Ако ние не искаме да имаме туристи, ако не искаме

...
Ако ние не искаме да имаме туристи, ако не искаме
Коментари Харесай

Доц. Мангъров: Живейте нормално и не се тикайте там, където има много хора

 " Ако ние не желаеме да имаме туристи, в случай че не желаеме да имаме сезон по Черноморието, в случай че желаеме просто да си живеем и да се пазим, дано да продължим по този метод – т.е., в случай че ние сме съгласни да караме по този метод, волята е наша и дано да го създадем. Но аз мисля, че ние няма да може да се оправим по този метод с това, което се случва освен у нас, само че и по целия свят. И ние би трябвало просто да се научим да живеем с този вирус, като съблюдаваме най-елементарните условия за персонална хигиена “. Този коментар направи в ефира на БНР доцент Атанас Мангъров, шеф на детското поделение на Инфекциозната болница в София във връзка последните данни за разпространяването на Covid-19  у нас и предлагането за удължение на изключителната епидемиологична конюнктура.Инфекционистът посъветва:

" Ще съветвам хората да живеят по най-нормалния метод  - както са си живели до момента, просто да си мият ръцете и доколкото е допустимо да заобикалят да се тикат там, където има доста хора, събрани на едно място в затворено помещение. Нищо повече “.

Изследванията у нас не дават действителен взор за разпространяването на инфекцията, счита Атанас Мангъров.

Във връзка с откритите огнища в Доспат, Сърница и Сливен Атанас Мангъров разяснява, че надали това са местата, където коронавирусът най-активно се популяризира:

" Ако това, което е направено там, се направи на доста други места в страната, което по незнайни аргументи към този момент не се прави,  най-вероятно ще се открие, че и другаде има хора, които си вървят на работа, само че в случай че се изследват, ще се окаже, че също са заразоносители “.

Доц. Мангъров не чака коронавирусната зараза да се задейства през есента. Той още веднъж акцентира, че тестването, което се прави сега, не дава необятен и справедлив взор върху особеностите на Covid-разпространението у нас:

" Ако продължаваме да го търсим (вируса) по този метод, ние на всеки няколко седмици ще откриваме може би такива огнища като в Доспат, Сърница и в Сливен, ще се плашим доста, ще се затваряме, ще се скриваме и в случай че на нас ни харесва да живеем по този метод, дано да продължаваме. Всъщност в страната за момента това, което е значимото, е, че  броят на болните понижава. В момента в интензивните браншове има не повече 10-15 души “, акцентира инфекционистът.

" Всъщност за предишния ден в страната са умряли четирима души на много сериозна възраст. Не бива да се не помни, че всеки ден в страната умират към 300 души по всевъзможни аргументи. И в случай че ние изследваме тези 300 души за ковид, ние може да установим, че не са четири, а са може би 30-40 и повече души, които си умират с този вирус “, добави Мангъров.

Той още веднъж акцентира, че при откриването на огнища на ковид става въпрос за хора, които са инфектирани, само че това не значи заболели:

" Доколкото виждам в тези няколко села, там заболели хора няма, там има хора, които са инфектирани. Те до преди дни са си ходили обикновено на работа и внезапно, тъй като по някаква причина някой е решил да ги изследва, е открил, че са позитивни и внезапно нещата трагично се трансформират... Те не са заболели, открити са инфектирани дами “.

Лечението с плазма се ползва лимитирано, защото няма по какъв начин да се обезпечат огромни количества.

Кръвната плазма не е нещо, " което ще реши лекуването на болните от ковид. За момента няма окончателно лекуване и няма по какъв начин да намерим за всички възможни бъдещи заболели замразена плазма от оздравели “, означи доцент Атанас Мангъров.

Примерът " Швеция “

Помолен да разяснява обстановката в Швеция и в отговор на въпрос дали има заплаха у нас обстановката с ковид да стане сходна, Атанас Мангъров посочи, че главен проблем при контрола на разпространяването на Covid-19 в скандинавската страна се е оказало проникването измежду рискови групи в старешки домове:

" Какво се случва в Швеция? Там казусът е в домовете за остарели хора. Тук това го няма, тъй като ние нямаме тези домове за остарели хора, които ги има там. Преди Швеция във връзка с смъртността (свързана с Covid-19-бел. ред.) са доста други страни, които се затвориха компактно - като Франция, като Италия, като Англия ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР