Агресивният рак на мозъка глиобластом нараства в световен мащабМисията на

...
Агресивният рак на мозъка глиобластом нараства в световен мащабМисията на
Коментари Харесай

Изследвания на ЕС откриват начини за лечение на смъртоносен тумор

Агресивният рак на мозъка глиобластом нараства в международен мащаб

Мисията на Европейски Съюз за битка с рака е възстановяване на живота на над 3 млн. души до 2030 година
(снимка: CC0 Public Domain)

Мозъчните хирурзи би трябвало да имат сигурни ръце и студен разум. Те към този момент получават помощ от откриватели в Европа, с цел да се преборят със гибелен тип рак на мозъка, прочут като глиобластом.

от  Антъни Кинг

Датското биотехнологично сдружение FluoGuide управлява проучвателен план, получил финансиране от Европейски Съюз, чиято цел е точното установяване на мястото на глиобластома, с цел да могат хирурзите да го отстраняват по-лесно. FluoGuide създава флуоресцентно химическо багрило, което се инжектира в пациентите преди интервенция.

Помощ в действително време

Това съединяване се прикрепва към нападателните ракови кафези чрез ензим, употребен от злокачествените ракови кафези против тялото. Когато по време на интервенция лекарят освети с инфрачервена светлина мозъчната тъкан, раковите кафези с този ензим флуоресцират.

„ Всъщност осветяваме рака и оказваме помощ на хирурга да го в профил в действително време “, споделя Мортен Албрехтсен, основен изпълнителен шеф на FluoGuide.

Не съществува лекуване за глиобластома, който е най-често срещаният тип недоброкачествен израстък на мозъка. Разпространението на този тип рак, а преживяемостта на пациентите е приблизително към 15 месеца.

В Европа годишно от глиобластом умират почти 15 000 души.

Финансираният от Европейски Съюз план, наименуван, управителен от FluoGuide, продължава две години и половина — до края на 2022 година Изследванията потвърждават, че откритието на сдружението е безвредно за пациентите.

FluoGuide употребява система, основана върху работата отпреди десетилетия на учени от Университетската болница Rigshospitalet и Университета на Копенхаген.

Осветяващ химикал 

Съществена част от технологията се основава на ензим, наименуван uPAR — или рецептор на плазминогенния активатор от урокиназен вид. В туморите има ензими uPAR, които сходно на молекулярно мачете отсичат здравите кафези, с цел да освободят място за настъпващия рак.

FluoGuide създава протеин, прикован към флуорофор — химикал, който сияе, когато бъде осветлен. В пациента се инжектира двойката протеин—флуорофор. Тя циркулира в тялото и се прикрепя към раковите кафези с uPAR.

По време на интервенция към мозъчната тъкан се насочва инфрачервена светлина, която разкрива местоположението на флуорофора, а оттова и на uPAR, в мозъка.

Ензимът се намира в най-голямо количество на границата сред тумора и хубавичко тъкан, което образно насочва хирурзите къде свършва ракът и къде стартира хубавичко тъкан. Това им дава опция да заобикалят незасегнатите от рака елементи на мозъка.

Продуктът е тестван при 36 пациенти с нападателен рак на мозъка в Дания и Швеция.

Следващите стъпки включват изпитване при повече пациенти в Европа и Съединени американски щати в хода на интервенция за премахване на глиобластом. Успехът след този стадий би дал опция продуктът да бъде утвърден за необятна приложимост.

По-добра магнитнорезонансна томография

Друга тактика за битка с глиобластома е вкарването на специфични вируси, които търсят и унищожават тумора.

Макар че лечебните заведения от ден на ден одобряват потреблението на тези така наречен „ онколитични вируси “, тяхното утвърждение като лекуване към момента следва. Основно предизвикателство е да се оценят резултатите на този тип терапия в мозъка.

Обичайната магнитнорезонансна томография разчита на разликите в магнитните свойства на водата в тъканите и може да се употребява, с цел да „ се види “ израстък в мозъка. Магнитнорезонансната томография обаче има своите недостатъци, що се отнася до откриването на ранни промени в тумора в хода на лекуване.

Като участник във втори план, финансиран от Европейски Съюз, доктор Ор Пърлман, биомедицински инженер към Университета на Тел Авив, Израел, работи с откриватели от Германия и Съединени американски щати за конфигуриране на магнитнорезонансната томография по този начин, че да дава по-добри резултати за тази цел.

Наречен , планът завършва през юни 2023 година след 44 месеца работа.

Вместо да се основава на наличието на вода, методът на Пърлман разчита на други молекули за по-доброто обрисуване на тумора в мозъка.

Основният план е пациентите да се инжектират с вируси, убиващи раковите кафези, след което да се употребява този метод с магнитнорезонансна томография, с цел да се следи въздействието на вирусите върху рака. Счита се, че вирусите ще подтикват и имунните кафези да търсят и убиват инфектираните ракови кафези.

„ Идеята бе да се изготви карта, която демонстрира умиращите кафези в мозъка — по този метод се разкрива кои елементи на тумора реагират на вируса “, споделя Пърлман.

Изследователите по плана OncoViroMRI главно работят върху лабораторни мишки. В плана вземат участие и лекари в напъните си да оказват помощ за възстановяване на лекуването на пациентите.

Необходимост от експедитивност

Предизвикателството в този момент за учени като Пърлман е задоволително бързото приемане на новия вид изображения. Това изисква потребление на изкуствен интелект, с цел да се дешифрират данните от магнитнорезонансната томография и тя да се трансформира в четлива карта, която лекарите могат да употребяват за следене на напредъка на пациентите.

Едно от преимуществата е, че не е належащо да се вършат промени по оборудването за магнитнорезонансна томография, тъй че в бъдеще то може да се употребява в нормалните болнични процедури.
още по темата
„ Следващата стъпка е да се изследват дребен брой пациенти с тумори, с цел да забележим дали можем да проследим рака при тях “, споделя Пърлман.

Разработените тактики по плановете OncoViroMRI и INSTAGLOW би трябвало да са използвани и за други типове рак.

Да се върнем в Копенхаген: FluoGuide сподели, че новият артикул може да се употребява и при пациенти с рак на белите дробове. Друго допустимо приложно поле включва и рака на гърдата при дамите и рака на главата и шията.

Продуктът на сдружението е изпитан върху 16 пациенти с рак на белите дробове, а клинично изпитване на багрилото се прави при пациенти с рак на главата и шията.

„ Досега той работи извънредно добре при рак на мозъка “, споделя Албрехтсен.

Борбата с рака

Макар популацията на Европа да е 10% от популацията на света, на него се падат една четвърт от болесттите от рак в международен мащаб. През 2020 г. в Европейски Съюз 2,7 млн. души са диагностицирани с раково заболяване, а други 1,3 млн. души са умряли вследствие на заболяването.

Целта на е възстановяване на живота на над 3 млн. души до 2030 година посредством набор от дейности, включително и лекуване. Като главен съставен елемент на вложенията на Европейски Съюз в проучвания на рака и нововъведения Мисията ще задълбочи познанията за заболяването, ще акцентира на предотвратяването и по-ранното диагностиране и ще усъвършенства качеството на живота на пациентите по време на тяхното лекуване и по-късно.

Едновременно с Мисията обгръща целия път на заболяването — от предотвратяването до качеството на живот. Това ще даде опция за шерване на експертни знания и запаси в целия Европейски Съюз и ще помогне на откривателите да обменят открития, а на медицинския личен състав и лечебните заведения — да употребяват общи източници на данни.

Изследванията в тази публикация са финансирани от Европейски Съюз чрез действието „ Мария Склодовска-Кюри “ (МСК). Статията е оповестена за пръв път в, списанието за проучвания и нововъведения на ЕС. 
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР