Ако днешна Северна Македония претендира, че следва заветите на Гоце

...
Ако днешна Северна Македония претендира, че следва заветите на Гоце
Коментари Харесай

Радев: РСМ да впише българите в конституцията си

„ Ако днешна Северна Македония претендира, че следва заветите на Гоце Делчев, за какво не намира силите да впише в конституцията неговите сънародници в името, на които той пожертва живота си “, съобщи президентът Румен Радев, който участва на тържествената проверка-заря в Гоце Делчев във връзка годишнината от гибелта на революционера.

“Преди 120 години един от най-благородните рицари на освободителното ни придвижване в Македония и Одринско вечно обезсмърти името си в стихията на революцията. Обрекъл живота си на свободата, Гоце Делчев от рано последва стъпките на Левски и на революционната битка, на която остана правилен до самия край.  Неуморен уредник и утвърден лидер на българите в Македония и Одринско Делчев въодушевяваше, направляваше и с персоналния си образец чертаеше пътя към освобождението “, сподели още Радев.

Той добави, че за поколенията името му е знак на устрема към независимост, към човешки и цивилен правдини за всеки.

" Гоце Делчев вярваше, че само честността може да събира, да побратимява и да сплотява по дългия път към цялостната и всеобща независимост. Затова всеки, който твърди през днешния ден, че е вградил делото на Гоце Делчев в темелите на държавността си, дано не акцентира броя на портретите и паметниците му, а поеме отговорност да следва идеалите му. Нека веруюто на Гоце Делчев откри безкомпромисно място в публичните каузи и в всекидневието на жителите на Балканите. И в случай че в днешна РСМ претендират, че следват заветите на Гоце Делчев, за какво не намират сили да впишат в Конституцията си името на неговите сънародници, за свободата на които той отдаде живота си? Вярвам, че рано или късно далновидни политици ще претворят на дело заветите на Гоце Делчев, които още веднъж да ни сплотяват. Защото идеалите процъфтяват единствено тогава, когато ги напоява истината, когато над тях свети животворното слънце на правдата и достолепието за всяко човешко създание “, съобщи още президентът.

Днес се навършват 120 години от гибелта на лидера на Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО) Гоце Делчев, който е погубен на 4 май 1903 година край село Баница, Серско.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР