Ако бъде приета нова директива на ЕС за най-добри налични

...
Ако бъде приета нова директива на ЕС за най-добри налични
Коментари Харесай

Eвродиректива затваря три ТЕЦ-а от „Марица-изток“

Ако бъде призната нова инструкция на Европейски Съюз за най-хубави налични практики за огромните горивни съоръжения, то най-малко три ТЕЦ-а в комплекса „ Марица-изток “ може да затворят. Това значи мините да прекратят работа от този комплекс – това са двете американски централи, държавната Топлоелектрическа централа „ Марица-изток “ 2 и „ Брикел “.

„ Най-простият отговор за тяхното затваряне е, че те не могат да изпълнят критериите “, съобщи пред БНР изпълнителният шеф на Българската минна-геоложка камара (БМГК) Иван Андреев.

И най-модерните тецове в България не могат да покрият условията на новата инструкция на Европейски Съюз за най-хубави налични практики за огромните горивни съоръжения, считат специалисти. Тази инструкция би умъртвила нашия въгледобив и нашата енергетика, сподели Иван Андреев.

Експертите споделят, че при тези равнища на непорочност, тези равнища на излъчвания, няма по какъв начин да бъдат покрити даже от най-модерните ТЕЦ-ове, които са сега в България. Това е неизпълнимо освен за нашите централи, не е изпълнимо и за модерните централи в Германия, в Румъния, в Полша, счита шефът на БМГК.

Той даде образец, че там разчитат, както ние разчитаме на 45% от микса, създаден от въглищните централи. Същият % е в Румъния, в Германия, в Полша – разчитат на 83% от микса. Те са още по-притеснени от нас, сподели Андреев.

Той призна, че българските енергетици са доста обезпокоени. Причината е, че в случай че се извадят 45% от цялото, опциите стават съвсем нулеви. „ Ако има какво да направиш, то ще стане извънредно скъпо. Това ще сложи и нашата промишленост в неконкурентна среда, т.е. нашата промишленост, което се зарежда с ток, става неконкурентна с тази разлика в цената “, сподели Андреев.

Представителят на синдикалната организация към КТ „ Подкрепа “ в „ Мини Марица-изток “ Генчо Генчев акцентира, че към момента няма технология, която да улавя въглеродния двуокис. За финансовото положение на мините и отговорностите на Топлоелектрическа централа „ Марица-изток “ 2 към тях, Генчев сподели, че съвсем 116 милиона са отговорностите към края на годината.

„ Има някакъв проект на разсрочено заплащане, само че няма ли постигане на действителна цена на въглищата, която да може да покрива всички нужни мероприятия, които предстоят, ние ще спрем и без Европа да ни спре “, счита Генчев.

https://news.bg/energy/nova-evrodirektiva-zatvarya-tri-tets-a-ot-maritsa-iztok.html

Източник: energetika-bg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР