Ако бъде въведено изискване за зелен сертификат за училищата, отказващите

...
Ако бъде въведено изискване за зелен сертификат за училищата, отказващите
Коментари Харесай

За учителите: или сертификат, или всекидневно тестване, или преподаване от вкъщи |

Ако бъде въведено условие за зелен документ за учебните заведения, отказващите да се имунизират учители, които не могат да потвърдят преболедуване, ще бъдат изправени пред два варианта: или да бъдат тествани, преди да влязат в постройката на учебното заведение, или да преподават от у дома, заяви министърът на образованието и науката проф. Николай Денков.

Предложението за въвеждане на зелен документ за учителите е на Министерството на здравеопазването и през вчерашния ден Денков го е подкрепил, само че е изискал едномесечна пролонгация, с цел да може учителите да се имунизират. В момента 36% от педагозите са имунизирани, 20% са преболедували COVID-19.

" Инициативата за зеления документ е на Министерството на здравеопазването и тя е провокирана от обстоятелството, че сега обстановката в няколко града е сериозна. Погледнете какво става в София, вижте данните от тази заран. Мисля, че Министерството на здравеопазването би трябвало да бъде подкрепено в ограниченията, които то счита за верни. (...) МЗ ще реши дали зеленият документ да е наложителен за учебните заведения. Това, което ние сме споделили, е, че в случай че те решат, че би трябвало да влезе в нашата система, ние желаеме най-малко един месец, с цел да могат да се имунизират учителите ", сподели Денков пред bTV.

Той чака учителите непринудено да се имунизират.

" Очаквам учителите непринудено да се имунизират, тъй като алтернативата ще бъде да бъдат тествани постоянно, с цел да влязат в учебно заведение. (...) Ако не желаят да се имунизират, ще би трябвало да се тестват на влизане в учебно заведение или ще би трябвало да преподават отдалечено. "

Ако откажат и би трябвало да бъдат тествани на входа на учебното заведение, няма да заплащат тестванията. Той е сложил изискване пред Министерство на здравеопазването те да бъдат плащани от бюджета.

" Това е изискване, което през вчерашния ден поставихме пред Министерство на здравеопазването. Не можем по никакъв метод да принуждаваме учителите да заплащат. Или ще бъде от бюджета на Министерство на здравеопазването, или от бюджета на МОН ", сподели той и добави, че не МОН, а Министерство на здравеопазването има бюджет за проби, както и че е оповестена социална поръчка за 1 милион проби.

Преподаването от у дома той дефинира като " аварийна опция " и " доста нежелателен вид ".

Зеленият документът демонстрира приключена имунизация, потвърдено с PCR тест преболедуване на ковид или свидетелства за негативен PCR. Министър Денков ще договаря с Министерство на здравеопазването да се признават и други проби, доказващи КОВИД:

" Проблемът е, че част от тях (учителите - бел. ред.) нямат с PCR открит Коронавирус. там ще има спомагателни договаряния дали може с други проби да се потвърди, че тези хора са преболедували. Това е диалог сред нас и Министерство на здравеопазването (...) Бих пледирал преболедувалите, при които това може да бъде потвърдено, то да бъде прието като законно за влизане в учебно заведение. Единственият проблем тук е установяването на момента, в който това се е случило. Знаете, че има периоди. Мисля, че би могъл да се избегне този въпрос ".

Очакваното въвеждане на наложителни маски в учебните заведения не просто посредством насоките на МОН, както е в този момент, а посредством заповед на здравния министър ще разреши здравните управляващи да влизат на инспекции в учебните заведения: 

" По отношение на маските, единственият нов акцент е, че те евентуално ще влязат в заповед на министъра на опазването на здравето, с което стават наложителни и (училищата - бел. ред.) могат да бъдат проверявани и от здравните управляващи. Досега това беше в нашите насоки и бяха вътрешни отговорности за надзор в учебната мрежа. Вкарването на по-голяма тежест посредством заповедта на министъра на опазването на здравето дава опция за спомагателни ограничения за надзор на в този момент съществуващите ограничавания ".

Възможно е при стягането на ограниченията да има отлив на педагози, позволява министърът.

" Да, допустимо е да има отлив на педагози, само че ние би трябвало да се оправим с това. Става дума за изключителна обстановка. Не приказваме за нещо, което ще бъде непрекъснато. Говорим за обстановка, при която лечебните заведения са цялостни и хората няма къде да влязат. Ако спадне заболеваемостта, ще се върнем към естествената обстановка. "
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР