Ако досега не сте се сещали да си направите пастърма

...
Ако досега не сте се сещали да си направите пастърма
Коментари Харесай

Пастърма от сьомга

Ако до момента не сте се сещали да си извършите пастърма от сьомга, ние сме тук, с цел да ви подскажем по какъв начин става това

Необходими Продукти

● сьомга - 500 г филе
● морска сол - 300 г едра,
● захар - 200 г кристална
● зехтин - към 400 мл за съхранението (по желание)
● подправки - копър, кориандър, черен пипер, на усет

Начин на подготвяне

За това луксозно мезе не са ни нужни съвсем никакви старания, а резултатът постоянно е съвършен.

Другото значимо преимущество, с цел да предпочетем да си приготвим пастърма от сьомга в домашни условия, е че е надалеч по- икономично, в сравнение с в случай че я закупим подготвена.

Базовият метод на подготвяне е да се смесят солта и захарта.

С половината от сместа се прави поставка, върху която се слага прясното филе от сьомга. То би трябвало да е хубаво почистено от кости и за предпочитане да си е с кожата, с цел да не се пропуща прекомерно количество от солта.

Също по този начин би трябвало авансово да сте го замразили за 24 часа и да сте отмразили - това е нужно поради обстоятелството, че сьомгата няма да минава през термична обработка, а в суровата риба от време на време има паразити, причиняващи стомашно-чревни разстройства. Замразявайки я, те биват унищожени.

Рибата се слага с кожата надолу и се покрива компактно с останалата примес от сол и захар.

Съдът се завива с транспарантно домакинско фолио и се прибира в ледник за 24 часа. Може да се сложи тежест от горната страна, с цел да форсира процеса на обособяване на течности.

След като измине това време се вижда по какъв начин филето от сьомга се е свило, дехидратирало се е значително и цветът му е станал по-интензивен.

На процедура към този момент пастърмата е подготвена за консумация, откакто се измие със студена вода и се подсуши. Намазва се със зехтин и се втриват подправки като копър, малко пресен кориандър, черен пипер, само че може и други по желание, които да си вървят с рибата.

Дори и без подправките, на пастърмата от сьомга, почтено казано не ѝ липсва нищо, само че е хубаво и да се опитва с разнообразни комбинации от усети.

Ако се избира по-изсушена и твърда пастърма, оставя се на изсъхнало, хладно и проветриво място за още време или в ледник.

Ако се покрие със зехтин, устоя повече време - към месец, само че съхне доста постепенно и си остава леко сочна.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР