Ако иска България да охранява сама небето си, то й

...
Ако иска България да охранява сама небето си, то й
Коментари Харесай

Военният министър: 8 самолета F-16 е като да си вземеш половин кон

Ако желае България да охранява сама небето си, то й би трябвало най-малко една ескадрила от 14-16 изтребители, пазаруването на единствено 8 самолета F-16 не е никаква дарба. Това разгласи в Народното събрание военният министър Георги Панайотов.

" Когато Народното събрание взе решение да се купуват 8 самолета F-16, от позиция на военните качества, това е все едно да ви разрешат да си вземете половин кон. С половин кон нищо не става. Една ескадрила се състои от сред 14 и 16 самолета. Ако България желае да има качества да охранява своето небе, тя би трябвало да има една ескадрила ", сподели той пред депутатите.

Само преди дни стана ясно, че военният министър е уведомил Министерския съвет, че ще изпрати до Съединени американски щати писмо - заявка за подготовка на проектодоговор за втора партида от още 8 самолета F-16. Той споделя това в отговор на парламентарен въпрос на народен представител от ГЕРБ.

България към този момент закупи и заплати напълно първите 8 изтребители, които сега се строят в Съединени американски щати. По план целият пакет е за ескадрила от 16 самолета, само че беше дадена опция те да бъдат придобивани по 8. Затова циклично се появяват и разнообразни известия, че се приготвя договорка и за втората част от самолетите. 

Сега излиза наяве, че процедурата е задвижена, въпреки и тя да е в прекомерно начален и неангажиращ стадий. На това натърти в петък и Панайотов, който цитира част от изискванията на Програмата за задгранични военни продажби на Съединени американски щати, съгласно която " изпращането на такова писмо-заявка не задължава по никакъв метод нито Министерството на защитата, нито българската страна, нито юридически, нито финансово, да придобие платформите и оборудването, за което е направено. С този документ не изниква никаква обязаност нито за МО, нито за страната за сключване на контракт ".
" Аз направих преднамерено питане към Съединени американски щати тъкмо за това и получих формален отговор, че по никакъв начин България не е ангажирана финансово и юридически ", добави министърът на защитата.

" Проектите за рационализация на българската войска би трябвало да се движат. Окончателното решение за това къде, по кое време и на каква цена да стане, е на народните представители ", съобщи още той и добави:  " Искам да напомня, че когато се купуваха първите самолети F-16, тогава беше осъществено предплатено заплащане, макар че решението на Народно събрание беше за разсрочено заплащане. Много апелирам да не се трансферират проблемите „ на хубавичко глава от болната “.
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР