Ако 2013 година беше изключително успешна космическа година (човечеството се

...
Ако 2013 година беше изключително успешна космическа година (човечеството се
Коментари Харесай

Космонавтиката през 2014 година: очаквания и надежди

Ако 2013 година беше извънредно сполучлива галактическа година (човечеството се завърна сполучливо на повърхността на Луната с роботизирано наличие, Индия и Съединени американски щати изпратиха сонди към Марс, частната космонавтика се развива), 2014 година също се чака да е осеяна с значими галактически събития … и дай Боже да е още по-успешна от 2013-та.

Трудните времена за американската галактическа организация НАСА обаче не престават. Агенцията продължава да следва начертания от Барак Обама, президента на Съединени американски щати, път за създаване на частни галактически кораби, които да улеснят достъпа до околоземна орбита. През 2013 година беше маркиран забележителен прогрес – към този момент имаме в подготвеност две частни компании, две ракети, два частни галактически кораба, които са способни да доставят потребен товар до “Международната галактическа станция ”. Въпреки този неоспорван прогрес, не всички са удовлетворени. Нито един от частните галактически кораби, както тези, които към този момент са в употреба, по този начин и тези, които към момента са създадени, не са се доближили до опцията да летят в пилотируем вид. След пенсионирането на галактическите совалки през 2011 година, през годините 2012 и 2013 нямаше пилотирани изстрелвания на астронавти от американска територия – всички американски астронавти летят като посетители на съветските галактически кораби “Союз ” – и. И 2014-та ще е такава година, за жалост. На фона на незадоволителното подкрепяне на частни бизнесмени, съществува забележителен риск тъжното статукво да се резервира такова и през 2015 и 2016 година, с предстоящ пилотиран първи полет през 2017. Неприятно…

На фона на всичко това през септември 2014 година се чака да полети за пръв път галактическият транспортен съд “Орион ”! Редовните читатели на уеб страницата познават по какъв начин проектите за градеж на този транспортен съд се родиха преди дълги години. Първоначално администрацията на Буш планираше създаването на ракети “Арес 1 ” и “Арес 5 ”, кораби “Орион ” и спускаеми апарати за завръщане на Луната. Администрацията на Барак Обама редуцира съвсем всичко, само че под натиска на лобисти и на Конгреса създаването на галактически транспортен съд “Орион ” и тежкотоварна ракета продължи. НАСА възнамерява “Орион ” да извозва астронавти до орбитата на Луната, метеорити и Марс.

Първият полет е наближил – той ще е реалност през септември 2014 година. Понеже новата тежкотоварна ракета към момента не е подготвена, при този първи безпилотен и тестов полет “Орион ” ще бъде изведен в космоса със съществуващата ракета “Делта 4 ” в тежкотоварен вид. Корабът ще се отдалечи от Земята на 6 000 километра (най-далечното разстояние, до което ще пътува транспортен съд за пилотирани цели след прекъсването на стратегия “Аполо ” преди 40 години), след което ще се завърне на Земята, навлизайки в атмосферата със скорост 32 000 километра в час – най-високата скорост на завръщане, развита от транспортен съд за пилотирани цели след прекъсването на “Аполо ”. С други думи – това е значим тест, какъвто не е провеждан от много време.

 Orion First test flight

Едно от най-очакваните галактически събития през 2014 година ще е първият полет на галактическия транспортен съд “Орион ”, който някой ден ще би трябвало да извозва астронавти до околоземна орбита, орбитата на Луната, метеорити и Марс. Image credit: NASA

В взаимозависимост от това дали този първи полет на “Орион ” ще е сполучлив, несъмнено ще се възползват конгресмени и лобисти. По всичко наподобява обаче, че НАСА се изправя пред тежък соломонов избор през 2014 година – информация, тук (навремето библейският цар Соломон е бил изправен пред сложна алтернатива – една майка, без да желае, задушила бебето си в съня, и с цел да продължи поколението си, откраднала бебето от друга майка ; в един миг двете дами се изправили пред Соломон с искане да позволи разногласието – чия майка е същинската ; тогава Соломон взел един меч и заповядал на майките да разрежат детето на две – едната половина на едната майка, другата половина на другата майка ; една от майките обаче отказала, предпочитала да се откаже от майчинството си, единствено детето да живее ; тогава Соломон осъзнал, че тази майка е същинска и не желае детето да бъде наранено). В случая с галактическата стратегия през 2014 година, организацията ще осъзнае, че с ограничавания бюджет няма да може да устоя по едно и също време галактически транспортен съд “Орион ”, “Международната галактическа станция ” и другите научни стратегии. Ще съумеят ли лобисти да се преборят за повече средства за НАСА – или организацията ще се откаже от някоя от стратегиите си? Предстои да видим…

Макар да е тежък изборът пред НАСА, има още една страна, която се изправя пред сложни моменти – Индия.

През миналите години Индия организира извънредно сполучлива галактическа стратегия. През 2008 година страната за пръв път изпрати автоматизирана станция в орбита към Луната, а през актуалната (2013 година) страната наред изпрати автоматизирана станция на път към Марс. Всички се надяваме през 2014 година станцията сполучливо да влезе в орбита към Червената планета.

Дори и марсианската задача на Индия да е сполучлива, всички са наясно, че с сегашното развиване това е максимумът, който Индия може да реализира (орбитални дребни задачи до Луната и Марс). Индия има единствено една надеждна галактическа ракета – PSLV. За да може да продължи напред с развиването си, включително да реализира пилотируеми полети и по-сериозни задачи до Луната и Марс, Индия ще има потребност от тежкотоварна ракета. Тежкотоварната ракета GSLV обаче е белязана от провали – от общо седем полета, три са приключили с крах.

GSLV ще полети на 5 януари 2014 година. Ракетата е мощно модифицирана, спрямо предни разновидности – за пръв път е оборудвана със личен криогенен мотор, който работи с газогенераторен цикъл. Дали полетът ще е сполучлив? Това никой не се наема да каже, само че в случай че има триумф – ще е голямо морално достижение за Индия.

След извънредно сполучлива 2013 година за Китай, белязана от пилотирана експедиция до модула “Тянгонг 1 ”, както и от сполучливо роботизирано кацане на Луната (заедно с луноход), 2014 година ще бъде по-спокойна. Най-любопитно е какъв брой време спускаемият уред и луноходът ще работят на повърхността на Луната. На 25 декември настъпи лунната нощ, която ще продължи 14 земни дни – за това време апаратът и луноходът са приспани. Дали ще се разсънят след лунната нощ, дали ще проработят още веднъж? Ако да, какъв брой дни ще работят по-късно? Ще работят ли в продължение на дълги месеци, ще изкарат ли година? Това никой не знае.

Но нови смели задачи на Китай не са планувани за 2014 година. Новият модул за пилотирани цели “Тянгонг 2 ” ще лети чак през 2015 година.

Тихо и умерено ще е в Южна Корея, която тази година се трансформира в галактическа мощ (с сполучливо изстрелване на ракета от лична траектория). През идващите няколко години страната ще се концентрира върху създаването на нова ракета, този път без значение от Руснаците, само че тя ще е подготвена чак през 2020 година. Тъй че чакам най-малко няколко тихи последващи години.

Не такава ще е може би обстановката в Северната съседка. Северна Корея стана галактическа страна през декември 2012 година, когато за пръв път лична ракета изстреля в орбита севернокорейски сателит. Северна Корея продължи да нервира света през 2013 година, само че като цяло, не се чу за нови галактически упоритости през 2013 година. През август 2013 година, обаче, западни медии разпространиха информация, че Северна Корея уголемява космодрума си “Сохе ”, с незнайна цел. Някои форумни анализатори предвиждат, че има прочут късмет през 2014 година да бъдем сюрпризирани с ново ракетно изстрелване от Северната съседка. Разбира се, това към този момент са догадки и клюки, само че кой знае?

Русия имаше своите триумфи и провали през 2013 година. Мисията на галактически транспортен съд “Бион-М ” с животни на борда беше сполучлива, само че злополуките на ракети (в това число тежката повреда на “Протон ” през юли 2013) доведоха да промяна по горните етажи на галактическия бранш. Някои анализатори предвиждат, че тези ограничения са неефективни и че 2014 година също ще сервира противен неуспех на ракета от съветска страна, както и че Русия ще изстреля надалеч по-малко ракети “Протон ”, в сравнение с в началото възнамерява.

 Philae Lander

На илюстрацията – спускаемият уред Philae на повърхността на комета. Европейско ли ще бъде първото в историята на човечеството кацане на комета? Image credit: DLR

2014 година се очква да бъде кулминационната точка на задачата “Розета ”, която се организира от Европейската галактическа организация. Автоматичната станция “Розета ” беше изстреляна сполучливо през 2004 година и в продължение на дълго време пътуваше към кометата Чурюмов-Герасименко. От 2011 година “Розета ” се намира в положение на хибернация, тъй като беше отдалечена на огромно разстояние от Слънцето, непозволяващо връзка със Земята. Очаква се станцията да се разсъни през януари 2014 година. Дали станцията е още в работоспособно положение? Дали ще излезе от хибернацията сполучливо? Очакваме да забележим! Но в случай че всичко е наред, в средата на 2014 година “Розета ” ще би трябвало да навлезе в орбита към кометата, а по-късно през годината спускаемият уред Philae ще се отдели от нея и ще кацне на повърхността на Чурюмов-Герасименко. Наистина, съществува огромен късмет първото кацане на повърхността на комета да е европейско!

Стигаме до най-вълнуващата част за доста от читателите – развиването на частната космонавтика. Когато писах обзорната публикация за 2013 година, получих остра рецензия, че не съм отразил задоволително в детайли развиването на частния галактически бранш през годината. Затова в този момент си вземам поука и ще отделя повече място.

Едно от най-дългоочакваните събития за 2014 година е първият полет за тежкотоварната ракета “Фолкън 9 – Хеви ”. Тази ракета се създава от корпорацията СпейсЕкс и е сходна на “Делта 4 ” в тежкотоварен вид – само че е доста по-мощна и (ако всичко е наред) ще е в положение да извежда в орбита 53 000 кг! “Фолкън 9 – Хеви ” има две спомагателни първи степени, които играят ролята на спомагателни спомагателни ускорители. Счита се, че ракетата е еквивалентна на в никакъв случай нелетялата концептуална “Сатурн С-3 ” от 60-те години, предвиждана за лунни полети. Именно по тази причина полетът на “Фолкън 9 – Хеви ” е така дълго предстоящ – в случай че той е сполучлив, човечеството още веднъж е на прага на далечни пилотирани експедиции към Луната и даже по-далече, към метеорит и Марс!

Космически критици обаче предвиждат, че графикът е прекомерно упорит и първият полет на “Фолкън 9 – Хеви ” може да бъде отсрочен до 2015 година

Заговаряйки за Марс, 2014 година се чака да бъде преломна за частния план “Марс Едно ” на Бас Лансдорп. Организацията цели до 2025 година да имаме непрекъснато наличие на хора на Червената планета. Общо 200 000 кандидат-астронавти са се записали за тази задача.Още през 2014 година се чака да стартира работа по първата задача, която би трябвало да е действителност през 2018 година – безпилотно втурване на повърхността на Марс. За да може да бъде посрещнат този период, компанията на Лансдорп незабавно би трябвало да се залови крепко на работа. Мнозина галактически анализатори смятат, че 2014 година ще е тази, която ще дефинира дали “Марс Едно ” ще е сполучлив план, или прахуляк в очите на хората.

През януари 2014 година компания Орбитал ще би трябвало да изстреля ракета “Антарес ”, транспортен съд “Сигнус ” и да реализира първият постоянен полет с потребен товар до “Международната галактическа станция ”. През тази 2013 година към този момент имахме посещаване на станцията от тестов транспортен съд.

Ще бъдем ли очевидци най-сетне на туристически суборбитални полети през 2014 година? Компания Върджин Галактик дава обещание това от години и непрестанно отсрочва – първо беше 2011, след това 2012, по-късно бяха оптимисти за пилотиран тестов полет на 5 декември 2013 година с туристи на борда скоро след това… Но в този момент наподобява, че първите галактически полети на корабите на Върджин Галактик ще са в средата на 2014 година. От компанията са оптимисти, че срокът ще е спазен. Но циниците припомнят празните обещания и предвиждат, че до 2015 още нищо значително няма да сме видели.

През 2013 година частните компании поеха и един честен галактически удар – първото лунно кацане от 1976 година насам беше сполучливо осъществено от Китай – през декември 2013 година. Удар, тъй като понастоящем тече галактическо съревнование – Гугъл Lunar X-Prize и явно имаше упоритости някоя частна компания да изпрати на Луната спускаем уред и луноход преди държавна организация. Тази конкуренция беше изгубена, само че към момента има очаквания, че идващото лунно кацане ще бъде частно.

Общо над 30 компании се надпреварват да строят спускаеми апарати и луноходи, само че както Jew Space Journal отбелязва, множеството от тях не са създали значителен напредък. Така че се смята, че едва ли ще съумеят да се оправят с крайния период – края на 2015 година. Но няколко от фирмите наподобяват да са много напред – в частност “Муун Експрес ” и “Пен Стейт Лайън ”. На 5-ти декември  “Муун Експрес ” показа новаторски дизайн на микро-спускаем уред. Той евентуално ще лети като второстепенен товар към към този момент съществуваща ракета до околоземна орбита, а оттова насетне ще може да поеме по личен път към Луната.

Така че и това ще следим през 2014 година.

Както сами виждате, стратегиите са доста, чакат се забавни събития…

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР