Аида ПАНИКЯНПо българските закони тя вече е придобила право на

...
Аида ПАНИКЯНПо българските закони тя вече е придобила право на
Коментари Харесай

Играчката, която промени света

Аида ПАНИКЯН
По българските закони тя към този момент е придобила право на пенсия поради възрастта си, а трудовият й стаж е еднакъв на годините й - 64. Но по всичко проличава, че скоро няма да се пенсионира. Защото е фаворитка на няколко генерации деца. Тя е просто Барби. По-точно > Барби Милисънт Робъртс - първата кукла с лице и тяло на възрастен > Барби и Кен (1961 г.)
На 9 март се навършиха 64 година от първото й показване в обществото по време на Американския панаир на играчките в Ню Йорк през 1959-а. Висока съвсем 30 см, с водопад от руса коса, с хубав грим и съвършени форми, тя е първата кукла с лице и тяло на възрастен.
Когато Рут Хендлър вижда, че в игрите щерка й подценява бебешките кукли и се забавлява с измислени истории с хартиени кукли на девойки и млади дами, осъзнава, че на пазара няма кукла, която да накара дребните момиченца да си показват бъдещето. Рут, която от 1945 година дружно със брачна половинка си са създатели на многонационалната компания за играчки Mattel,Inc., взема за модел на Барби героиня от немски комикс на име Лили. През 1959 година са продадени над 351 хиляди кукли. > Кен от реброто на Барби > Никой не трябва да е самичък. И в случай че Ева е основана от реброто на Адам, с цел да не е самичък и уединен, то Кен идва през 1961 година, с цел да прави компания на най-известната играчка в света. Стройният над 30-сантиметров брюнет е кръстен на сина на Рут Хендлър. Той също претърпява развиване, а през 90-те излиза на пазара бръснещият се Кен - когато се намокри лицето му, появява се брада, която може да се избръсне с неговата самобръсначка. 
Барби има потребност и от близка другарка, с която да споделя прекарванията си. Така през 1963 година се появява Мидж. 
Пет години по-късно, в поддръжка на равноправието, Барби показва новата си другарка - чернокожата Кристи. После се снабдява с още приятелки от разнообразни народности и раси.  
  
Има над 130 специалности, кандидатира се за президент 
Джаки Кенеди в деня на убийството на президента Кенеди
Професионалните кариери на Барби са стюардеса, лекарка, фотографка, биохимичка, разкрила лек за рак, инженер, герой с закононарушения в жанр ангел на Чарли или полицейски детектив и прочие Но постоянно носи посланието, че е допустимо една жена да бъде и да прави каквото реши и по едно и също време да наподобява фантастично, до момента в който го прави.
Четири години преди човек да стъпи на Луната, през 1965 година Барби към този момент е астронавт. Облечена в сребрист скафандър и с шлем, тя сподели на девойките, че могат да стигнат до звездите, а от 1992 година насам във всяка изборна година се кандидатира за президент на Съединени американски щати.
Бързо се трансформира от играчка в момиче и жена с голям брой задачи.
Джон Траволта - Джон от кино лентата " Брилянтин " Оливия Нютън от кино лентата " Брилянтин " > Приятелката й се бори с онкозаболяване

За да помогне на девойки с рак, компанията основава плешива другарка на Барби на име Ела през 2012 година Лимитираната серия се популяризира в лечебните заведения. В отговор на петиция от майка на болно от рак дете, Mattel създава по-голям брой Ела през 2014 г. 
Идва и усмихнатата Беки в инвалидна количка - има доста деца с увреждания, които биха желали кукла да наподобява на тях. Но се оказва, че Къщата на фантазиите няма достъп за инвалидната количка, а Беки е продуктов неуспех. 
Компанията пуска специфична сбирка " Вдъхновяващи дами ", която включва Амелия Еърхарт (първата жена, прелетяла сама през Атлантическия океан), художничката Фрида Кало, Катрин Джонсън - физик, галактически академик и математик в центъра Лангли на НАСА. > От вдъхновението до риска от погрешно хранене
Пълничката Барби (2016 г.)
Немалко полемики и даже рецензии провокира в годините въздействието, което оказва на подрастващите девойки съвършеното тяло на Барби. Доколко девойките разпознават личните си тела с идеалните ограничения на Барби и това не се отразява зле на душeвността им, не ги ли подтиква към анорексия, булимия и други хранителни разстройства? Излязоха проучвания и научни изявления в влиятелни медицински издания. Mattel реагира на упреците и през 2016 година Барби се предлага в 4 вида тяло: автентично, високо, дребно и с извивки, с цел да отразява по-добре света, който девойките виждат през днешния ден. Новите видове фигури водиха Барби до корицата на " Тайм "...
От 3 $ до над 302 000
- Първата Барби е коствала 3 $, а аксесоарите й - от 1 до 5 $. Но цената й пораства, изключително на редките и на антикварните екземпляри. 
Барби и Рут Хендлър
- Смята се, че колекционерите на Барби са над 100 хиляди в света. 
- Бетина Дорфман е носителка на международния връх на Гинес за най-голямата колекция, наброяваща над 15 хиляди разнообразни екземпляра. 
- Твърди се, че Джиан Янг от Сингапур за към 30 години е събрал над 12 хиляди Барби. 
- През 2009 година бе обявено, че сбирката на Джовани Мадония, който тогава работи като пазач в Източен Лондон, се прави оценка на 144 925 $, като 3200 кукли са в дребния му апартамент, а над 1000 - в дома му в Сицилия.  
- Редки екземпляри вървят на съществени цени. Например куклата с облика на Шер от 2007 година се продава за 314 английски лири, а Шер от 2001 година се предлага от колекционер в Амазон за 273 лири. Допреди седмици Барби - Тина Търнър вървеше за 155 $. На 2 хиляди $ е оценена Барби, основана на френската кралица Мария Антоанета. Ретро куклите Bubblecut са правени от 1961 до 1967 година и в този момент една от тях коства не по-малко от 2999 $. Един от най-скъпите екземпляри - 6 хиляди $, е основана на немския художник Карл Лагерфелд.
- Особено ценени са ретро моделите, създадени сред 1959-а и края на 60-те години. Те са с алена коса и огъващи се крайници и се считат за редки. Една коства към 25 000 $. Аукционни къщи като Кристи, Сотби даже са продали истинската кукла от 1959 година за 27 450 $.
- Колкото и да е необичайно, най-скъпата, продавана в миналото, е основана в съдействие сред Mattel и дизайнера Стефано Кантури през 2010 година Тя носи дребна черна рокля, диамантени бижута, проектирани от Кантури, и коства 302 500 $!>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР