Ако някой носи подобни гени, да увеличи профилактиката си, препоръча

...
Ако някой носи подобни гени, да увеличи профилактиката си, препоръча
Коментари Харесай

Проф. Алексей Савов: Ракът е генетично заболяване

Ако някой носи сходни гени, да усили профилактиката си, предложи проф. Савов

„ Ракът е генетично заболяване. Всяка една клетка на един жив организъм има заложена генетична стратегия. Тя споделя какво да прави една клетка, по какъв начин да си взаимодейства с другите. Равновесието на живота е клетките да извършват вярно заложената стратегия. Ако нещо в тази стратегия се промени, било на ДНК, било на РНК, това значи, че методът, по който клетките споделят в организма ще бъде изменен и нещо ще се случи в тях ”. Това съобщи в предаването „ Пулс ” по NEWS Проф. Алексей Савов от Националната генетична лаборатория.

Той изясни, че при такива промени в един случай, клетките ще загинат. „ В други – ще стартират да се развиват по недопустим метод, водейки до съществуването на неопластични процеси. Всяко едно онкологично заболяване е нещо, което се е случило на генетично равнище ”, безапелационен е той.

„ Има десетки гени, които вземат участие при регулацията на клетките и при които е потвърдено е, че при генетични разновидности са предразположени към развиване на неопластичен развой. Ако изследваме и открием такива разновидности, бихме могли почти да се насочим към съответните опасности. Ако един ген с генетичен недостатък към 70% от случаите подготвя към развиване на белодробен карцином. Други са гените, които подготвят към рак на яйчници, на гърда, на простата. Трети подготвят към развиване на рак на кожата. Те ненапълно се преплитат. Ако вземем поради фамилната анамнеза, може да предупредим и да насочим пациента да прави профилактика в едно или в друго направление ”, изясни проф. Савов.

В някои случаи разновидностите на съответния ген могат да влязат в групата на това, че даден карценом е по-агресивен или по-малко нападателен, изясни той опциите за прогнозиране. Терапията е по-добър живот за пациентите с проблеми, предложи генетикът.

„ При наследствените карциноми, в случай че човек знае, че носи сходни гени, той би трябвало да промени интензитета на профилактика. Ако някой е притежател на такива гени, не значи, че ще развие рак ”, безапелационен е проф. Савов.

„ Бъдете здрави и деликатни. В нашите ръце е да избягаме от редица проблеми и да бъдем по-дълго с хората, които обичаме ”, пожела на феновете проф. Алексей Савов от Националната генетична лаборатория.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР