Ако Европейският съюз не се разшири, ще се разшири някой

...
Коментари Харесай

Разширяването отново става приоритет на ЕС при председателството на Словения

" Ако Европейският съюз не се разшири, ще се разшири някой различен. " Думите са на Янез Янша, министър председател на Словения, която от през днешния ден поема шестмесечното ротационно председателство на Съвета на Европейски Съюз. Според Янша е нужно процесът да бъде интензивен освен " с цел да се извърши остарялата визия за свободна и мирна Европа, " а тъй като на Западните Балкани се намесват други играчи (като Турция, Китай и Русия например) и за Европейски Съюз това е въпрос на сигурност и стратегически метод.
Ах, това разширение
Икономическото възкръсване е приоритет номер едно за председателството на Словения, изясни посланикът на страната в Европейски Съюз Изток Ярк, добавяйки, че задачата е " да се придвижат колкото е допустимо повече националните проекти за възобновяване и резистентност още през юли и след това през септември ". Самата Словакия беше първата страна от Източна Европа с утвърден от Брюксел проект за потребление на средства от възстановителния фонд на Европейски Съюз в размер на 750 милиарда евро, до момента в който България още даже не е внесла своя (очаква се да го направи утре). Другите задания на словенското председателство включват усилване на киберсигурността и качествата на Европейски Съюз за предварителна защита на пандемии, организацията на Конференцията за бъдещето на Европа и разширението на Европейски Съюз. За тази цел при започване на октомври Словения ще е хазаин на неофициална среща на върха на Европейски Съюз и Западните Балкани.

Това ще е втората сходна среща на върха за годината, като първата през май приключи без резултат, защото България продължава да блокира започването на договаряния за участие със Северна Македония. Заради това Албания също е в режим на изчакване, защото двете страни се движат в пакет. Което накара албанския министър председател Еди Рама по време на взаимна конференция с македонския си сътрудник Зоран Заев в Скопие предходната седмица да се пошегува: " Всички имат право да се усещат изцяло разочаровани, тъй като внезапно България се появява и желае още нещо. Казах на Зоран, че се надявам, че няма да изискат да се наречете Западна България, тъй като тогава отново ще би трябвало да преговаряте с гърците. "

България не отстъпи от позицията си за Северна Македония нито по време на немското, нито при завършилото през вчерашния ден португалско председателство, макар натиска и предизвестията, че остава изолирана, неразбрана и губи другари в Европейски Съюз. И в действителност каквото и да направи Любляна, дали ще има прогрес зависи от идващото българско държавно управление и дали то ще промени твърдата линия към Скопие, по която потеглиха Бойко Борисов и съдружните му сътрудници от патриотичния блок в последната година от ръководството си.

Точно това сподели в прав текст в изявление преди дни държавният секретар по европейските въпроси на Португалия Ана Паула Закариаш: " Оказвахме напън върху България, тъй като бяхме сложили на масата положително предложение - да се прегледа, да се види дали може да проработи. Също по този начин работим и със Северна Македония и се опитваме да забележим дали идва миг, в който да реализираме единодушие по въпроса.... В България ще има нови избори на 11 юли и аз мисля, че българските управляващи чакат техните резултати, преди да вземат решение по какъв начин да работят. Ние би трябвало да почитаме българската позиция и направихме това. И е значимо в Европейски Съюз да не се внасят различия и проблеми сред две страни. "
Трудно начало
Дори и без разногласието сред България и Северна Македония, Словения си има задоволително главоболия при започването на председателството си. Във вторник група евродепутати приканиха за прекъсването на еврофондовете за Словения поради неспособността й - единствена в Европейски Съюз - да назначи свои делегирани прокурори в Европейската прокуратура. До сходна последна мярка мъчно ще се стигне, само че това е съществено леке върху Любляна.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР