Ако лишите човека от вяра в свободната воля и го

...
Ако лишите човека от вяра в свободната воля и го
Коментари Харесай

Вярвате ли в свободата на волята?

Ако лишите индивида от религия в свободната воля и го убедите, че решенията му се манипулират от външни сили, ще нанесете сериозен удар по неговото себеусещане и еднаквост.

До този извод след опити са стигнали американски учени, създатели на публикация в изданието Social Psychological and Personality Science.

„ Вярва ли индивидът в свободната воля, или счита, че постъпките му се предопределят от природата и обществото – това има значими последици за психическото му положение “, отбелязва водещият създател на проучването – Елизабет Сето (Elizabeth Seto).

За да уточнят въздействието на свободата на волята върху себеусещането на индивида, учените събрали 300 доброволци и ги разделили на групи на инцидентен принцип. Те трябвало да пишат съчинение – за опит, потвърждаващ свободата на волята (едната група) и за нейното отричане (втората група).

След това доброволците минали тест, който оценявал тяхното възприятие за лично Аз. Оказало се, че невярващите в личната си независимост на волята много по-зле схващат себе си и страдат от самоотчуждение.

Във втория опит доброволците и в двете групи били сложени пред избор: да оставят дребна сума пари при себе си или да я пожертват за щедрост. След това ги попитали до каква степен откровена считат постъпката си. Групата на „ несвободната воля “ отбелязала относително висока престореност.

„ Тези резултати приказват, че властта над личните действия и техните последици са значим детайл в възприятието за персона. Ако хората са уверени в свободата на личната си воля, те повече се приближават до своето същинско Аз “, споделя Сето. В бъдеще учените възнамеряват да изяснят, дали възприятието за независимост насърчава аморалното държание.

По-рано психолозите са стигнали до извода, че опитите да се понижи вярата на индивида в свободата на волята ускорява експанзията, поражда неистини и конформизъм, а също отслабва възприятието за признателност. Други проучвания са открили, че самоотчуждението е обвързвано с нараснала тревога и депресивни положения.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР