Агенцията за социално подпомагане (АСП) изплаща от вчера новата финансова

...
Агенцията за социално подпомагане (АСП) изплаща от вчера новата финансова
Коментари Харесай

Важно за хората с увреждания! Вече изплащат ...

Агенцията за обществено подкрепяне (АСП) изплаща от през вчерашния ден новата финансова поддръжка за хората с увреждания по банков път. Подпомагането е за месец януари, а процесът е регламентиран в новото законодателство за хората с увреждания.

От 1 януари т.г. всички пълнолетни хора с трайни увреждания, над 18 години, имат право на месечна поддръжка по Закона за хората с увреждания. Помощта заменя досегашните добавки за обществена интеграция и прекратените обществени пенсии за неработоспособност, изплащани към различен тип пенсия от Националния застрахователен институт в размер на 25% до месец декември 2018 година Размерът й се дефинира и актуализира като % от линията на беднотия в България, според от степента на увреждане, написа " Стандарт ".

Хората, които досега не са получавали интеграционни добавки, би трябвало да подадат заявление-декларация в дирекция „ Социално подкрепяне “ (ДСП) по сегашен адрес до 31 март, с цел да им бъде отпусната новата месечна финансова поддръжка, считано от 1 януари 2019 година

Заявление в Дирекция " Социално подкрепяне " по сегашен адрес би трябвало да подадат и лицата, които получават месечна добавка за обществена интеграция за наем на общинско жилище, защото от 1 януари 2019 година сумата се отпуска под формата на целева помощ и се превежда непосредствено на общините. На хората, които досега са получавали интеграционни добавки, новата помощ се отпуска служебно от АСП.

Размерът на помощта през 2019 година варира от 24,36 лева до 198,36 лева В всеобщия случай тя е в по-голям размер от до момента получаваните добавки. Законът подсигурява, че никой няма да вземе по-малка сума от получаваната до края на 2018 година Най-висок размер на финансова поддръжка ще получават хората с над 90% степен на увреждане с избрана непозната помощ, които получават обществена пенсия за неработоспособност. За тази група новият тип месечна помощ през 2019 година ще е 57% от линията на беднотия, което прави 198,36 лева

dariknews.bg
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР