Ако държавите членки на Европейския съюз се съгласят на новия

...
Ако държавите членки на Европейския съюз се съгласят на новия
Коментари Харесай

Няма друга опция. България ще получи отсрочка, ако ЕС въведе ембарго върху руския петрол

Ако страните членки на Европейския съюз се съгласят на новия пакет наказания против Русия, който включва ембарго на вноса на съветски недопечен нефт, на България ще се разреши да продължи да го внася до декември 2024 година Това сподели министър председателят Кирил Петков преди началото на изключителната среща на върха в Брюксел в понеделник, на която водачите се пробват да договорят нови рестрикции в отговор на войната в Украйна.

Свободна Европа видя също и проектопредложение на текста на новите ограничения, сред непрекъснатите представители на страните през последните два дни. В него е включено изключение за България , което разрешава вноса на недопечен нефт от Русия по море за стеснен интервал от време. Не се упоменава до по кое време, само че министър председателят сподели, че българската позиция е това да е позволено до края на 2024 година

"Когато знаем, че нямаме друга алтернатива, нашите сътрудници ни слушат, тъй като знаят, че ние го вършим не просто като някоя от другите страни, които просто желаят да напреднат, а тъй като в действителност нямаме по-добър избор ", сподели той пред публицисти.
 Нито е толкоз на ниска цена, нито без конкуренция. Може ли България без нефт от Русия  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

Забраната няма да важи за стеснен интервал още и за Хърватска, Унгария, Словакия и Чехия. Причините са разнообразни във всеки обособен случай на страна членка. На Унгария, да вземем за пример, се разрешава да внася нефт по водопровод, защото няма опция в кратковременен проект.

Тя получава 65% от вноса си на недопечен нефт от Русия през тръбопровода „ Дружба “. Словакия и Чехия също получават петрол по него и ще получат пролонгация.

Ако бъде признат новият пакет от глоба против Русия, ще бъде неразрешен целият импорт на недопечен нефт с кораби като се изключи вноса за България. Страната ни евентуално ще има право да внася единствено колкото има потребност без да изнася, стана ясно от изказването на премиера.

„ Тук е основен миг, че най-важното е да имаме за нашата българска стопанска система, а не е задачата да вършим някакви спомагателни облаги от това, а трябват за нашите превозвачи, за нашите семейства да имат опцията цените, които има сега на пазара, да не се покачат “, сподели Петков.

През 2021 година Русия е доставяла по 720 000 барела недопечен нефт дневно до европейските рафинерии посредством главния си водопровод за района. По море обаче е доставяла над 2 пъти повече - по 1,57 милиона барела дневно посредством пристанищата в Черно море, Арктика и Балтийските страни.

Русия през предходната година е получила към 86 милиона $ от експорт на нефт.

Ако се одобри, това ще е шестият пакет наказания, които Европейски Съюз постанова на Русия поради нашествието й в Украйна . Според Киев Европа би трябвало да спре енергийната търговия с Русия, тъй като по този начин разрешава на Москва да има средствата да продължи войната .
 Руският нефт е по-евтин, само че на бензиностанцията плащаме повече. Ето за какво  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

Няколко страни членки обаче не са изразили подготвеност да поддържат петролното ембарго. Най-остра позиция досега заема Унгария, на която обаче Европейски Съюз предлага изключение.

Срещата на върха продължава и вторник, само че някои от европейските водачи са скептични, че ще се стигне до приемането на новия пакет.

„ До последния миг не се знае дали въобще ще има шести пакет, тъй че дано да изчакаме да мине съветът “, сподели Петков и добави, че въпреки всичко се надява да се случи.

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Фейсбук конгрес Най-ново видео  Нито е толкоз на ниска цена, нито без конкуренция. Може ли България без нефт от Русия  please wait
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР