Ако не приемат последователно противоконституционни актове, то последователно почиват, коментира

...
Ако не приемат последователно противоконституционни актове, то последователно почиват, коментира
Коментари Харесай

ГЕРБ: Две седмици след решението за парите за пътищата - нито има поддръжка, нито разплащане

Ако не одобряват поредно противоконституционни актове, то поредно почиват, разяснява Десислава Атанасова
Депутатът от ГЕРБ- Съюз на демократичните сили Николай Нанков увери, че жалбата на ГЕРБ до Конституционен съд за АПИ не е срещу строителите и жителите. Това той разгласи на брифинг в Народното събрание.

„ Жалбата в Конституционния съд не е нито срещу българския бизнес, нито срещу жителите. Имаме единствено юридически причини против самозабравилите се политици, които потъпкват правовия ред, правовия стабилитет даже на настоящи контракти. На второ място, повече от две седмици, откогато е влезнало решението за разплащането с пътностроителните компании, нито има пътна поддръжка, нито е почнало разплащане. Впрочем през вчерашния ден започнаха разплащанията на част от компаниите “, уточни Николай Нанков.

Вчера Конституционният съд образува дело по искане на 59 народни представители от ГЕРБ-СДС за определяне на противоконституционност на наредбите на Решение на Народното събрание за предприемане на дейности от АПИ за реализиране на дейностите по поддържане на републиканската пътна мрежа, признато на 20.04.2022 година

Парламентът позволи в края на април на АПИ да заплати единствено половината от дължимите суми на пътните строители.

Според решението останалите 50 % би трябвало да се правят след решение на Народното събрание, въз основа на отчет, направен от междуведомствената работна група за определяне на изпълнените действия и мнение на парламентарната Комисия по районна политика, благоустройство и локално самоуправление.

Темата се дискутираше в Народното събрание със седмици преди великденската почивка на депутатите.

Нанков акцентира, че ГЕРБ упорства да бъдат изплатени утвърдените и сертифицирани средства от АПИ.

Радомир Чолаков от своя страна напомни, че още при взимане на решението от Народното събрание, са дали обещание, че ще го апелират в Конституционен съд, тъй като по думите му съставлява нарушаване на Конституцията. Той обърна внимание, че различен объркващ детайл е попречване на опцията за правосъдни каузи, с които компаниите изпълнителки, които не са си получили парите, да съдят АПИ.

„ С това решение на Народното събрание се нарушава правилото за разделяне на управляващите. Парламентът няма право да преглежда контракти “, отсече той.

„ Ако не одобряват поредно противоконституционни актове, то поредно почиват. Преди да се одобри това решение, коментирахме, че те ще излязат в дълга почивка без парламентарен надзор, за сметка на това одобриха едно противоконституционно решение по този начин, както направиха преди миналата почивка на Народното събрание. Говоря за решението за избор на ръководител на КЕВР. Вероятно Конституционен съд и по него ще се произнесе скоро. Вчера още с постъпване на жалбата ни е формирано дело номер 10 на Конституционен съд за 2022 година, т.е. намира съображение за формиране на това произвеждане. Очакваме с изключение на конституираните страни, които сме поискали, то безусловно ръководещото болшинство да образува своята воля и да я обективира в особено мнение, тъй като всеобща процедура стана да не се зачита нито Правилника, който има силата и тежестта на закон на Народното събрание, нито българското законодателство ", сподели от своя страна ръководителят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

По думите й има жестоко тъпчене на правовия ред и парламентарната процедура.

„ И в случай че това е завръщането на парламентаризма, аз не знам какво съставлява диктатурата “, възмути се тя.

Атанасова разяснява и тематиката за военно-техническата помощ за Украйна, като дефинира взетото през вчерашния ден решение като половинчато.

Тя обърна внимание, че по време на гласуването на плана на решение на ГЕРБ, който не бе подсилен, е станало ясно кои са евроатлантиците в Народното събрание, а точно ГЕРБ, „ Демократична България “ и Движение за права и свободи.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР