Ако някога трябва да вземем решение по отношение на оръжието,

...
Ако някога трябва да вземем решение по отношение на оръжието,
Коментари Харесай

Кирил Петков: Няма да се дават ракети на Украйна към момента

" Ако в миналото би трябвало да вземем решение във връзка с оръжието, ще го създадем транспарантно на равнище парламент, няма да са еднолични решения, взето от някой. Никакви ракети няма да се дават на никого в този миг “, сподели министър председателят Кирил Петков часове преди визитата на американския боен министър Лойд Остин, в границите на което се чака да се разиска тематиката.

Той сподели пред публицисти, че досега никой не е приказвал с него по този въпрос.

" България няма да взе участие в бойни дейности, само че ще продължи мощно да поддържа Украйна ", уточни Петков.

Според информация в западната преса Съединени американски щати ще убеждават България да



Президентът Румен Радев и лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова към този момент се оповестиха против оказването на военна помощ за Украйна.

" Трябва да бъдем солидарни с украинския народ и да оказваме помощ с всичко, само че който вземе решение за даване на въоръжение и, по този метод, замесване на България във войната, би трябвало да може да се изправи пред обществото и да изясни какъв е рискът, тъй като цената постоянно се заплаща от жителите, а не от политиците ", сподели Радев пред публицисти.

Според президента вероятно решение за даване на Противовъздушна отбрана на Украйна би трябвало да се вземе от Народното събрание. Радев още веднъж сподели, че такова решение е замесване на България и заемане на страна в тази война.

" Нашата съществена задача е да не допуснем българските жители, нашите стратегически обекти, като нуклеарната ни централа, да останат без съответно зенитно-ракетно прикритие, без съответна противовъздушна защита ", сподели президентът.



На територията на прилежащи страни падат дронове със заряди в тях, ние не би трябвало да позволяваме това да се случи на територията на нашата страна, уточни той.

Попитан дали в програмата му е включена среща с Остин, президентът разяснява, че това е министър на защитата, не президент.

Решават се оперативни въпроси, които са напълно в компетентността на изпълнителната власт, уточни Радев и съобщи, че чака след тази среща Министерският съвет да даде ясна информация.

Лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова за следващ път също се разгласи против пращането на военно съоръжение към Украйна.

" Не споделям мнението, че тези арести целят да замаскират нещо друго. Ако имате поради под " нещо друго “ диалози за експорт на оръжие за Украйна, за стотен път несъмнено го споделям - изрично " не “. Оръжие, муниции, артикули, технологии с двойна приложимост, включително и самолети, изрично " не " е позицията на " Българска социалистическа партия за България ", уточни министър председателят.

" Ние няма да се съгласим на това, няма да гласуваме такова решение, няма да го подкрепим. Смятаме, че това е директно замесване на България във войната. Не желаеме да ставаме част от войната. Искаме мир, договаряния, прекъсване на войната и нормализиране на икономическия, политическия и обществения живот. Позицията на " Българска социалистическа партия за България " е твърда и поредна от доста време. Не очаквайте, че нещо ще се промени в нашето мнение ".

Американският министър на защитата Лойд Остин ще беседва с премиера Петков в Министерския съвет в събота сутринта. Ще бъде разисквана и защитата на българското въздушно пространство.

България е мощно затруднена да пази небето си, защото разчита единствено на старите руски МиГ-ове, за чиято поддръжка се разчиташе до момента на Русия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР