Агонията около съставянето на редовно правителство влиза във финалната си

...
Агонията около съставянето на редовно правителство влиза във финалната си
Коментари Харесай

Сделка за нестинарски кабинет на ДБ или пак избори

Агонията към съставянето на постоянно държавно управление влиза във финалната си фаза през днешния ден, когато номинираният за министър председател от " Продължаваме промяната "  Николай Денков ще върне на президента празна директория за проваления втори мандат. Партията на Кирил Петков и Асен Василев най-малко си спести напъните да събира и показва на вятъра кандидат-министри, както направиха от ГЕРБ при първия мандат .  

Остава още един, финален късмет да се избегнат следващите предварителни избори. Румен Радев би трябвало да реши до седмица на кого да връчи третия мандат, само че сондажите сочат, че вероятните разновидности са два. Изборът ще бъде сред " Демократична България " и " Български напредък ". Досега Радев постоянно даваше последния билет на Българска социалистическа партия, само че сега връзките сред " Позитано " и " Дондуков " 2 са прекомерно обтегнати. Особено откакто соцлидерът Корнелия Нинова привика в Народното събрание шефа на Българска национална телевизия Емил Кошлуков , с цел да го пита дали държавната телевизия заплаща на дъщерята на президента да играе в идващия филм на Максим Генчев .    

Най-опитният сред настоящите играчи на политическия терен Бойко Борисов към този момент прикани Румен Радев да даде третия мандат на Демократична България . И даже даде обещание поддръжка от ГЕРБ без слагане на никакви условия. Целта на провъзгласилия се за Меси в политиката голмайстор на " Бистришките тигри " е ясна - да извади най-сетне партията си от цялостната изолираност, която 

я трансформира в новобранец даже и при изборна победа.  

Мнозина към този момент заподозряха, че третият мандат за Демократична България към този момент е контрактуван сюжет. При него шестата по брой депутати групировка няма да се мъчи да прави коалиция, а ще показа стратегия за ръководство, в която - с изключение на влизането в Шенген, еврозоната и помощта за Украйна - ще има и стъпки за правосъдна промяна . Очаква се изискванията на Христо Иванов и компания да бъдат подкрепени от ГЕРБ-СДС, " Български напредък " и Българска социалистическа партия, което подсигурява болшинство от 123 гласа. Логично е поддръжка да даде и " Промяната " със своите 53 депутати, като най-близка до Демократична България. Тук обаче е и голямото прелъщение за Политическа партия да играе контра и да натиска за избори, яхвайки вълната на борбата до дупка против статуквото. Подобен вид е призрачен сън за дебейците, които неизбежно ще бъдат упрекнати от радикалните си последователи в съглашателство с омразния Борисов. Това основава сериозен риск огромна част от без това не изключително многобройния 

корав електорат на Демократична България да вземе завоя към Политическа партия.

Затова и Христо Иванов се втурна през вчерашния ден да сдобрява " Промяната " и ГЕРБ, с цел да избегне или най-малко подели вредите за локалните избори. Мисълта за тях в действителност е водеща за всички партии в актуалните маневри към опитите за сформиране на кабинет. Всеки е с едно мислено, че цената за влизане във властта или извъртане към нея в този момент ще би трябвало да се заплати наесен в борбата за кметове и общински съветници, считана за най-важната за 2023-та.             

Малко по-различна е обстановката за соцлидера Корнелия Нинова , която би трябвало да избавя поста си на ръководител на ексклузивен червен конгрес през февруари. „ За госпожа Нинова е доста значимо да влезе в държавно управление. Това е единственото, с което може да се яви на този конгрес. Ако тя е отвън държавно управление, с четири неприятни избора и на всичко от горната страна прогонена от съдружниците си, невзета в държавно управление, с какво ще иде на конгреса? “, разяснява социологът Андрей Райчев.

Ако на инат на множеството прогнози възможен кабинет на малцинството на Демократична България бъде гласуван в Народното събрание, бъдещото ръководство го чакат същински нестинарски танци. Защото всяка от партиите, дала поддръжка в началото, ще се изкушава да ритне столчето на държавното управление, в случай че това може да й вдигне акциите за локалните избори. Отделен въпрос е какво потребно може да свърши сходно ръководство, което непрекъснато ще би трябвало да лавира с взаимни отстъпки и отстъпки. Впрочем същото ще важи и за възможен програмен кабинет, вид " Габровски " , какъвто е подготвен да предложи Стефан Янев , в случай че въпреки всичко президентът преглътне раздразнението си към някогашния длъжностен министър председател и предложи на " Български напредък " третия мандат. Така в алтернативата за най-малкото зло предварителните избори през март въобще не наподобяват като най-песимистичния сюжет.


Развръзка до две седмици, избор най-късно на 12 април
Дали ще има държавно управление с третия мандат, би трябвало да стане ясно до две седмици. Това следва от текстовете на конституцията.

След като " Продължаваме промяната " върнат неосъществен втория мандат през днешния ден, хипотезата на третия мандат е уредена в член 99, алинея 3 от конституцията: " Ако и в този случай не бъде препоръчан състав на Министерския съвет, президентът в периода по миналата алинея (7 дни - б.р.) разпорежда на някоя последваща парламентарна група да уточни претендент за министър-председател ".

Не е ясно защо се отнася изразът " в периода по миналата алинея ". Дали в този период президентът би трябвало да връчи третия мандат, или в този период третият мандат би трябвало да бъде върнат - изпълнен или несбъднат. Ако се следва прецизно текстът на конституцията, по-скоро този период се отнася до връчването на мандата, което би трябвало да значи, че за неговото връщане краен период няма.

Според адвокати обаче за първия и за втория мандат няма записан период, в който президентът да ги връчи. Основният закон се   " забързва " чак на третия мандат. Според решение на Конституционния съд от 1992 година при трети мандат претендентът за министър председател също би трябвало да го върне до една седмица - изпълнен или несбъднат.

Ако третият мандат бъде върнат несбъднат, до два месеца би трябвало да има парламентарни избори. Конституционалистът проф. Пламен Киров предвижда, че евентуално президентът ще насрочи предварителен избор от края на март до 12 април, тъй като по-късно към този момент стартират великденските празници.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР