Ако Бойко Борисов беше кандидат-студент и развиваше тема по история

...
Ако Бойко Борисов беше кандидат-студент и развиваше тема по история
Коментари Харесай

Ако премиерът беше на изпит по история

Ако Бойко Борисов беше кандидат-студент и развиваше тематика по история за националноосвободителните битки на българите в Македония и Одринска Тракия, щеше да получи двойка поради сравнението на Гоце Делчев с Че Гевара. А то щеше да се трансформира в поредния кандидатстудентски бисер.

На откриването на икономическия конгрес в Пловдив Борисов се изрече по конспект от тематики, които не беше коментирал няколко дни. След като изясни по какъв начин ГЕРБ е върнал растежа на българската стопанска система, а България е съживила тематиката за Западните Балкани, министър председателят засегна и разногласието за народността на Гоце Делчев. Въпросът още веднъж стана настоящ, откакто от македонския екип в взаимната комисия, основана по силата на Договора за добросъседство, обявиха, че Гоце Делчев не е българин, а македонец, и желаеха взаимно честване на паметта му на 7 октомври. България отхвърли предлагането, така като на тази дата през 1946 година учен Тодор Павлов, член на Българска комунистическа партия и на назначения от Отечествен фронт Регентски съвет, предава тленните остатъци на българския народен воин на Македония. 

" Нашият воин Гоце Делчев стана мотив за мнения във всички направления, а то даже в случай че погледнем, е тъпо. Защото това е един български воин, който е желал, който се е жертвал, който е заложил всичко за свободата на Македония. По същия метод един Че Гевара, който е аржентинец, е отишъл да се бие за свободата на Куба и умира в трета страна ".

Сякаш министър председателят е изрекъл това изречение по заръка на Коминтерна, който близо петдесет години се опитваше да помакедончи една група българи. Борисов звучи като подгласник на президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски, който съобщи, че било  " безспорна историческа истина ", че Гоце Делчев се самоопределя като българин, но историческа истина било и това, че той се е борил за македонска страна. Не за свободата на македонските българи.

Ако Бойко Борисов беше сравнил Гоце Делчев с висшия кубински партиен функционер Че Гевара при соцрежима, евентуално щеше да бъде партийно охулен от Българска комунистическа партия. Не поради Гоце, чието дело оня режим ни минимум не величаеше, а поради другаря Гевара.

Образът на Ернесто (Че) Гевара, тогавашна дясна ръка на водача на кубинската гражданска война и закрепостен властник на Куба Фидел Кастро, през днешния ден е бранд, обраснал с митологеми за битката против капитализма и американския империализъм. Пропагандната машина пропуща обстоятелствата, които биха затъмнили този лик - за множеството убийства, осъществени по негова заповед, за изпратените в трудови лагери дисиденти и хомосексуални, за търговията с дрога, пристрастеността му към лукса, жестокостта и арогантността му, манията му за величие… Нищо от чертите на този върховен партиен функционер не откриваме в биографията на Гоце Делчев, написана от Яворов, който е бил въстаник и негов сподвижник. А в тази документалистика, писана от първа ръка, поетът цитира Гоце Делчев, който предизвестява да не се излага на " турски преследвания и жестокости българското население в Македония ":

" - (...) Българите в Македония носят съвсем сами върху гърба си товара на революцията - и те са нужни, с цел да се продължи битката ни, до момента в който реализира крайната си цел.

- (...) Да се хвърли цяло Турско в безредица, да се разклати царството на султана от основа, да се направи ситуацията нетърпимо по-нататък.

- Разбира се, друго е, в случай че бихме имали една нова гръцко-турска или някоя сръбско-турска, или най-сетне българо-турска война; обаче неприятно бихме се отплатили на България за многочислените нейни жертви след нас, в случай че желаеме да я вкараме боса в огъня.

Тъй проповядваше Гоце, тъй като единствено любовта към народа го ръководеше на всяка стъпка в бурния негов живот. Той искаше независимост за македонското население, а не за македонската земя. " *

Внимавал ли е Борисов в " университета на Живков "?

Преди време Борисов сподели, че Тодор Живков и Царят са му като два университета. Само че евентуално не е внимавал доста в единия, другояче щеше да знае, че през 1963 г. Живков афишира за неверна линията на Българска комунистическа партия и Георги Димитров, тоест на Коминтерна, за Пиринска Македония. Ясно е, че на Договора за добросъседство сред София и Скопие ще се пречи. Едва са наченали самодейностите за взаимните празнувания, а костите на мъртвите герои отново са употребени като пропагандни бухалки. Ако Северна Македония и България стигнат до общи учебници, за историците несъмнено ще са нужни емисари от Организация на обединените нации.

Иначе е необичайно по какъв начин Бойко Борисов се е сетил за Че Гевара. Да не би да има от онези тениски с лика му?

----------------

*Из биографията на Гоце Делчев от П. К. Яворов от глава " Въстание през май? Село Баница ".

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР