Тази седмица бяха обявени свободните места в детските градини в

...
Тази седмица бяха обявени свободните места в детските градини в
Коментари Харесай

Без подобрения в достъпа до детски градини в големите градове

Тази седмица бяха оповестени свободните места в детските градини в Столична община – с няколкостотин повече от предходната година. Прегледът на данните за достъпността на детските заведения обаче сочи, че освен в София, само че в множеството огромни градове макар политическите обещания и ударното строене на нови здания тази услуга остава недостижима за мнозина.

| Интерактивна карта |

Към 2024 година в детски градини в София са записани 45,5 хиляди деца, с съвсем хиляда повече спрямо предходната година. Варна и Пловдив са надлежно с 12 хиляди и 11,7 хиляди деца, Бургас е със 7,5 хиляди. Прави усещане, че в огромните градове има покачване или задържане на броя на децата в детските градини, което може да се интерпретира както като разширение на достъпността. За да е проверим дали е правилно това обаче би трябвало да вземем поради освен записаните деца, само че и тези, които остават отвън детските градини.

Показателят, който мери достъпността до детските градини сред другите общини е междинният брой места на 100 деца от популацията. Към образователната 2022/23 година под 100 места на 100 деца има в 36 от 265-те общини на страната, само че в тях е съсредоточена огромна част от популацията на страната, защото измежду тези общини попадат множеството огромни градове. Най-близо до салдото измежду огромните общини е Бургас, където на 100 деца се падат 99,7 места в детските градини, както и столицата, където броят им доближава 96,9 места. В Стара Загора и Варна пък местата са едвам 87 на 100, в Пловдив – 79 на 100. Прави усещане, че през последните години няма обилни промени, а в най-големите общини индикаторът се утежнява. Под 100 места на 100 деца падат и дребни общини в периферията на огромните градове – Асеновград, Куклен, Раковски и Съединение край Пловдив, Божурище и Самоков край София. Това отразява насочването на от ден на ден фамилии с висок приход към по-малки обитаеми места наоколо до стопански най-развитите общини.

| Интерактивна карта |

Трябва да имаме поради и че в огромните градове и общините с население от десетки или стотици хиляди души обезпечаването тук-там в детските заведения не свършва с елементарното уравнение деца към потенциал за цялата община. Както ясно посочи скорошен разбор на „ Софияплан “ на положението на мрежата в  столицата, от голямо значение е и тяхното систематизиране в границите на града, което от своя страна значи, че планирането им би трябвало да се води от разбор на демографската динамичност и търсенето на равнище надалеч по-ниско от общинското, от инфраструктурата, от планирането на новото жилищно строителство. С други думи, в случай че места в границите на общината има, само че са на десетки километри от вкъщи от тях няма особена изгода.

Има ли аспект казусът с осигуреността тук-там в детските градини в близко бъдеще да се реши? Според анонси на Столична община през 2024 година в градеж са били цели 17 нови здания на детски заведения, към към този момент съществуващите 285. Очакваният брой на местата в тях е 1442, или към 2% растеж на съществуващите места, което не наподобява задоволително, с цел да покрие сегашния дефицит, какво остава за бъдещото търсене в една от общините с най-висока раждаемост в страната. Динамиката в Пловдив и Варна е сходна – строят се и се откриват нови детски градини, само че с ритъм, изоставащ от повишеното търсене.

Източник: Институт за пазарна икономика
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР