Ако евродепутат, журналист или друг човек, който влиза в Европарламента

...
Ако евродепутат, журналист или друг човек, който влиза в Европарламента
Коментари Харесай

Евробюджет по време на коронавирус - още една криза напомня, че времето изтича

Ако евродепутат, публицист или различен човек, който влиза в Европарламента в Брюксел, за секунда е съумял да не мисли за COVID-19, постройката ще му подсети за пандемията по най-малко три метода.

На входа автомати пускат дезинфектант върху ръцете. След почистването им защитата поглежда към листа и химикалката преди скенерите с апел да бъдат попълнени - декларация указва, че влизащият не е пътувал до огнища на болестта или е бил в контакт единствено с хора, за които се знае, че не са заболели. Инструкции за строга хигиена красят стените в коридорите на централната постройка.

Коронавирусът зае огромна част от пленарната сесия, която трябваше да завърши през днешния ден и на която трябваше да приказват и за извънредно значими тематики като бюджета за идващите седем години, препоръчаната от Еврокомисията Зелена договорка и новата рецесия с мигрантите на гръцко-турската граница. На доктрина съумяха да обсъдят най-малко две.

На процедура това стана при прекомерно рядък дневен ред. В началото на сесията в понеделник ръководителят на Екологичен потенциал Давид Мария Сасоли съобщи, че поради вируса съвещания ще има единствено същия ден и вторник, само че пленарната зала се опразни незабавно след тръгването му; плануванаъа шестчасова сесия се оказа 20 минути. В постройката го гледаха и слушаха повече публицисти, в сравнение с евродепутати, а на идващия ден даже нямаха опция да го гледат, защото заяви, че се е самоизолирал и ще работи отдалечено.

А часовникът продължи да тиктака. Европарламентът не можеше (тъй като няма правомощия) да реши напълно съдбовните за съюза въпроси като ресурсите, с които ще разполага след Брекзит, по какъв начин ще се трансформира в образец за стопанска система на бъдещето, нововъведенията и грижа за околната среда или по какъв начин ще се оправи с проблеми като назрялата нова миграционна рецесия, която няма да е последната. За късото време, което прекараха в и към пленарната зала, депутатите обаче съумяха да напомнят, в случай че не е COVID-19, друго ще пречи на европейските страни да изгладят разликите си и ще спъва съюза във времена на тестване.

Кой ще запълни дупката

На Европейски Съюз му е необходим нов бюджет за интервала от 2021 до 2027 година - така наречен Многогодишна финансова рамка (МФР). Проблемът е, че би трябвало да се запълни дупката от над 12 милиарда евро, оставена след напускането на Англия, и да се слагат повече цели за по-малко пари. Европейският съвет излезе с предложение страните членки да заделят 1.07% от брутния си народен приход и да се оправят с дупката за сметка на кохезионната политика, защитата на границите и други; европейският парламент счита, че делът би трябвало да е 1.3 на 100, с цел да дава отговор на амбициозните цели на блока. " Пестеливата четворка " (Австрия, Дания, Швеция и Холандия) счита, че съюзът може да се оправи и с по-малък и виновен бюджет, без раздута администрация, само че въпреки всичко с амбиции; така наречен група " Приятели на кохезията ", в която е България, не споделя това мнение (повече четете тук).

Различията трябваше да се изчистят на изключителна среща на върха с необявена дълготрайност и отворен край през февруари, само че тя се провали. Ако втвърдените позиции не доведат до компромис, бюджетът за 2021 година автоматизирано ще е една седма от финансовата рамка за интервала 2014-2020 година Освен това " рискът е, че няма да има стратегии през 2021 година, " сподели за " Дневник " Илхан Кючюк, евродепутат от ДПС/ " Обнови Европа " малко преди дебата за МФР във вторник. " Сега борбата е този кусур да остане в рамките единствено на 2021 година, да не отиде оттатък нея. В един миг би трябвало да има обща позиция, тъй като Европейски Съюз би трябвало да играе своята роля. "

За България нещата " въпреки всичко не наподобяват по този начин черни, както за някои други страни, " продължи Андрей Новаков от ГЕРБ/ЕНП. Предлага се да вземем за пример предстоящо нарастване от съвсем 8%: парите за околна среда, общини, превоз и кохезионна политика ще са повече. Директните заплащания към земеделците се чака да останат на същите равнища.

" България има мощен интерес към обичайните политики - общата селскостопанска и кохезионната - и аз съм склонен. Но ми липсва погледът в бъдещето на България. Почти нищо не споделяме за бъдещите политики, които ще оформят бъдещето на Европейски Съюз, " сподели Кючюк.

" Типът обстановки, в които жителите чакат да действаме "

И двамата са загрижени за бюджета, макар че той не чертае най-лошия сюжет за България. Това припомня, че Европарламентът или най-малко част от него вижда общата картина, от която част от 27-те столици имат единствено късчета: " Ако ние с общи старания не успеем да наложим задоволително средства както за нови политики, по този начин и да запазим резултата от остарели политики, само че и да бъдем прозорливи и да заложим съответните финансови принадлежности и средства за бъдещи спешни обстановки, Европейски Съюз отново ще бъде неопитен да се оправя със идващите провокации, " сподели Кючюк.

Малко по-късно в пленарната зала част от депутатите затвърдиха това чувство. " Ще имаме бюджет единствено в случай че може да съотвества на политическите ни упоритости, " сподели някогашният румънски министър председател, а в този момент водач на групата на " Обнови Европа " Дачиан Чолош. " Въпросът е по какъв начин ще излезе Европа от рецесията с ковид - една геополитическа Европа е тази, която ще води света, и това няма да стане единствено с увереност, само че и с запаси. "

" Мислите ли, че немската хазна ще цялостни Европейски Съюз? Не мисля, че ще е добре за гласоподавателите, " съобщи обаче Йоахим Кус, евродепутат от " Алтернатива за Германия ", съгласно който пробивът, предстоящ по време на идното немско европредседателство, няма да се случи. Говорили след него от разнообразни групи обърнаха внимание, че бюджетното предложение на Европейския съвет е за сметка на орязаните с четвърт разноски за защита, с 31% от тези за обединен дигитален пазар и с 10 на 100 - за кохезия. " Трябва да имаме поради, че предстоят още провокации и не можем, като през рецесията през 2007-2008 година, да кажем, че не сме подготвени... Новите провокации не се интересуват от граници и народност. "

За сходна теза се застъпи разкрилият и закрил дебата заместник-председател на комисията за междуинституционални въпроси Марош Шефчович. " Ситуацияга на границата и коронавирусът - тъкмо видът обстановки, в които жителите чакат да действаме, " сподели той, откакто изслуша евродепутати. " Сега значимо е да се фокусираме върху съглашението. Нищой не желае да кажем на студентите: Догодина няма да има " Еразъм "... Всичко това са задания, с които би трябвало да се оправим. "

Когато Анкара спори за парите

Проблемите обаче не чакат европейските водачи да завършат диалозите си. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган дойде в Брюксел в понеделник и на няколко улици от Европарламента беседва с ръководителя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен и ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел. Ердоган упрекра Европейски Съюз, че като не дава задоволително пари и не съблюдава уговорките си за визова либерализация и митнически съюз, не извършва договорка от 2016 година, лимитирала мигрантския поток към Европа, и в този момент още веднъж " отваря портите " към Европа, с цел да пусне бежанците и мигрантите, за които по думите му на Анкара е все по-трудно да устоя (повече четете тук).

Фон дер Лайен му сподели, че би трябвало прибере мигрантите от границата с Гърция, където хиляди от тях подклаждат необикновена, държавно основана, филантропична рецесия, а по-рано взаимност с Атина показаха редица столици. Това обаче не попречи на евролидерите да приказват в последните дни за разнообразни суми, с които може да подсилят съглашението - сред десетки и стотици милиони долари, които да провиснал за прехрана на търсещите леговище.

Комисията в това време изясни какво може да направи за момента: да окаже помощ на Гърция във тип на здравно съоръжение, одеяла и други предмети и да улесни даването на незабавни средства за ситуацията в центровете за настаняване на островите. " Ситуацията на външната граница е притеснителна, само че това не е 2015 година Много по-подготвени сме, тъй като знаем какво да чакаме, " сподели пред евродепутатите комисарят за вътрешните работи Илва Йохансон. " Но въпреки да сме готови повече, не е задоволително. Липсва ни обща европейска система за леговище и миграция. "

Нужна е актуализация на общите правила за леговище, споделиха някои от участниците. Много други желаеха договорката с Турция да се преразгледа, трети обърнаха внимание на проблемите на непридружените малолетни, на изискванията в лагерите и на обвиняванията за полицейско принуждение над пробвали да преминат границата. Голяма част се сплотиха към концепцията, че Анкара оказва напън за политически цели. В отговор на тези разисквания турски представители още веднъж повториха, че Европа показва двойни стандарти - бързо отпуска стотици милиони евро за Гърция (членка на блока), а не може четири години да изплати по-голямата част от шестте милиарда, обещани в съглашението. Част от евродепутатите схващат последната концепция.

 Видеоконферентна връзка на европейските водачи, определена като защитна мярка поради ковид.
© Associated Press

Видеоконферентна връзка на европейските водачи, определена като защитна мярка поради ковид.

" Помощ би трябвало да получи както Република Гърция, по този начин и Република Турция, тъй като се дефинира като страна, която е сигурна за приемане на бежанци и мигранти, " сподели преди този момент за " Дневник " Илхан Кючюк, който бе измежду евродепутатите, посетили Турция в края на февруари за оценка на връзките с Европейски Съюз и върховенството на закона. " Изискват се още реформиране на системата за леговище, работа със засегнатите страни и политическа воля и шерване на солидарността в Европейски Съюз. Такива рецесии не могат да се вземат решение на парче. "

От друга страна " разногласието сред Европейски Съюз и Турция постоянно е бил каква част от сумата е била изплатена. Според мен това е порочно и контрапродуктивно за двете страни. Не може да бъде редуциран диалогът до това какъв брой пари са дадени. Генералният проблем не може да бъде решен единствено с едно такова съглашение, колкото и да е значимо, " продължи Кючюк.

" Европейски Съюз не е абдикирал от уговорките, които е имал, и са динамични връзки, които търпят смяна във времето, " настоя Новаков. Според него " Турция не е била сама " в оправянето с мигрантската рецесия, само че " факт е, че връзките ЕС-Турция се усложниха много и това рефлектира върху всичко, в това число и този въпрос ".

Решения като това за Турция няма да изкоренят аргументите, основали мигрантските рецесии, без значение дали се дадат пари или не; нито пък приемането на бюджет и доближаването на позициите за Зелената договорка ще разрешат структурните несъответствия и разликите сред членките, усложнили диалога сред тях. Те обаче ще покажат, че Европа е спосбна да взема решение вътрешните си проблеми и да се концентрира върху огромните в миг, когато ролята ѝ в света рискува да става все по-малка. Тези дни, след съвсем провалената сесия в Брюксел, когато евролидерите ще се събират на по-трудно решаващата проблемите конферентна връзка, с цел да се предпазят от болест, коронавирусът е сериозна причина да го вършат точно по този метод. След седмици или месеци обаче ще наподобява само като следващото опрощение.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР