Акад. Антон Дончев е невероятен писател, в чийто думи и

...
Акад. Антон Дончев е невероятен писател, в чийто думи и
Коментари Харесай

Антон Дончев на 90: Да останем изправени, и това ще мине!


Акад. Антон Дончев е необикновен публицист, в чийто думи и книги намираме отговорите и на днешното време, без значение че се приказва за история, без значение че сюжетите са от дълговечната българска история. В тези думи и нещо още по-ценно – и това е нашето самочувствие на българи, на една велика нация и на велика просвета. Това сподели вицепрезидентът Илияна Йотова в словото си, откакто връчи почетния плакет на вицепрезидента на акад. Антон Дончев в символ на самопризнание за големия му принос към развиването на българската просвета и нематериалност и във връзка 90-годишния му празник.

„ Уважаеми акад. Дончев, уважаеми дами и господа, сътрудници от медиите, за мен през днешния ден е голяма чест да ви посрещна в тази зала – залата на българската държавност, на българското Президентство в един извънреден ден – огромният християнски празник Кръстовден. Неслучайно навръх тази дата честваме още един огромен празник и това е един необикновен празник – 90 години на огромни, великия Антон Дончев – повествовател, който конструира през всичките тези години една невероятна машина на времето, с цел да ни върне обратно във вековете на българската история. Писател, който заслужи най-хубавите думи на българската и интернационалната рецензия в целия свят – от Скандинавието до Португалия, през Централна Европа, оценката на най-критичните френски, немски, шведски и чешки медии. И това в годините, в които се смяташе, че няма по какъв начин български създател да бъде прочут, оттатък Желязната завеса. Мъдрец, който споделя, че би трябвало да познаваме тези страници и да черпим от това самочувствие, да го предаваме на децата си и поколенията след нас, да развиваме българската просвета, която е най-големият, най-силният белег за нашата еднаквост “, добави тя.

„ Това е Антон Дончев. Колко още може да се приказва за него, считам, че всички в тази зала си давате сметка и всеки от вас може да прибавя и още и още. Няма по какъв начин през днешния ден моите думи да са по-силни и въздействащи от думите на един Антон Дончев. Това е невероятно. Но завършвам с един негов откъс. В тези две фрази няма нито една непотребна дума, тъй като те са доста тъкмо диагноза за това, което представляваме през днешния ден и от почитание ще ги изчета: „ Днешната реалност натиска тила на индивида, навежда го и той стартира да използва ръцете си за опора, да се подпира на кокалчетата на пръстите “. Моето обръщение към акад. Дончев и всички вас е – дано тези кокалчета да устоят, колкото би трябвало, само че да не се сринем, а да се надигнем горди като българи. На добър час, акад. Дончев, на добър час, скъпи другари. Продължавай да вдъхновяваш нас и българската нация в името на България. Благодаря ти, че те има “, приключи Илияна Йотова.

От своя страна ученият съобщи, че е най-важно да запазим достолепието си и да останем изправени, макар опитите да бъдем наведени и на четири крайници още веднъж. " И това ще мине ", увери Дончев.

В залата беше показан и истинският ръкопис на " Време разделно ". Дончев призна, че когато напише произведение, брачната половинка му споделя, че го е изпял, а не написал. " В този ръкопис няма нито една корекция ", сподели той и посочи, че когато пееш няма по какъв начин да поправяш неточности.

От 18:00 часа в зала 3 на Националния замък на културата вицепрезидентът ще участва на празничния концерт-спектакъл по случай 90-годишнината от рождението на учения.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР