Ако на 5 юни сте чули как с концерт от

...
Ако на 5 юни сте чули как с концерт от
Коментари Харесай

bTV Репортерите: На крачка от кръга

Ако на 5 юни сте чули по какъв начин с концерт от Малта Андреа Бочели дава вяра, че макар невъзвратимите загуби, никой от нас няма да извърви пътя си самичък, то в София 30-ина български младежи към този момент сигурно го знаят.

Те носят черни мантии и червени медали. Седмина от тях имат мечове, единствено един е с огърлица с кръстове, тъй като е техният водач.

Снимка: bTV

Румен Божилов е първият член и Великият занаятчия на ордена „ Дьо Моле интернешънъл “, който беше конфигуриран у нас на 5 юни.

„ Дьо Моле “ може да ми промени живота за по-добро и аз мога да оказа помощ на други хора да се самоусъвършенстват “, споделя Божилов.

„ Тези кръстове върху огърлицата са тамплиерски кръстове. Отвътре се намира гербът на „ Дьо Моле “, който съставлява корона с два кръстосани меча, там е и тамплиерският кръст, изобразени са също звездите и луната. Рубините в близост са 10 и символизират десетте създатели на ордена „ Дьо Моле “, изяснява Лучано Крители, президент на „ Дьо Моле “ и отговорник за разширението в Европа.

По време на церемонията Румен беше подсилен от по-малкия си брат Иван и от татко си Николай Божилов, Великият занаятчия на Обединената велика ложа на България.

Орденът „ Дьо Моле “ е основан в Америка през 1919 година, когато хиляди деца остават сираци, тъй като бащите им умират като спечелили в Първата международна война. Тогава младата страна зад океана стъпва на международната политическа сцена с цената на 3 млн. мобилизирани, 2 млн. доброволци и 117 000 жертви.

„ В рамките на няколко месеца в тази война са починали повече американски бойци, в сравнение с по време на десетгодишната война във Виетнам “ ще напише десетилетия по-късно американският публицист Майкъл Мозтиг.
„ Орденът „ Дьо Моле “ е основан в град Канзас през 1919 година по концепция на наш брат от шотландския ритуал Франк Шерман Ленд. Когато след Първата международна война доста младежи остават сираци, един негов брат го попитал може ли да помогне на един юноша. Франк приел задушевно младежа и го завел в кабинета си да му покаже книгите си и това, с което се занимава. Но един ден момчето се почувствало самотно и тогава Франк Ленд го попитал: „ Защо си печален? “ и той дал отговор, че страда за приятелите си. А Ленд му споделил: „ Доведи ги тук “, споделя Лучано Крители.

Преди 102 години Франк Шерман Ленд четял на младежите, останали без татковци, фрагменти от 30-тата степен на шотландския ритуал за последния Велик магистър на Ордена на тамплиерите Жак дьо Моле, изгорял на кладата на 13 март 1314 година

„ Младежите, които Ленд закрилял, харесали доста тази история и решили да нарекат своята асоциация на негово име – „ Дьо Моле “. През този повече от век ние можем да цитираме някои фамозни персони в света като Джон Уейн, Уолт Дисни, някои астронавти, както и Бил Клинтън. Така че има доста огромни персони от международна популярност, които са дали значим знак на общността на „ Дьо Моле “, продължава описа Крители.
В наши дни, когато няма международни военни спорове, които трансформират децата в сираци, орденът „ Дьо Моле “ продължава да възпитава младежите от разнообразни континенти в всемирен полезности и блян към духовно рационализиране. И както преди век, още веднъж не прави разлика сред тях поради религия, цвят на кожата и фамилна история.

„ Младежите са направлявани от няколко възрастни, наречени, съветници, или баща, по този начин както са наричали едно време Франк Шерман Ленд - „ Татко Ленд “. Тези възрастни не заместват родителите, те им оказват помощ. В резултат младежите от „ Дьо Моле “ се отнасят с огромна отговорност към всички проблеми, които може да се породят в бъдеще “, прецизира Крители.

„ Аз мисля, че в днешната цифровизация, днешното време, бащите леко се отдалечават от синовете си и от децата си и една такава организация може хем да ги сближи, хем да помогне да момчетата да пораснат по-добри мъже “, счита Румен Божилов.

Орденът се възприема и като антре към масонството, известно като обществото на Свободните зидари. Младите хора на възраст от 13 до 21 години вземат участие в ритуали, които не повтарят масонските. Така в интервала на участие те алегорично стоят на крачка от кръга на съвършенството, само че не е наложително да влязат в него, даже и откакто навършат пълноправие, и то съгласно американското законодателство.

„ Аз съм извънредно благополучен, че моят първороден наследник Румен самичък направи този избор и взе решение първо да участва на церемония вечерята на „ Дьо Моле “ в Рим през 2019 година, а след това и да стане член. В последна сметка това е нашата роля на бащите – да възпитаме децата ни сами да вземат своите решения. Ние одобряваме всички членове на „ Дьо Моле “, споделя Великият занаятчия Николай Божилов.

Румен Божилов е първият българин, признат за член на „ Дьо Моле Италия “ през пандемичната 2020 година Ритуалът е онлайн и на език, който младежът не владее.

„ Трудно беше, не беше въобще елементарно, беше на италиански, онлайн, трябваше да бъда в друга стая първоначално, след това да ме викат, само че се получи доста забавно “, признава младият мъж.

Лучано Крители от четвърт век работи за ордена „ Дьо Моле “ в Италия, Европа и Америка и съвсем половин век принадлежи на братството на масоните, наследявайки там делото на своя татко. Синът и внукът на Крители обаче работят единствено в ордена. Те стават съветници на младежите, само че в никакъв случай не се трансформират в свободни зидари и не постъпват във Великия Ориент на Италия. Така официално остават отвън кръга на съвършенството – един от знаците на масоните, които се стремят да построят общество, учредено на правилата на Великата френска гражданска война, само че посредством един единствен инструмент – индивидът.

„ Ние сме имали младежи, които се опасяваха да приказват, потяха се, вълнуваха се, не можеха да приказват пред други хора. Орденът „ Дьо Моле “ им даде опцията да го създадат. В реалност „ Дьо Моле “ прилича една страна. Всички се управляват от едни и същи правила, всички са под едно знаме и страната „ Дьо Моле “ оказва помощ на всички. Мисията на нашите членове е да предадат това, което са научили – синовната любов, братството, и да го изнесат отвън ордена “, изяснява Лучано Крители.

За да бъде конфигуриран орденът „ Дьо Моле “, се изисква позволение от Великия занаятчия на Обединената Велика ложа на България.

„ Родителите на децата, които членуват в „ Дьо Моле “, не са единствено братя масони, има и други, които желаят да се включат. Те се занимават само с философия, с отдаването на добродетелите. Тъй като техните ритуали са полуоткрити, мога да ви споделя, че един от техните моменти при откриването на ритуала е стоварването на една купчина книги на олтара с думите – неизменност в учението. Кой родител не желае децата му да следват тези правила? “, изяснява Николай Божилов.

Когато зрелостникът от Американския лицей и бъдещият студент по право в Нидерландия не управлява ордена, има време за урок по баскетбол с татко си и брат си.

Между мъжете в семейство Божилови спортът е специфична връзка. Двама от тях са републикански първенци по баскетбол от разнообразни години, само че в този момент дружно носят регалиите на Великия занаятчия. Синът на ордена „ Дьо Моле “, бащата на Обединената Велика ложа на България. Бащата отхвърля да дава препоръки на своя правоприемник в работата му в ордена, в това число и за името, с което да нарекат обителта.

В тайните общества правилата остават неизменими по този начин, както непроменяемо се сменят поколенията. Но събитията ненадейно се повтарят. По историческа подигравка в изискванията на пандемията, лишила живота на повече от 3 млн. души при започване на XXI век, бащите масони още веднъж би трябвало да пазят слабите и обезверените. И да ги направляват по този начин, както Свободните зидари го направиха при започване на XX век със сираците, останали без грижи след пагубния Испански грип, избухнал по време на Първата международна война.

„ По-малко от месец след моето встъпване като Велик занаятчия аз сключих невиждан контракт с Агенцията по обществено подкрепяне, ние се включихме в подпомагането на обществено слабите и застрашени лица в цялата страна, следвайки правилото, че в изискванията на рецесия ние не би трябвало да питаме какво страната може да направи за нас, а какво ние можем да създадем за страната “, акцентира Николай В годината на избори Великият занаятчия напомня за възбраната братята да приказват за политика в ложите си, а единствено да работят върху себе си тъй че да трансформират обществото към по-добро.

За първи път обществото на Свободните зидари у нас ясно заявява, че ще работи намерено и безкористно за демократизацията и стабилността на страната и гражданското общество.
В масонството връзката сред татко и наследник е не просто кръвна, тя има значение с особена тежест. Тази връзка е една от огромните тематики на текстовете, наречени градежи, които масоните пишат, с цел да заслужат издигането си в по-висша степен – белег за тяхното духовно израстване по пътя на светлината.

Често градежът наподобява на приказка, която четем на децата си, с цел да ги научим да имат вяра в чудеса. Но и да пораснат почтено. И да са сигурни, че в никакъв случай няма да вървят сами през света.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР