Агенцията за ядрено регулиране на Турция издаде лиценз за строителството

...
Агенцията за ядрено регулиране на Турция издаде лиценз за строителството
Коментари Харесай

Турция строи четвърти енергоблок на АЕЦ Аккую

Агенцията за нуклеарно контролиране на Турция издаде лиценз за строителството на  четвърти енергоблок на АЕЦ „ Аккую “. Това разрешава на компанията „ Аккую  Нуклеар “, част от „ Росатом “, да стартира всички действия по създаване на  енергоблока, като до края на годината се възнамерява начало на полагането на  фундаментните плочи на реакторната и турбинната постройка. 

Процесът на лицензиране на АЕЦ „ Аккую “ включва към 120 разнообразни лицензи и  позволения от редица държавни ведомства в Турция. Най-важните от тях към този момент са  завършени – позитивно умозаключение от Оценка на въздействието върху околната  среда (ОВОС), лиценз за произвеждане на електрическа енергия, както и позволение за  строителство на всичките четири енергоблока на атомната централа. Предстои  Агенцията за нуклеарно контролиране да прегледа поръчките за приемане на лиценз за зареждане на гориво и въвеждане в употреба, и акредитация на личния състав за всеки  от енергоблоковете. 

В момента площадката на първата АЕЦ в Турция е един от най-големите атомни  строителни обекти в света и на нея всекидневно работят над 13 000 души, повече от 1000  профилирани машини и 70 крана. Всички действия на площадката, ситуирана в  провинция Мерсин на брега на Средиземно море, се правят в тясна съгласуваност и  под надзора на турските държавни институции и самостоятелни организации.

Строителството на първия блок на АЕЦ-а, по което работят 3 хиляди съветски и 10 хиляди турски инженери, ще бъде приключено през май 2023 година Реализирането на плана има доста огромно значение, сподели президентът Реджеп  Ердоган.

За Анкара е значимо първият реактор  да бъде пуснат в употреба през 2023 година защото тогава ще се празнува 100-годишнината от основаването на Турция.

Проектът за създаване се реализира от компанията " Аккую нуклеар " (над 99 % от акциите й принадлежат на корпорацията Росатом) по междуправителствено съглашение, подписано сред Русия и Турция през май 2010 година

Очаква се АЕЦ " Аккую " да създава електрическа енергия, която ще покрива към 10 %  от  годишното ползване на електрическа енергия на страната.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР