Акнето е причина №1 за посещение при дерматолог. По данни

...
Акнето е причина №1 за посещение при дерматолог. По данни
Коментари Харесай

Младежкото акне - как да се справим с него, продукти, грижа, хранене

Акнето е причина №1 за посещаване при кожен лекар. По данни на СЗО до 90% от младежите във възрастта сред 10 и 20 години страдат от болестта под друга форма. През последните години се следи наклонност за развиване на акне и измежду хора минали възрастта на пубертета, а даже и след 35-40 годишна възраст.

Въпреки, че акнето визира единствено кожата, само че не и общото здравословно положение, то може доста да утежни качеството на живот и обществените контакти, даже и да сътвори психически проблеми.

В началото изключително по време на пубертета под въздействие на хормони, наречени андрогени, мастните жлези по лицето, деколтето и гърба стартират да секретират повече себум: това положение се назовава хиперсеборея. Кожата става мазна, лъщи, порите се уголемяват и стартират да се появяват единични пъпки. Типични са т.нар комедони – „ бели точки ” (затворени комедони) или „ черни точки ” (отворени комедони). Тази среда благоприятства размножаването на бактерия, наречена Propionibacterium acnes. Така се се образуват възпаленията – папули, пустули, кисти, които от време на време могат да бъдат доста мъчителни. Момчетата и девойките са наранени еднообразно, като при момчетата по-тежкото протичане е по-често.

Акнето е заболяване, което може да продължи и над 5 години. Лекува се постепенно, наложително от кожен лекар и изисква доста неизменност и грижи.

Най-разпространено е локалното лекуване, т.е. използване на разнообразни лосиони, кремове, гелове, сапуни. Най-популярни са – антибиотици, бензоил пероксид, ретиноиди, салицилова киселина, азелаинова киселина, алфа-хидрокси киселини и други Те подкрепят отпушването на порите, унищожават бактерията, работят противовъзпалително и антисеборейно. При съчетание на разнообразни лекарства може по едно и също време да се нападат разнообразни механизми на пораждане на акнето. Това подсигурява по-дълготраен резултат на лекуването.

Системна терапия с медикаменти, като антибиотици, контрацептиви или ретиноиди се постанова при случаи на приблизително тежко и тежко протичащо акне, както и при липса на задоволителен резултат от локалната терапия.

През последните години към лечението интензивно се включват химически пилинги и лазерни процедури – противовъзпалителна терапия при интензивно акне с диоден лазер, LED терапия, фракционирана лазерна терапия за унищожаване на белези и други.

Освен чисто медицинските форми на лекуване в последните години все по-активно се приказва, че храненето също се отразява върху здравето на кожата. В поддръжка на това към този момент има и много медицински доказателства. И по този начин кои са главните рекомендации на кожните лекари:

– Наблягайте на артикули богати на бета каротени, а точно моркови, домати, чушки, лозови листа, рукола, спанак, тиква.

– Приемайте богати на омега 3 храни, тъй като те доста добре се борят с възпаленията – орехи, риба изключително сьомга, морски блага, ленено семе, спанак, къдраво зеле и зеленолистни и други

– Може да прекалите колкото желаете с пресни плодове и зеленчуци.

– Избягвайте храните с висок гликемичен показател или така наречен съсредоточени въглехидрати “junk food ” – бял самун, вафли, пасти, картофи, стафиди, бял ориз.

– Намалете потреблението на пилешко месо, прясно мляко и всевъзможни нискомаслени или обезмаслени артикули.

Лятото е един от обичаните на всички сезони, само че слънцето е “лъжлив ” другар на страдащите от акне. То провокира задебеляване на епидермиса, затруднява отделянето на секрета на мастните жлези и подкрепя образуването на комедони. Излагайки се на слънце получавате краткотрайно, лъжливо усъвършенстване, което неизбежно след края на ваканцията се последва от утежняване на положението с появяването на възпаления по лицето, деколтето и гърба. При лекуване на акне постоянно е добре да се употребява слънцезащитен фактор с висок фактор и съгласуван с кожата.


Derma Vita Clinic
Град София
Ул. Ак. Иван Буреш 8

Източник и фотоси: dermavita.bg

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР