Ако ме накарат с една дума да определя що за

...
Ако ме накарат с една дума да определя що за
Коментари Харесай

Владина Цекова: В Сардиния художник превръща зеленчука в световно изкуство

Ако ме накарат с една дума да дефинира що за човек е Владина Цекова, ще кажа – самоотвержен. Редакторът на телевизионни предавания  на часа нахлузва гумените ботуши пет минути след бедствието и хуква да оказва помощ на потърпевшите. Със същия възторг подхожда към всяко кътче, което посещава като екскурзиант.

 

Днес ще ни разведе из непознатата Сардиния. Онази надалеч от плажовете и лятната блъсканица. Островът, който италианците назовават Сарденя.

Островът от 1948 година има специфичен статут на самостоятелен регион. След Сицилия това е второто по величина парче суша в Средиземно море. Владина обаче е майсторка в намирането на забавни хора и общително си е издействала посещение при локален художник, който трансформира лютите чушки, плодовете и зеленчуците в изкуство.

 

Тя ни повежда към вътрешността на острова, където пасат овце, отглеждат маслини и вършат сирене пекорино. И приказват на сочния и необикновен сардински език.

Сигурно сте се учудили на словосъчетанието „ сардински език “. Да, само че съгласно научни източници той не е акцент, а ранен и изолиран клон на романските езици. Речникът му е богат на съответни понятия и механически термини, свързани с живота на фермерите и овчарите. Липсват нереални изрази и изречения отвън агропасторалната сфера. Ако инцидентно се появят, те са неологизми, произлизащи от италианския.

 

Владина споделя и за мегалитните кули нураги, които в Сардиния са близо 8 хиляди.

 

Преди време предприемачът Красимир Симеонов, който изповядва будизма, ни води до два манастира в подножието на Тибет в Китай. Аз обаче не стопираха да го запитвам за барабаните с трептения, тибетските купи и златната скулптура на Буда.

Красимир Симеонов толкоз надълбоко се е потопил в китайската просвета, вяра и вярвания, че е замислил да открие в българска болница поделение по китайска обичайната медицина с „ импорт “ на лекари от университета в Дзянси.

 

Мавзолеят на най-именития ирански стихотворец, чиито псевдоним Фирдоуси значи „ божествен “, е повдигнат в центъра на типична персийска градина чахарбаг.

Постройката е съградена от бял мрамор с колони и релефи със подиуми от най-прочутото му произведение, поемата „ Шахнаме “, в превод „ Книга на царете “.

 

Певече за гробницата, четете тук

 

https://dromomania.bg/2023/10/22/%d0%b3%d1%80%d0%be%d0%b1%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b8%d1%80%d0%b0%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%8f-%d0%bf%d0%be%d0%b5%d1%82-%d1%84%d0%b8%d1%80%d0%b4%d0%be%d1%83%d1%81%d0%b8/

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР