Ако една компания наруши закона, от нея се очаква да

...
Ако една компания наруши закона, от нея се очаква да
Коментари Харесай

Четирите най-големи наложени глоби на компании

Ако една компания наруши закона, от нея се чака да бъде изправена пред съд и по-късно да понесе своите последици. Наказанията могат да бъдат разнообразни, според от самото закононарушение. При незаконно действие, което нормално се повдига от страната, най-често се постановат финансови санкции или ограничавания на свободата на избран човек.

При гражданските каузи на една страна, глобата най-често може да бъде финансова и/или материална – лишаване на даден парцел или други придобивки. Историята е съумяла да види някои от най-големите санкции, засягащи фармацевтични компании, петролни компании, финансови компании и още доста други. Все отново е редно да се ориентираме и към рекордьорите, които са съумели да заплатят и допустимо най-големите санкции в историята:

Tokyo Electric Power Co. е един от рекордьорите при изплащането на санкции. На 11 март 2011 година Северна Япония е разлюляна от земетресение. Този прелом задейства цунами, което залива нуклеарната централа Фукушима Дайчи на брега на Окума. Проблемите идват един след различен и водят до отчасти разтопяване на ядрото на реактора, висока централизация на радиация.Японският парламент изпрати комисия, която да пресметна вредите, а инспекторите откриха, че проблемите с реактора са породени от човешка неточност.

Освен държавното управление като един от виновниците, комисията насочва вниманието си и към администрацията на Tokyo Electric Power Company. През годините е имало занемаряване на другите равнища на сигурност, които автоматизирано водят до злополуката. При неналичието на местни защитни реакции за сходен сюжет, концентрацията на радиация се е нараснала стремглаво. TEPCO се приготвят за санкция от стотици милиарди долари, само че най-сетне се доближава до санкция от 45 милиарда $. През идващото десетилетие излиза наяве, че гражданските каузи ще нанесат нов удар и през 2022 година се заплаща сумата от 95 милиарда $.

British Petrolium също познава силата на едно държавно управление. На 20 април 2010 година има теч на нефт от Deepwater Horizon. Петролната станция изпитва механически проблеми и недопечен нефт се разлива в Мексико. Около 210 милиона галона или към 795 милиона литра ще бъдат пуснати в океана. British Petrolium има потребност от 5 месеца, с цел да може да затвори петролния гейзер и да се запише в историята с една от най-големите екологични произшествия.

Морският живот е потърпевш съществено, следван от локалната рибарска промишленост, която регистрира проблеми до Луизиана, Мисисипи, Алабама и Флорида. Делото показва, че компанията би трябвало да заплати към 20 милиарда $ и да компенсира жертвие. През 2015 година компанията се съгласява да заплати сумата от 18.7 милиарда $ в допълнение. След всички проблеми и спомагателни каузи, сумата доближава близо 54 милиарда $.

Bank of America стартира да изпитва усложнения през 2008 година с появилата се финансова рецесия. В този миг стартират да се предлaгат високорискови ипотечни заеми за купувачи на жилища с ипотеки, предлагащи пригодим лихвен %, само че доста от тях не могат да си разрешат погашение на сумите. Това подкрепя и утежнява цялата финансова рецесия, което води до още по-сериозни проблеми. Bank of America е осъдена най-жестоко от всички провинени, изключително откакто излиза наяве, че е рекордьор по разпределяне на тъкмо такива заеми. В началото се постанова санкция от 16.6 милиарда $, само че с добавка от цивилен каузи и други, сумата надвишва 250 милиарда $.

Фейсбук е компания, която доста добре знае, че персоналните данни стават все по-трудни за запазване. През 2019 година Meta Platform получи санкция от 5 милиарда $ за нарушение на персоналната информация. През 2012 година беше реализирано съглашение сред Фейсбук и държавното управление на Съединени американски щати, само че откакто приказваме за второ нарушаване, сумата доближава до 575 милиона $. След това се твърди, че сходни неточности няма, само че на този стадий е належащо доказателство, с цел да се заведе следващото дело.

През 2012 година фармацефтичната компания GlaxoSmithKline се съгласява да признае, че е направила най-голямата здравна машинация в историята. Компанията се признава за отговорна пред Комисията за надзор на храната, медикаментите и козметичните артикули. Властите откриват необичайно държание по отношение на медикаменти като Avandia, Lamictal, Zofran, Paxil и други. Въпросните нарушват доста съществено условието за откриване на наличие, както и наставление за консумация. Към предните две обвинявания е добавено и подвеждащо изложение, подкупване на лекари за определяне и други. В композиция от всички типове санкции, общата сума за заплащане доближава 3 милиарда $. Накрая се оказва, че това е компанията с връх по обвинявания за подправени изказвания.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР