На8 майв ЛондонGoogle Deepmind представи третата основна версия на своя

...
На8 майв ЛондонGoogle Deepmind представи третата основна версия на своя
Коментари Харесай

Следващото поколение изкуствен интелект ще създава лекарства

На8 майв ЛондонGoogle Deepmind показа третата съществена версия на своя модел за изкуствен интелект „ AlphaFold “, предопределен да помогне на учените да създават медикаменти и да се насочват по-ефективно към болести, предадеReuters.

През 2020 година компанията реализира забележителен прогрес в молекулярната биология, като употребява изкуствен интелект за сполучливо прогнозиране на държанието на микроскопични протеини.

С последното преобразяване на„ AlphaFold “изследователите от DeepMind и сестринската компания„ Isomorphic Labs„ - и двете учредени отДемис Хасабис,картографираха държанието на всички молекули на живота, в това число човешкотоДНК.

Взаимодействието на протеините - от ензимите, които са от решаващо значение за човешкия метаболизъм, до антителата, които се борят с инфекциозните болести,с други молекули,е от основно значение за откриването и създаването на медикаменти.

DeepMindобясни, че откритията, оповестени в сряда в научното списание„ Nature “,ще понижат времето и средствата, нужни за създаването на евентуално животопроменящи лекувания.

„ С тези нови благоприятни условия можем да проектираме молекула, която ще се свърже с несъмнено място на протеина, и можем да предвидим какъв брой мощно ще се свърже “, сподели Хасабис на брифинг за пресата във вторник.

Компанията разгласи също по този начин стартирането на „ AlphaFold " сървъра.Той представлявабезплатен онлайн инструмент, който учените могат да употребяват, с цел да тестват своите хипотези, преди да проведат проби в действителни условия.

От 2021 година насам прогнозите на„ AlphaFold “са свободно налични за откриватели с нетърговска цел, като част от база данни, съдържаща повече от 200 милиона протеинови структури, и са представени хиляди пъти в работата на други хора.

DeepMind съобщи, че новият сървър изисква по-малко компютърни знания, което разрешава на откривателите да организират проби единствено с няколко кликвания на бутон.

„ Ще бъде доста значимо какъв брой по-лесно сървърът AlphaFold ще улесни биолозите - които са специалисти в региона на биологията, а не на компютърните науки - да тестват по-големи и по-сложни случаи. “, казаДжон Джъмпър, старши теоретичен помощник в DeepMind

Експертътпо микробиология в университета в Бирмингамд-р Никол Уилърсмята, че “AlphaFold 3 “ може доста да форсира процеса на разкриване на медикаменти, защото физическото произвеждане и тестване на биологични планове е огромното затруднение в биотехнологиите сега.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР