Ако има съмнение в качествата на бързите тестове може да

...
Ако има съмнение в качествата на бързите тестове може да
Коментари Харесай

Как да имаме бързо и масово тестване за коронавирус? Отговорът на доц. Мангъров пред ФАКТИ

" Ако има подозрение в качествата на бързите проби може да се купят по няколкостотин броя от няколко разнообразни производителя и на всеки пациент, на който се взема материал- назофарингеален секрет за RT-PCR, да се взема и малко кръв, която да се изследва паралелно ", това сподели пред ФАКТИ доцент Атанас Мангъров, един от най-изявените ни лекари в региона на инфекциозните заболявания.

Масовото тестване за ковид и карантинирането на хората с позитивни проби е метод на деяние, който дава резултати в страни като Германия и Южна Корея. Съответно статистиките в тези страни за смъртността от болестта са по-реални в съпоставяне да вземем за пример с Италия, където се изследват и записват най-вече тежките към този момент случаи и след това смъртността се оказва огромна. Световната здравна организация приканва към всеобщо тестване. " Не можете да гасите огън слепи. И не можем да се борим с тази пандемия, в случай че не знаем кой е инфектиран ", съобщи шефът на СЗО Тедрос Гейбрейесъс. У нас до този миг са направени към 5 хиляди теста по способ, който изисква повече време за резултат от тестът.

По думите на проф. Венцислав Мутафчийски, който оглавява Националния действен щаб за битка с вируса, бързите проби не са задоволително надеждни. Дава за образец изследване, направено у нас, съгласно което от 10 случая с потвърдена клинична картина и доказани с PSR-тестове, бързите проби демонстрират позитивни резултати единствено при 4. Това значи, че 70% от бързите проби дават подправено негативни проби. " Затова би трябвало да се потърсим бързи проби и от други производители ", споделя Мутафчийски.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР