Ако лидерите на Г-7 искат да въведат в сила предлагания

...
Ако лидерите на Г-7 искат да въведат в сила предлагания
Коментари Харесай

Танкери фантоми заобикалят петролните санкции

Ако водачите на Г-7 желаят да вкарат в действие предлагания прецизен ценови таван върху износа на съветски недопечен нефт, те ще би трябвало да положат повече старания, с цел да затворят регулаторните малки врати в световния корабен бранш. Руски производители на черно злато и китайски купувачи към този момент употребяват същите тактики, които прилагаха за транспорт на глобен от Вашингтон нефт от Иран и Венецуела по света.

Това споделя за " Файненшъл таймс " Мишел Вийзе Бокман - основан в Лондон редактор и анализатор на пазарите на енергийни първични материали и корабни транспорти в " Лойдс лист " (бел. ред. - информативен он-лайн бюлетин на застрахователната група " Лойдс ъф Лъндън " ). Тя има над 20 години опит на три континента в отразяването на световните морски и петролни и газови браншове и прави публицистични разбори на енергийните първични материали и на корабните пазари за " Лойдс лист " и за " Лойдс лист интелиджънс ". Работила е за " Блумбърг нюз ", организация OPIS и за нюйоркската компания за разбори " Клипър дейта ". Мишел е представител на чиновниците в редакторския ръб на " Лойдс лист ".

 

Съществуват голям брой тактики за прикриване на произхода и дестинацията на суровината и те заплашват единството на световната регулаторна система, която регламентира международния търговски продан. В основата на всичките обаче са многократните прехвърляния от транспортен съд на транспортен съд на флота от по-стари танкери с анонимни притежатели, които постоянно сменят имената и националните си знамена, постоянно с " препрани " идентификационни номера. Тези " престъпни " кораби пътуват по някои от най-натоварените морски направления и носят непроверено черно злато за милиарди долари. Например, общите количества ирански и венецуелски недопечен нефт са към 1.5-1.6 млн. барела дневно, което е 3% от общата морска търговия на горивото. Иранската суровина е 1-1.2 млн. барела от този размер, а венецуелската - 400-500 хиляди барела на ден. Около 220 хиляди танкера се счита, че са употребявали разнообразни " хитринки ", с цел да избегнат установяването на същинския генезис на товарите, транспортирани главно за Китай и Сирия.

Правната комисия на организацията на Организация на обединените нации, виновна за корабоплаването - Международната морска организация - проверява практиките и би трябвало да огласи изследването през 2024-а.

Що се отнася до Русия, през август са били транспортирани на ден по 1.7 млн. барела съветски нефт за експорт за Европейския съюз, 1.7 млн. барела - за Китай и 1 млн. барела - за Индия. Руските производители ще могат бързо да прекроят логистиката с купувачите, тъй че най-малко част от черното злато да заобикаля ембаргото и ценовите тавани, като съществуват и доказателства, че този развой към този момент е в ход. Поне дузина танкери, които преди този момент са взели участие в покупко-продажби с ирански и венецуелски нефт, са били трансферирани в Русия през последните три месеца, когато стартира въвеждането на възбраните на Европейски Съюз и на Северна Америка, както и самоограниченията на доста притежатели на кораби от Северозападна Европа.

След глобите, когато свързани с Москва и новопридобити кораби се прибавят към към този момент съществуващия микс, 400 плавателни съда ще могат да транспортират черно злато от Иран, Венецуела и Русия, демонстрират сметки на записания в Париж корабособственик BRS Group. Това е към 10% от интернационалната флота от танкери. Поне един неизвестен китайски покупател е похарчил 376 млн. щ. $ от февруари за покупката на 13 по-стари танкери, които сега транспортират съветски недопечен нефт за Китай от настоящ " разпределителен " център посред Атлантически океан, демонстрира следствие на публицисти на " Лойдс лист интелиджънс ". Този хъб се намира в интернационалните води и разрешава високорискови прехвърляния " кораб-кораб " на изпомпан в Русия недопечен нефт и производни. 

При слаб регулаторен и механически контрол черно злато от съветските пристанища на Балтийско море се транспортира до по-големи танкери, нормално с изключени устройства за следене.

След това те отплават за Китай. Същата " транс-корабна " процедура за съветското гориво е засечена и при закотвени съдове край Малта, Сеута - самостоятелен испански град, ситуиран на средиземноморския бряг на Северна Африка (Мароко) против Гибралтар, както и в Каламата (Гърция), Кавказ в Русия и Александрия (Египет). Подобни центрове за ирански недопечен нефт са разпознати в интернационалните води до Обединените арабски емирства, Оман и Малайзия. 

Други тактики разрешават на плавателните съдове да популяризират и показват подвеждащи детайлности за местоположението или идентичността им. Прехвърлянето на подправени номера на Морската работа за мобилни услуги - деветцифрени идентификатори, " прикачени " към радиото на борда, дават опция на притежателите да трансформират нещата съвсем по същия метод както слагането на нова SIM-карта в мобилния телефон може да промени номера му. И, което е по-тревожно, допустимо е да се " перат " идентификационни номера, издадени от морската организация на Организация на обединените нации и предопределени да важат за кораба до края на експлоатационния му живот, без значение какъв брой пъти се трансформира името или притежателя му. Всякакви други съпътстващи подправени документи остават непроверени, тъй като притежателите на плавателните съдове избират да ги записват или да употребяват знамена на страни с оскъдни средства за надзор.  

В този смисъл основният въпрос е какъв брой прецизни желаят да бъдат страните членки на Г-7 когато вкарват в действие ценовия таван на съветското черно лато. Ясно е, че сивият пазар на съветски недопечен нефт се уголемява, само че към момента не е задоволителен, с цел да транспортира всичките количества до Китай, Индия и Европейски Съюз. Недостиг на предлагането обаче ще ускори възходящия напън върху цените и ще вкара повече кеш в хазната на Крем
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР