Ако електроенергията от Мариците“ бъде изключена от енергийния микс, цената

...
Ако електроенергията от Мариците“ бъде изключена от енергийния микс, цената
Коментари Харесай

Юлиан Войнов САМО ЗА ДЕБАТИ.БГ: Ако „Мариците“ се изключат от енергийния микс, цената на тока ще бъде по-ниска

Ако електрическата енергия от „ Мариците “ бъде изключена от енергийния микс, цената на тока у нас ще бъде по-ниска.

Това мнение изрази пред ДЕБАТИ.БГ икономистът Юлиан Войнов. Той изясни, че токът от топлоцентралите е включен в така наречен „ енергиен микс “ по силата на министерска заповед.

„ ТЕЦ-ът е включен сега в микса на цените, които се оферират на потребителите, заради една заповед на министъра на енергетиката, който задължи КЕВР да ценообразува, в това число и от електрическата енергия от „ Марици “-те. Именно заради тази част, цената на тока е по-висока сега. Ако я нямаше тази заповед и цената на електрическата енергия от „ Мариците “ не се калкулираше в цената за контролирания пазар, то цената сигурно щеше да бъде по-ниска “, изясни Войнов.

По думите му казусът с топлоцентралата е, че тя прибавя цена, което води до повишението на крайната цена на тока, без това да води до енергийна успеваемост или енергийна сигурност в стопанската система.

Той изясни, че цената на борсата на електрическата енергия е 200 лева за мегаватчас, а минималната цена за произвеждане, от която потеглят да действат генераторите на „ Марица Изток “, е 320 лева за мегаватчас.

„ И тя е 200 лева, тъй като имаме ВЕИ, второ, тъй като имаме импорт. Ако тези фактори ги няма, действително тъкмо тогава нашата цена ще скочи с 50% най-малко, тъй като евентуално тогава ще има недостиг на електрическа енергия “, добави Войнов.

Той разяснява и постигнатото съглашение сред държавното управление и протестиращите енергетици. Според Юлиан Войнов в него има положителни неща.

„ Текстът, който е подписан, за мен е допустим от социална позиция “, изясни икономистът.

Очаквайте цялото изявление с Юлиан Войнов.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР