Ако до 2040 г. не сме направили нови четири ядрени

...
Ако до 2040 г. не сме направили нови четири ядрени
Коментари Харесай

Експерт: Трябват ни 4 ядрени реактора до 2040 г., за да не изпаднем в колапс

Ако до 2040 година не сме създали нови четири нуклеарни реактора с по 1000 мегавата, през 2050 година ние ще изпаднем в енергиен колапс. Това означи ръководителят на Българския атомен конгрес (БУЛАТОМ) Богомил Манчев по време на първата експертна конференция на тематика " Мониторинг на радиоактивно замърсяване в градска среда. Готовност на популацията и организациите за справяне с провокациите при радиоактивно замърсяване ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Форумът се състоя във Физическия факултет на Софийския университет " Св. Климент Охридски ". В експертни отчети и разисквания се показват многочислените опасности и опциите да се построи оптимално дейно съдействието сред учени специалисти и медии по въпросите на радиоактивното замърсяване. Част от тематиките са строго профилирани - радиационен мониторинг и радиационно разузнаване, нуклеарен и радиационен тероризъм, мръсни бомби, контрабанда на радиоактивни материали, радиоактивни замърсявания. Други са ориентирани към по-широка аудитория.

В своя отчет на тематика " Политика и енергетика ", Манчев означи, че съгласно БУЛАТОМ до 2030 година страната ни би трябвало да построи два нуклеарни реактора и до 2040 година - още два. Той подсети, че българските политици са поели ангажимент до 2038 година да бъдат затворени нашите термични централи. Според Манчев сега към този момент сме закъснели с 10 години да затворим тези централи, тъй като не се прави нищо по казуса.

Той сподели още, че производството на електрическа енергия посредством слънце, вятър, акумулатори е надстройката на базовата енергетика. Ако нямаме чиста базова енергетика над 50 %, нищо не можем да създадем, означи Манчев и добави, че зелената договорка не е решение на казуса на енергетиката. По думите му нашата енергетика няма проблем, защото тя е 50 % " чиста " и 50 % - " мръсна ". Той изясни, че имаме нуклеарна централа, която създава 35-36 % от използваната от нас електрическа енергия, също така имаме 1100 мегавата слънчева енергетика и задоволително водни централи, както и към 780 мегавата вятърни генератори.

Той обаче дефинира част от тях като нестабилни източници на сила. Абсурдно е посредством нестабилна сила да решаваме базовите си мощности, разяснява Манчев и изрази вяра държавното управление в доста скоро време да вземе някакво решение за пускане на нуклеарната енергетика. Не можеш да имаш развиване, в случай че нямаш нови мощности и не си поддържаш базовата сила, счита Манчев.

При развиването на нашата теза за четири нуклеарни блока, предвиждаме да има към 10 хиляди мегавата мощности за слънчева сила, 2000 мегавата - за вятър и към 2000 мегавата - парогазови централи, които ще горят 30 % водород, означи експертът. Според него по този начин ще можем да предрешим въпроса на 50 % със зелената договорка.

Той уточни още, че от тях като специалисти се чака да дадат съответни и разбираеми оферти за политиците. Според него планът " Белене " в никакъв случай не е имал механически и финансови проблеми, а единствено политически и по тази причина го няма. В момента върви на скрап, в случай че не решим въпроса по какъв начин да го създадем без Русия, добави още специалистът. По думите му е доста недалновидно да не използваш лицензирана нуклеарна площадка, каквато е тази в Белене. Той повдигна и въпроса за неналичието на фрагменти в страната както за построяването на обект какъвто е една електроцентрала, по този начин и за употребата му.

Председателят на Българското нуклеарно сдружение Младен Митев от Института за нуклеарни проучвания и нуклеарна енергетика при Българската академия на науките (ИЯИЯЕ-БАН) означи, че потреблението на нуклеарната сила в лицето на нуклеарната енергетика икономисва милиони тонове въглеродни и прахови излъчвания и носи изключителни изгоди за популацията в международен мащаб. Това някак си не се знае от хората и у мен буди неразбиране неодобрението, което огромни групи от популацията имат към потреблението на нуклеарните способи в промишлеността, науката и медицината, сподели още той при показване на разбор на изследване на знанията и настройките на жителите в региона на радиоекологията и радиационната отбрана.

Според него повода за това е равнището на знание за радиацията, радиационната отбрана и радиоекологията. По отношение на изявените източници на радиация в нашето всекидневие жителите показват разнообразни отговори като радиоактивни боклуци, галактически лъчи, атомни електроцентрали, мобилни телефони, медицински услуги в лечебните заведения, домашни електрически уреди като микровълновата печка, скали и почви, горива, пътешестване със аероплан, въздуха, храни, които ядем. Той означи, че в първата тройка са подредени радиоактивните боклуци, галактическите лъчи и атомните електроцентрали. Митев уточни, че що се отнася до жителите, само галактическите лъчи дават значителен принос в облъчването на популацията.

Първото място на радиоактивните боклуци експертите свързват с това, че като главен минус на нуклеарната енергетика, постоянно се е обявявало предизвикването за оправянето с радиоактивните боклуци. Според Митев са нужни спомагателни старания в разпространяването на съществени познания във връзка с взаимоотношението на радиоактивните лъчения с околната среда и индивида и това би трябвало да се задълбочи посредством образователните стратегии.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР