Ако има нещо, което да ни накара да се почувстваме

...
Ако има нещо, което да ни накара да се почувстваме
Коментари Харесай

Уикенд маршрут: Вино, шоколад и изкуство

Ако има нещо, което да ни накара да се почувстваме същински щастливи в зимен ден, то това сигурно е слънчевото време и позитивните температури. И точно такова време ни дават обещание синоптиците. Начертайте маршрут и изживейте един лежерен и ухилен уикенд! Ние сме тук, с цел да ви дадем някои хрумвания.

Защо не стартираме съботата в света на изкуството?! Едно от хубавите качества на Софийската градска художествена изложба е, че се намира в сърцето на центъра на града. Сигурни сме, че знаете постройката, която се намира близо до Народния спектакъл „ Иван Вазов ”, само че по кое време за финален път сте прекрачвали нейния праг… Ако се осмелите, тази събота и неделя ще намерите 2 изложения. Галерията сега показва Света гора посредством картини. Нейните манастири и художествено завещание ще видите по този начин, както са ги видели надарени български художници от първата половина на ХХ век. Сред тях са Иван Лазаров, Дечко Узунов, Васил Захариев, Цанко Лавренов, Константин Щъркелов и други Втората галерия е отдадена на 120-годишнината от рождението на художника Пенчо Георгиев, чието име остава към момента непознато за по-младите генерации. Той е творил през 20-те години на ХХ век и е оставил след себе си забавни платна. Посещението на изложба ще остави отпечатък в деня ви, не се съмнявайте!



Само на 10 минути пешком от галерията се намира втората ни насочна точка. Трябва ви единствено добра компания. Но и тези, които не си падат по шумните групи, биха си изкарали добре по време на събитието “Изкуство, вино, обич и шоколад ” . То се организира навън, в профил на Централните софийски хали. Какво можете да си купите там – авторски бижута, аксесоари, облекла, топли плетива, албумчета, крафт дарове за Свети Валентин. Както подсказва и името на събитието, на място можете да се поглезите със сладки и солени изкушения – шоколад, бонбони, ръчно рисувани сладки, мед, сиренце с трюфели и вино, непосредствено показано от производителите. Какво друго ни остава в този месец, в който честваме любовта и виното, с изключение на да си набавим от всичко по доста!



Уморихте ли се към този момент? Все още ви остава шопинг разходката из магазините, тъй като към момента има следновогодишни понижения. И най-после, несъмнено, да си вземете нещо готово за ядене. Ресторантите може и да не одобряват посетители, само че с наслада подготвят храна за у дома. Някои от най-вкусните места в центъра с забавни оферти са ресторант Atelier на ул. " Проф. Асен Златаров ”, ресторант Cava на ул. „ Петър Парчевич ” или Made in blue, който се намира на ул. „ Юрий Венелин ”. Поръчайте обичаната си храна, занесете кутиите вкъщи и справедливо си починете. Защото след тази стратегия няма по какъв начин да не се чувствате изтощени, само че и задоволени!

А в неделя? Защо не посветим следобеда на храната? Но не безусловно безусловно. Можете да отидете до Регионалния исторически музей  – София, който показва изложбата „ Храни душа, да те слуша. Храненето в София и Софийско “. Експозицията обгръща интервала от края на XIX доникъде на ХХ в. Експозицията преглежда питателните привички и порядки на жителите на столицата. Проследява въздействията и настъпилите промени в тези сфери. Опира се на данни от съвременници, пътешественици и откриватели, с цел да разкрие действителното състояние. А по-късно ли?... Ами хапнете нещо вкусно, за да… ви слуша душата! 

Автор: Емануела Миланова

 
Гурме в пликче, или по какъв начин вирусът промени кухнята и навиците ни

 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР