Агресията на Русия срещу Украйна мотивира лидерите на балканските страни

...
Агресията на Русия срещу Украйна мотивира лидерите на балканските страни
Коментари Харесай

Пендаровски е доволен от сътрудничеството с България в енергетиката

Агресията на Русия против Украйна стимулира водачите на балканските страни да ускорят активността по намиране на различни източници на сила и по този метод да минимизират ролята на Москва като преобладаващ снабдител на енергийни запаси. Новият водопровод, предопределен да доставя газ за Югоизточна Европа от Азербайджан, беше открит при започване на месеца в София.

 
Тази среща на върха беше забавна, тъй като бе изработен опит, и съгласно мен сполучлив, да се понижи зависимостта от съветския газ и да се откри нов снабдител в Азербайджан. Това значи, че целият континент ще бъде по-малко подвластен от съветския газ.
Стево Пендаровски, президент на Република Северна Македония

Енергийната рецесия зададе и нов звук в връзките сред България и Северна Македония, които до неотдавна бяха напрегнати заради спорни исторически въпроси. На конференцията в София двете страни оставиха историята настрани и разискаха сегашното и бъдещето. Двамата президенти Радев и Пендаровски разговаряха за опцията България непосредствено да доставя непотребната си електрическа енергия на съседката си, като по този метод ѝ оказва помощ да преодолее проблемите с дефицита на ток.

 
Това в действителност беше първият път през последните две години и половина, когато България стартира да изпраща позитивни сигнали към нас, към целия македонски народ, тъй като те са съгласни да се сътвори работна група от специалисти и да се намерят способи за експорт на остатъците електрическата енергия, която имат, без да се заобикалят разпоредбите на Европейски Съюз. Така че тези остатъци да идват непосредствено в Северна Македония. Трудно е да се намерят способи, тъй като всичко би трябвало да е в сходство с разпоредбите на Европейски Съюз.
Стево Пендаровски, президент на Република Северна Македония

Изправени пред провокациите, подбудени от енергийната и икономическата рецесия, двамата президенти се съгласиха за потребността от образуване на стопански конгрес в близко бъдеще, на който да се разиска развиването на съдействието – за ускорение на социално-икономическото развиване на района, съобщи Борян Йовановски, сътрудник на Euronews.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР