Ако човек реши да пътува за забавление и с цел

...
Ако човек реши да пътува за забавление и с цел
Коментари Харесай

Поевтинялата лира превърна Одрин в място за пазаруване за българите

Ако човек реши да пътува за развлечение и за туризъм или пък просто за неангажираща разходка до прилежаща Турция през Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево сутринта в дните петък, събота и неделя, по-добре да се откаже. Чакането да се премине първо българската, а след и това турската граница може да отнеме до два, че и повече часа. Причината е прекомерно интензивният трафик, формиран от хиляди българи, които са се запътили или се връщат от пазар в Одрин, написа в репортаж сътрудник на Българска телеграфна агенция.

Освен пътуващите поданици на околните до границата Хасково, Харманли, Свиленград, Пловдив, на плаца на Капитан Андреево чакат цялостни с пасажери рейсове даже от Кюстендил, Разград, Русе. В самия 160-хиляден Одрин
и огромните му търговски центрове и борси постоянно се чува българска тирада. Менютата в по-близките заведения за публично хранене са преведени на български и на гръцки езици.

Българите са на всички места - в петъчния индустриален пазар и борсата за перилни препарати, зехтин, маслини и сладки покрай нашата черква " Св. св. Константин и Елена ", до молове, хипермаркети, аутлет - центъра и огромния зеленчуков пазар зад него, в центъра на града, продължава кореспонденцията.

Обяснението е в курса на турската лира, която за последните две години е изгубила 30 % от цената си по отношение на $.

За мащабите на напора от български пазаруващи споделя пред Българска телеграфна агенция Йордан Петров от Хасково, съсобственик в туристическа организация и уредник на шопинг-турове до прилежащия Одрин: " Истина е, че наближава мощно време за извършване на покупки - коледните и новогодишни празници. На 16 декември обаче преброих на място в Одрин най-малко 60 български рейса с табели " инцидентен транспорт ", т.е. пренасящи единствено пазаруващи ".

Петров прецизира, че има десетки сътрудници от района, които се занимават със същото като него. За курса до Одрин и назад той взима по 15 лв.. На клиентите оставя по 6 - 7 часа време за извършване на покупки и разходка, след което поема назад към България.

Не могат да бъдат изброени колите, в които сами или комбинирали се фамилии са тръгнали на пазар. Турските пари те са купили от валутните обменни бюра по настоящия курс " продава " от 45 стотинки за лира. Макар че на доста места в Одрин одобряват български левове, долари или евро. Курсът обаче не е толкоз преференциален, както в формалните места за промяна на пари в България.

На зеленчуковия пазар в Одрин кг домати е 3 лири, или 1.35 лева Краставиците, чийто вид са така наречен тимурки, се продават по 2.50 лири килото, или 1.30 лв.. Цената на портокалите е сред 2 и 3 лири, мандарини могат да се намерят за 1.50 - 2.50 лири за кг. На откритото пазарище има и щандове с риба, като свеж черноморски сафрид е по 10 лири, което прави 4.50 български лв.. Малко по-скъпи са морските блага в питателните вериги, само че и там да вземем за пример също пресният лаврак коства 10 лв. за кг.

Дрехи и обувки от по-ниско качество също са по-евтини, в сравнение с в България. В аутлета и мола също излизат на сметка, в случай че се регистрира разликата в качеството на одобрените марки с ширпотребата.

Един от най-големите шлагери са перилните и почистващи препарати. На петъчната борса 10 кг прахуляк от световноизвестна марка за пране е 20 лири, или 18 лв.. В хипермаркета друга известна марка коства 30 лири за разфасовка от 6 кг. Туба от омекотител от 3 литра е с етикет 8 лири. Голяма опаковка от качествена тоалетна хартия е с няколко лв. по-евтина от най-луксозната у нас.

Маслините се продават на цени в необятен диапазон - от 9 до 16 лири. Сладкарските творби и варивата също са преференциални.

По данни на локалната комерсиално - промишлена палата, представени от български дипломатически източници, дневно в Одрин българи харчат по към 50 000 евро. Според Йордан Петров тази цифра е занижена.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР