Ако искаме да имаме достойно бъдеще като нация, нашият поглед

...
Ако искаме да имаме достойно бъдеще като нация, нашият поглед
Коментари Харесай

Как да разрешим демографската криза? Мислим за 2050 г. и действаме през 2023 г.

Ако желаеме да имаме почтено бъдеще като нация, нашият взор би трябвало да е насочен надалеч. Да мислим за 2050 г, а да действаме през 2023 година Имаме четвърт век. Това е времето за промяна на едно потомство. Струва ни се далечко, само че би трябвало да оставим на това потомство положително завещание.

С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова откри второто издание на националната конференция „ Демографията няма цена “, на която се разисква и се търси решение на отрицателната демографска наклонност в България. Събитието се провежда за втора поредна година от ДНК (Движение за национална кауза), Economic.bg и платформата Bulgaria Wants You.

Имаме идея и днешният конгрес е една съществено доказателство, тъй като би трябвало да оцелеем като народ и като нация “, добави тя.

Според нея демографският проблем няма едно само решение, а са нужни дълготрайни дейности в голям брой цели.

Демографската политика не е просто да се дават едни пари, а най-трудното – да се основава среда, в която има предвидимост, а не безпорядък, среда, в която младите българи да възнамеряват живота си, среда, в която има правила, а не произвол “, съобщи Йотова.

Тя позволява, че младите българи, които избират чужбина пред България и основават живот там, го вършат точно поради разпоредбите.

От основна потребност за усъвършенстване е достъпът до детски градини, съответната здравна помощ, обществената работа с младите родители, изкореняването на домашното принуждение.

Трябва да имаме тактика, която да бъде поредност от задължения. Демографската тактика е поредност от тези задължения, а не ротация “.

На сходно мнение е и Боян Томов, издател на икономическата медия Economic.bg и профилираната платформа за ESG политики – ESGnews.bg, който прикани властта да се концентрира върху 2 – 3 стъпки.

Става въпрос за неща, които в действителност да осъществяваме, с цел да можем нанякъде да тръгнем. "

Той акцентира, че това не е толкоз значимо за нас в този момент, а по-скоро за нашите деца и това, което оставяме след себе си.

И за тази цел от значително значение е да се сложи акцент върху опциите за кариера в България.

Имаме доста вложения, съществени компании, които развиват бизнес в България, всеки ден идват разнообразни вложители, които желаят да се развиват тук, само че ние нямаме фрагменти, които да предложим “, акцентира Томов.

Той моли да се постави фокус и върху напъните надарените българи, които са разпръснати из целия свят, да дойдат да работят в България, както и да се улеснят процедурите за привличане на чиновници от трети страни.

Томов разказа всичко това като " извънредно значим въпрос за бизнеса ", тъй като без фрагменти той няма по какъв начин да съществува.
Реалните стъпки
Съоснователят на Bulgaria Wants You Андрей Арнаудов предложи и съответни ограничения, които да бъдат подхванати за България да не се стопи до 2050 година По данни на Организация на обединените нации след по-малко от три десетилетия популацията на страната ще се е стопило с близо една четвърт.

Ще бъдем по-малко от 5 милиона и половина ", предизвести Арнаудов.

А ето и ограниченията, които Bulgaria Wants You предлага, с цел да се спре отрицателната наклонност и даже да се преобърне:

Нужни са съответни дейности в 3 основни посоки: Раждаемост, миграция и кариера.
РаждаемостЕднократна поддръжка до 20 000 лева на всяко новородено дете. (Добре е да има избрани данъчни и/или просветителни критерии);Да се построи целия брой нужни детски градини в страната за 1 – 2 години;Месечните детски надбавки да се увеличат;Да се основат условия всяко българско дете да бъде лекувано от страната в страната или чужбина.МиграцияДържавна поддръжка от 10 хиляди лв. еднократно за българи, които са се завърнали в страната след повече от 5 години неявяване. (да има критерии, с които да докажеш желание да останеш);Създаване на указател с данни за българите в чужбина;Създаване на пакет от данъчни (по образеца на Полша) и кредитни тласъци за задържане на българите до 29 години в страната.КариераИнвестиции и промяна в образованието;Улеснени процедури за придобиване на „ сини карти “;Идентифициране на специалности с дефицит на пазара на труда;Организиране на кариерни конгреси за българите в страната и чужбина.Обобщение
Правителството да влага 15 милиарда лв. за три години по съответни действия в тези три посоки.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР