Агресивен плевел, който засега е непознат на земеделските производители в

...
Агресивен плевел, който засега е непознат на земеделските производители в
Коментари Харесай

Опасен нов плевел настъпва към България

Агресивен бурен, който към този момент е чужд на земеделските производители в България и на Балканите, уголемява територията си в Европа, като заплашва да навлезе и у нас, оповестява fermer.bg. " Гигантският хераклеум (Heracleum mantegazzianum) е включен в листата за инвазивни непознати типове за територията на Европейския съюз (ЕС) като бурен, който съставлява риск както за растенията и околната среда, по този начин и за човешкото здраве ", разяснява Татяна Величкова, основен специалист в Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ) към земеделското министерство.

Засега няма данни гигантският хераклеум да е влезнал у нас. Плевелът е мощно нападателен. Смята се, че произлиза от Кавказ в Южна Русия и Грузия. В Европа в началото е импортиран като декоративно растение във Франция, само че бързо се приспособява и стартира да се популяризира, като уголемява изумените територии.

В международната база данни на Европейската и средиземноморска организация за растителна отбрана (EPPO) към 6 декември 2018 година се оповестява, че Heracleum mantegazzianum участва в над 20 европейски страни. Това са Австрия, Белгия, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Унгария, Исландия, Ирландия, Италия, Литва, Лихтенщайн, Холандия, Норвегия, Полша, Русия, Словакия, Словения, Швеция, Швейцария и Англия, отбелязва Татяна Величкова.

Растението доближава 4 метра височина, а сокът му е токсичен за хората и за животните. Освен това той е фототоксичен - слънчевата светлина ускорява провалите от него. Ако сокът попадне в очите, може да провокира слепота. При контакт с кожата растението предизвиква раздразнение и възпаления. Токсичността на гигантския хераклеум му основава името на бурен палач.

Предпазването на територията на страната ни от рисковия инвазивен тип е обвързвано с информираността на хората за рисковете, които крие разпространяването на гигантския хераклеум. То не трябва да се внася като декоративно растение, а транспортните средства, които идват от страни с наличие на плевела, би трябвало да бъдат обеззаразявани.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР