Ако класическите антологични сериали „Зоната на здрача“, „Разкази от криптата“

...
Ако класическите антологични сериали „Зоната на здрача“, „Разкази от криптата“
Коментари Харесай

Тайните на един град се разплитат в „Гоблин“ на Джош Малерман

Ако класическите антологични сериали „ Зоната на здрача “, „ Разкази от криптата “ и „ До краен лимит “ бъдат обединени в модерна книга, резултатът ще е удивителната „ Гоблин “ на американския публицист Джош Малерман.

Добре пристигнали в градчето Гоблин, щата Мичиган. Тук мъртъвците ги погребват прави и съвсем в никакъв случай не стопира да вали. Слънцето залязва цяла минута по-рано, в сравнение с във всички прилежащи градове, тъй като Харди Карол изгубил залог и се съгласил да заплати с дневна светлина. Павираните улици до една са неравни, тъй като строителните бригади, работили в града, решили да не изчакват протестиращите да се махнат от пътя... а Северните гори са приютили Великите сови – и се приказва, че ги пази магьосница, която може да ти раздуе сърцето с шепот и то да се пръсне в гърдите ти. Никой не ловува там. Ала най-важното – всичко може да случи в град, който в никакъв случай не стопира да плаче.

Младата сензация на щатската жанрова литература Джош Малерман е във вихъра си с ексцентричния като формат и наличие разказ „ Гоблин “ – страховитите истории, вилнеещи из страниците, са под формата на дълги разкази, които образуват една цялостна и удивителна картина, развита с изключителна фикция и майсторство. Самият Клайв Баркър ни твърди, че посегнем ли към книгата, ни следва „ наелeктризираща разходка по въжето над пропасттa “. Малерман още веднъж включва злокобния си писателски боеприпас от познати, обичани и провокативни архетипи, като този път ги забърква в сюжети, които са разнородни като наличие и изключително обаятелни като изложение... а в случай че се залутате из уличките на дребното, само че запаметяващо се градче, където е разположено действието, евентуално ще се присетите за Дери от „ То “ на Стивън Кинг.

„ Гоблин “ е четвъртото заглавие на Малерман, което издателство „ Deja Book “ осъществя на българския хартиен пазар. След звездния дебют „ Кутия за птици “, новелата „ Къщата на езерното дъно “ и екстравагантната „ Червеното пиано “ в този момент можем да се насладим на произведение, което свети по едно и също време с креативна зрялост и с изумително познаване на тънките граници сред действителност и тайнственост.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР