места е допустимо да се вкарат ограничавания. Най-вероятно ще се стягат ограниченията във връзка с нощните заведения, ще се забранят всеобщи събирания и ще се затворят стадионите.

Нямам информация да са се отзовали хора към този час да ни оказват помощ. Определени запаси от хора са студентите от шести курс, пенсионирани чиновници и доброволци от Червения кръст, само че при тази обстановка не са доста хората, които желаят да се отзоват на апела за помощ, сподели той в коментар, че трябват доброволци, които да оказват помощ и в лечебните заведения, и в РЗИ.

Що се отнася до това, че околните контактни лица влизат под карантина за 10 дни, доцент Кунчев изясни, че би трябвало да е доста ясно дали си близко контактно лица. И призна, че РЗИ няма по какъв начин да ги обхване - само че значимото е човек да знае какво значи да си контактен. Съгласно закона, носиш отговорност, въпреки на процедура РЗИ да не може да ти връчи наставление, стана ясно от думите на националния здравен контрольор.

Като " близко контактно лице " в затворен офис, правилото е следният - другарство от разстояние 1,5 - 2 метра без защитни средства! Според националния здравен контрольор, няма нищо срамно в това да кажеш, че си инфектиран с COVID-19. Според Кунчев, е хипотетична обстановка да седиш под карантина в пъти по-дълго - примерно един болен в фамилията, по-късно втори, след това трети и всички близки контактни лица получават по 10 дни карантина при всеки нов случай.

Националният здравен контрольор призна, че е проблем въпросът с тестванията - по какъв начин да се тестваш, в случай че си под карантина като непосредствен контактен. Той сподели и, че сега става по този начин, че хората отиват на крайници да се тестват в лаборатория и това " в множеството случаи " ставало преди слагане на карантина.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР