Ако има нещо, което е сигурно отсега за изборите на

...
Ако има нещо, което е сигурно отсега за изборите на
Коментари Харесай

Глас срещу дърва за огрев, или за купения вот на предстоящите избори

Ако има нещо, което е несъмнено занапред за изборите на 2 октомври, то е, че без платен и следен избор още веднъж няма да се мине. Да се предвижда обаче какъв брой гласове ще обезпечи той и дали ще има решаваща роля за резултатите е еднакво на мятане на фасул, споделят анализатори на изборните процеси.

Контролираните гласове могат да се окажат основен фактор, доколкото - съгласно социологическите изследвания, няколко обединения са на ръба на 4-процентната преграда за влизане в Народното събрание и резултатът им може да зависи от всеки глас. Очакваната ниска изборна интензивност също би нараснала тежестта на авансово обезпечени гласове, които могат да натежат в интерес на един или различен състезател. Месец преди изборите оценка за тежестта на следения избор мъчно може да бъде направена поради множеството незнайни: какъв брой хора въобще ще отидат до изборните секции, по какъв начин ще работи Министерство на вътрешните работи, с цел да ограничи подвластните гласове, къде ще отиде купеният избор - единствено при обединенията, които го обезпечават, или те ще го " преливат " към други партии. В същото време - въпреки и единствено по неофициална информация - организацията за обезпечаване на гласове към този момент тече с цялостна мощ, като се проиграват разнообразни техники.

Който гласоподава (правилно), той ще се топли

Наблюдатели на изборния развой описват, че на доста места в страната е в ход скица за пазаруване на гласове посредством заричане за евтини дърва за огрев. Тя не е нова, само че сега е изключително ефикасна поради внезапния скок в цените на енергоносителите и опасенията, че ще има хора, които ще стоят на студено през зимата, защото не могат да си купят задоволително количество дърва.

Включването в листата със обществено слаби, които получават дърва на ниски цени, става след спогодба да се гласоподава за посочена партия или коалиция, описа пред " Дневник " източник, поискал анонимност, и добави: " Хора се оплакват, че не могат да се доредят до по-евтините пелети и дърва за обществено слаби, тъй като има непокътнати колета ". По думите му постоянно в ангажиментите вземат участие и кметове - в техните пълномощия е да вършат описите за доставка на преференциални цени. В края на август управляващите в Сливен оповестиха, че кметове в региона вместо да изготвят настоящи информации, употребявали непосредствено изборните описи.

Министерство на вътрешните работи към този момент разгласи, че ще се бори за попречване действието на сходни схеми, които работят редом с известните зависимости за гласоподаване в държавната администрация, както и в огромни предприятия, в които се гласоподава за посочената от работодателя партия.

Може ли да има изненади с машинния избор

Според източник на " Дневник ", осведомен с техниките за управление на вота, съществува риск на 2 октомври да бъде изработен опит за разваляне на машини за гласоподаване.

По закон в случай че машината не може да се употребява по някаква причина - щета, сбъркана електронна бюлетина, прекъсване на тока и привършване на батерията, вотът в съответната секция би трябвало да продължи с хартиени бюлетини. Това автоматизирано връща добре познатите и отработени техники за управление на гласовете, като така наречен " индианска нишка ", при която гласоподавателят влиза в тъмната стаичка с авансово попълнена бюлетина, която пуска в урната, а изнася нова за попълване на открито. Тъмната стаичка дава опция и за снимане на бюлетината, процедура, употребена години наред за доказване на " верния " избор. " Всичко това може да се реализира елементарно - задоволително е някой да бутне машината и я счупи против избрана сума ", разяснява източникът на " Дневник ".

Жокер " Гласуване от другар "

Най-популярният способ за управление на гласовете при гласоподаване с машини към този момент се оказва така наречен " асистирано " гласоподаване - когато член на секционната комисия натиска бутоните вместо гласоподавателите под претекст, че им оказва помощ, тъй като не могат да се оправят. Техниката беше демонстрирана предходната година в секциите в Турция. Оправданието беше, че доста от гласоподавателите не знаят български и не могат да упражнят правото си на глас.

Разновидност е скоростното гласоподаване, което също не е ново, само че изключително очевидно проличава при потреблението на машини. През ноември 2021 година имаше секции в Турция, където съпоставката на подадените гласове и времето за гласоподаване показваше, че всеки гласоподавател е дал своя вот за към минута - това е времето, в което е влезнал, дал е за инспекция персоналната си карта, връчил е декларацията, че няма да гласоподава на друго място, дописан е в листата, дал своя вот е, пуснал е в урната бележката и е върнал на комисията картата за гласоподаване.

Болест = хартия = победа

Миналата година означи взрив на гласуването в преносими изборни секции като през ноември да упражнят правото си на глас по този метод бяха поискали близо 15 хиляди души. Чрез потреблението на преносими секции се заобикаля машинния избор и се гласоподава с хартиени бюлетини. По закон право на това имат хората с увреждания и болните, които няма по какъв начин да стигнат до секциите. Най-голям растеж на искащи да гласоподават по този метод имаше в доминирани от Движение за права и свободи региони, а партията предстоящо беше водач във вота там.

Трудно е да се предвижда каква ще е обстановката в този момент, защото заявките за мобилни урни се подават до 17 септември до кметовете в общините и за момента липсва информация какъв брой хора ще гласоподават по този метод.

Според източници от Министерство на вътрешните работи тази технология за следен избор е процъфтявала в Търговищко, Разградско, и Велинградско - там здрави гласоподаватели са били проведени да си стоят у дома, без да знаят, че са заболели. Внезапен скок на болесттите беше маркиран и в Пазарджик, Шумен, Хасково, Благоевград и други райони.

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков е заявявал на няколко пъти, че са били формирани стотици досъдебни производства за изборите през юли и ноември точно поради " Бяха питани хората: вие заболели ли сте, подавали ли сте молби за гласоподаване с мобилна урна, и те споделяха: не. Такива образци има доста ", описа преди време пред " Дневник " Бойко Рашков. " Имаше куриозни случаи: мъж цепи дърва в двора, носят му урната, той гласоподава и продължава да си цепи дърва. И няма никакви белези, че е бил болен. Имаше 200 случая единствено там, към Сърница, неповторими случаи ", споделя Рашков. Не е известно вследствие на формираните производства да се е стигнало до присъди, няма налична и обществена информация за това.

Според Марио Русинов, специалист в неправителствената организация " Антикорупционен фонд ", фактът, че идните избори ще се проведат в по-спокойна епидемиологична конюнктура с по-малко инфектирани евентуално ще понижи поръчките за гласоподаване с преносима урна и хартиени бюлетини. По думите му осветяването на схемата от трибуната на Народното събрание ще има възпиращ резултат върху опитите за сходни механизми за управление на вота.

 По време на изборите през ноември 2021 година Министерство на вътрешните работи имаше акции против пазаруването на гласове. Те бяха главно в Шумен, Сливен, Стара Загора, Плевен
© Пресцентър на Министерство на вътрешните работи

По време на изборите през ноември 2021 година Министерство на вътрешните работи имаше акции против пазаруването на гласове. Те бяха главно в Шумен, Сливен, Стара Загора, Плевен

Ще има ли преливане на гласове

Големият и най-труден за отговор въпрос е дали партии ще преливат " собствен " следен избор към други обединения, с цел да им оказват помощ да влязат в Народното събрание или да усилят броя на депутатите им, което може да е решаващо при очертаващия се мощно фрагментиран парламент. Очаквано, информацията по въпроса е най-много неофициална и мъчно потвърдима преди да излязат резултатите.

Миналия юли, да вземем за пример, ГЕРБ обществено упрекна Движение за права и свободи, че " играе " за " ИТН " (ИТН). На брифинг Бойко Борисов разгласи, че придвижването целеустремено прелива гласове към партията на Трифонов в емблематични региони в страната. Кърджали, Ардино, Джебел, Кирково, Крумовград, Мадан, Рудозем са регионите, в които - по думите на Даниел Митов от 18 юли 2021 година - се е случило преливането на гласове. " Движение за права и свободи губи малко над 7000 гласа в тези райони, а Има Такъв Народ има 10 хиляди - 11 хиляди гласа повече по отношение на април също там. Цифрите удивително съответстват - намаляването на гласовете за Движение за права и свободи и увеличението на поддръжката за Има Такъв Народ ", сподели Митов, представен от Българска национална телевизия. " Ние постоянно сме твърдели, че има такава уйдурма и цифрите го потвърждават. Че Движение за права и свободи играе за Има Такъв Народ е реалност ", разгласи и Борисов.

На предходни избори анализатори имаха същите съмнения за преливане от Движение за права и свободи към ГЕРБ в региони, където обичайно вотът за придвижването е мощен - да вземем за пример в Шуменско, където през 2017 година и през април 2021 година победител беше ГЕРБ.

Област Велико Търново е различен район, в който ГЕРБ и Движение за права и свободи не се конкурираха, съгласно локален източник на " Дневник ", и неслучайно Делян Пеевски беше претендент там предишното лято. Особен случай в района съставлява Свищов, където локалната власт е феномен - от 2015 година градът се ръководи от коалиция, включваща другояче несъвместимите партии ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и Вътрешна македонска революционна организация, а кметът Генчо Генчев след преизбирането си за втори мандат става член на ГЕРБ, като останалите партии не престават да го поддържат, описа източни на " Дневник ". На последните парламентарни избори през ноември 2021 година печеливши във Велико Търново са от " Продължаваме промяната " с малко над 19 хиляди гласа, на второ място са ГЕРБ с над 16 хиляди гласа. Въпросът е коя партия от " фамилията " в Свищов ще завоюва вота в този момент.

Спад на интензивността и на тласъците за пазаруване

Миналата година две проучвания на неправителствени организации ( и - АКФ) локализираха така наречен рискови секции в България, където е упражняван следен избор.

Според АКФ преди вота през април 2021 година евентуалните места за следен и платен избор са били в над 2500 секции, до момента в който на изборите през ноември те бяха спаднали до към 1700. Движение за права и свободи резервира на всички избори лидерското място по дял на гласове, получени в рискови секции, следвани от ГЕРБ и Българска социалистическа партия.

" На предходните избори беше измерен осезателен спад на интензивността в секциите в риск от следен избор. Това се дължеше на действието на композиция от фактори - акциите на Министерство на вътрешните работи, работната подвижност на уязвимите групи, както и въвеждането на машините за гласоподаване ", разяснява пред " Дневник " Марио Русинов от " Антикорупционния фонд ". Според него посредством машините е отстранена опцията за част от схемите като " индианската нишка " и снимането на бюлетините ".
Русинов регистрира, че измежду факторите е и " пониженият тласък за пазаруване на гласове ". " С оглед късия живот на трите Народното събрание, управлението на вота понижава своя смисъл. Все отново то се случва и на равнище претенденти, които желаят да разместят листите и/или да покажат полезността си за партията. Голяма част от претендентите, които прибягват до този механизъм, са изчерпили своя финансов запас ", споделя той.

Дава образец с претендент в Хасковска област, който от над 13 хиляди преференции през юли 2021 година пада на под 3 хиляди четири месеца по-късно. По думите му сходни разлики са мощна индикация, че се борави с механизми за управление на вота, от една страна, само че и че те мъчно се поддържат при подобен кондензиран избирателен цикъл, от друга.

 Чрез въвеждането на машинен избор е отстранена опцията за част от схемите на следения избор - да вземем за пример прекъсването на хартиените бюлетини направи невъзможна
© Георги Кожухаров

Чрез въвеждането на машинен избор е отстранена опцията за част от схемите на следения избор - да вземем за пример прекъсването на хартиените бюлетини направи невъзможна " индианската нишка ", или даването на към този момент попълнени бюлетини на " купените " гласоподаватели.

Какво (ще) прави Министерство на вътрешните работи

Сигнали за изборна търговия текат по разнообразни канали, в това число от анонимни известия. Преди изборите през предходната година информацията е текла към Министерство на вътрешните работи ежедневно, описа източник от министерството пред " Дневник ". Освен сигналите, се употребила и остаряла информация къде обичайно има пазаруване на гласове.

" Голяма част от тези, които се занимават с пазаруване и пласиране на гласов, са известни на полицията. Дойдат ли избори, те са на линия. Те са си търговците, които си се занимават с това. Примерно, дадат ли му 100 хиляди лева да ги раздаде, за него остават 5-10 хиляди лева Той раздава и търси метод да документира това, с цел да може да се регистрира. На едно място един беше похарчил парите, без да ги раздава, след това го бяха викали в една централа да му търсят сметка със закани, със закани ", описа източникът и добави, че от тези, които обезпечават парите, не е известно някой да е съден, тъй като е доста мъчно да се потвърди кой от кого е взел.

Цялата тази информация докара до - с писмени предупредителни протоколи и устни предизвестия. В отговор Движение за права и свободи засипа в парламентарния надзор някогашния вътрешен министър Бойко Рашков с въпроси за какво е имало напън от полицията в селища, доминирани от придвижването, преди изборите на 11 юли и 14 ноември 2021 година Текстът им беше еднотипен, само че Рашков беше задължен да даде отговор от парламентарната естрада на всеки поотделно. Стигна се до куриоза да бъдат импортирани 99 въпроса към министъра единствено в границите на един ден. По информация на " Дневник " от източници от Министерство на вътрешните работи, настоящето управление на Министерство на вътрешните работи няма да употребява предупредителни протоколи. Официално от вътрешното ведомство оповестиха, че стартират превантивна работа против пазаруването на гласове, като е сформирамо и настрана звено за киберсигурност. Освен това служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев разгласи, че ще ускори " оперативната работа по попречване на така наречен платен или корпоративен избор посредством потреблението на специфични разследващи средства и информатори ". " Дневник " чака отговори от ведомството какъв брой сигнали има към началото на предизборната акция.

" Макар да не е съумяла на всички места, може да се оцени като позитивна. Сега би трябвало силовото ведомство да направи вътрешен разбор на положителните и на неприятните практики. Ако служебното държавно управление прояви същата политическа воля, чакам сходни резултати за понижена интензивност в рисковите секции ", разяснява Русинов от АКФ.

 Всичко, което би трябвало да знаете за парламентарните избори на 2 октомври Всичко, което би трябвало да знаете за парламентарните избори на 2 октомври
Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР